Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας για τους δασικούς χάρτες του νησιού.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του Δ. Μπιάγκη:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα: «Ανάρτηση Δασικών Χαρτών Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας»
Ο Βουλευτής ζητά αναστολή των αναρτήσεων των Δασικών Χαρτών της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας καθώς όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Δασικός χάρτης που έχει αναρτηθεί είναι δεδομένο πως έχει δημιουργηθεί με προχειρότητα, καθώς μετά την ανάρτηση του, παρατηρήθηκε σωρεία ανακριβειών και προέκυψαν ήδη πολλά προβλήματα. Πολλές αγροτικές εκτάσεις και ελαιώνες αποτυπώνονται ως δασικές, όπως επίσης και εκτάσεις που δε διαθέτουν ούτε θάμνο, αλλά και εκτάσεις που έχουν οικοδομηθεί μ’ όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στον πληθυσμό της περιοχής, καθώς όλες αυτές οι περιπτώσεις, για να μην οριστικοποιηθούν ως λανθασμένες, πρέπει να υπαχθούν στη διαδικασία των ενστάσεων βάζοντας ήδη σε περιπέτειες χιλιάδες συντοπίτες μας οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα συγκεκριμένα ελαιοκτήματα δεν είναι δασικά.
«Είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, όπως η μη καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων σε ελαιοκαλλιέργειες που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές με αποτέλεσμα χιλιάδες Κερκυραίοι αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Αλλά και προβλήματα που θα αφορούν την ανοικοδόμηση κ.λπ.», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει. «Είναι χρέος της πολιτείας να διευθετήσει και να οριστικοποιήσει το ζήτημα των δασικών εκτάσεων ακολουθώντας την καταλληλότερη και ενδεδειγμένη διαδικασία χωρίς αποδεδειγμένες προχειρότητες. Ειδικά για την περιοχή της Κέρκυρας, συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση των Δασικών χαρτών, λόγω της ιδιομορφίας των κλήρων όσο και των αγροτικών και δασικών εκτάσεων. Ειδικά σήμερα, μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι άρτια στοιχειοθετημένη χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.».
Τέλος, ο Βουλευτής στην ερώτησή του ζητά να μάθει, αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να χορηγήσει παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων αλλά και τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων ή και αποζημιώσεων αν χρειαστεί, σ’ όσους διαπιστωμένα κατέχουν νόμιμα εκτάσεις που παρουσιάζονται εσφαλμένα στους Δασικούς Χάρτες της περιοχής ως δασικές εκτάσεις.