Τα προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο (δασύλλιο) του Αχιλλείου από τη μη άρτια εκτέλεση των τεχνικών παρεμβάσεων θίγει με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ο βουλευτής Κέρκυρας Aλέξανδρος Αυλωνίτης, ζητώντας ταυτόχρονα την ορθή και με σεβασμό πρόοδο του ευπρεπισμού του φυσικού χώρου που περιβάλλει το Αχίλλειο Μουσείο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :
Προς
την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κα Λίνα Μενδώνη
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θέμα: «Προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο (δασύλλιο) του Αχιλλείου από τη μη άρτια εκτέλεση των τεχνικών παρεμβάσεων»
Κυρία Υπουργέ,
Σήμερα, η διεθνής ημέρα των μουσείων συμβολίζει και αναδεικνύει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία για αυτό και η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη. Τα Μουσεία αποτελούν φορείς της πολιτιστικής διπλωματίας και της ενδυνάμωσης της γνώσης στην οικουμενική προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία κρατών και λαών.
Στο ιδιαίτερο αυτό, πλαίσιο σας υπογραμμίζω ότι, το Μουσείο του Αχιλλείου αποτελεί χώρο αναφοράς ιστορίας και πολιτισμού για την Κέρκυρα. Συνιστά το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσειακό χώρο της Ελλάδας μετά το Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως γνωρίζετε καλά, η κατάσταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης, η οποία προκαλούσε το κοινό αίσθημα των Κερκυραίων πολιτών. Η ένταξη του έργου αποκατάστασης και η χρηματοδότηση των εργασιών μέσω ΕΣΠΑ αποτελούσε αναγκαία προτεραιότητα προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση επαναφοράς του μουσείου σε αξιοπρεπή επίπεδα και στην πρότερη κατάσταση που είχαν κληρονομήσει οι παλαιότερες γενιές των συμπολιτών μας.
Κατά την εξέλιξη των τεχνικών παρεμβάσεων ωστόσο, ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα που άπτονται του τρόπου με τον οποίο έλαβαν χώρα αυτές, αλλά πιθανότατα και της απουσίας μιας άρτιας επιτήρησης τους στην οποία οφείλεται η σημαντική φθορά που έχει προκληθεί στο περιβάλλοντα χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση βαρέων εκσκαφικών οχημάτων χωρίς την απαραίτητη τεχνική παρακολούθηση επέφερε την αλλοίωση σε σημαντικά τμήματα του ευρύτερου χώρου του δασυλλίου, το οποίο ήταν στενά συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του μουσείου.
Αναφέρομαι στις εκτεταμένες καταστροφές των βοτσαλωτών διαδρόμων του δασυλλίου και όχι μόνο. Εξ άλλου η αρχική διαπίστωση των καταστροφικών αυτών τεχνικών παρεμβάσεων έγινε από την κ. Ρηγάκου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να γνωρίζω αν ήταν ενημερωμένη η ΕΤΑΔ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο σας για τις μεθόδους και τις τεχνικές που θα ακολουθούνταν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού, ευπρεπισμού και εν γένει βελτίωσης του δασυλλίου, καθώς και αν έχετε συνομολογήσει εσείς προσωπικά ή η αρμόδια υπηρεσία της ΕΤΑΔ στην έγκριση και περάτωση των ως άνω παρεμβάσεων που προκάλεσαν μείζονα ζητήματα αρχιτεκτονικής κλπ. υποβάθμισης του φυσικού χώρου που περιβάλλει το Αχίλλειο Μουσείο.
Είμαι πεπεισμένος πως η διενέργεια των εργασιών, δεν επιμελήθηκε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται, αλλά και τον προσήκοντα σεβασμό σε ένα μοναδικής αρχιτεκτονική αξίας, συνολικά χώρο.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ΕΤΑΔ σε σχετικά δημοσιεύματα πόρρω απέχουν από τη νέα πραγματικότητα μετά τις επεμβάσεις καθαρισμού και εν γένει ευπρεπισμού του δασυλλίου κλπ..
Βρίσκομαι στη διάθεσή σας προκειμένου να μου παρέχετε τις απαραίτητες πληροφορίες που απασχολούν την τοπική κοινωνία εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που υφίστανται για το χώρο, σήμερα.
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης
Βουλευτής Κέρκυρας
Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ