Αναλυτικό ενημερωτικό της τοπικής ΔΕΕΠ της ΝΔ μετά την επίσκεψη Κοντού στο Αχίλλειο.
Αναλυτικά:
Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου 2020, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε την Κέρκυρα και το Αχίλλειο, διαπιστώνοντας, ιδίοις όμμασι, την τραγική κατάσταση και την εγκατάλειψη στην οποίαν βρισκόταν.
Αφού πραγματοποιήθηκε μίνι σύσκεψη στο προαύλιο του Αχιλλειου με όλους τους εδώ, τότε, παρόντες αρμόδιους Υπουργούς, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την πασει θυσία αναστήλωση του Αχιλλειου, δηλώνοντας τους ότι θα εποπτεύει προσωπικά την πρόοδο του.
Ένα χρόνο μετά, και αφού οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κερκυρας κ. Γιαννης Κοντος ζήτησε και επισκέφτηκε το Αχίλλειο και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Τάσο Διαβάτη στους χώρους του Μουσείου, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Στο Αχίλλειο σήμερα:
Α/ Εκτελείται Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 14 εκ. Ευρώ, με δυο υποέργα:
1) «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Αχιλλειου». Το υποέργο αυτό, ύψους 12 εκ. Ευρώ, περιλαμβάνει πλήρη αναπαλαίωση της αυτοκρατορικής έπαυλης του Αχιλλειου (θα ξεκινήσει 1η Σεπτεμβρίου) και των κτηρίων του Θυρωριου, Στρατώνων και Βαρώνου. Στο κτήριο του Θυρωριου θα γίνει άμεσα επέμβαση στο υπόγειο, όπως προβλέπεται από την σχετική μελέτη. Στο κτήριο των Στρατώνων ήδη γίνονται εργασίες ολοκληρωτικής αποξήλωσης εσωτερικών χωρών, πατωμάτων, στέγης κλπ. Είναι ένα τεράστιο διώροφο κτήριο, με επιφάνεια 600τμ ανά όροφο, στο ισόγειο του οποίου θα στεγαστούν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του Αχιλλειου (ώστε να αυξηθεί ο μουσειακός ζωτικός χώρος του Αχιλλειου), ενώ στον πρώτο όροφο θα κατασκευαστούν εκθεσιακός και συνεδριακοι χώροι. Στο κτήριο του Βαρώνου γίνονται επίσης εργασίες ολικής αποξήλωσης. Εκεί προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή και λειτουργία εστιατορίου για τους επισκέπτες της Αυτοκρατορικής Έπαυλης.
Β/ Το δεύτερο υποεργο, ύψους 2 εκ. Ευρώ, αφορά κυρίως έργα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η αποκατάσταση όλων των τοιχογραφιών του Αχιλλειου, οι οποίες είχαν σκεπαστεί με σοβάδες και χρώματα, ήδη από την δεκαετία του 1960 (!!!). Αυτή η εργασία ήδη έχει ξεκινήσει και θα αποκαλύψει όλη τη μαγεία αυτών των τοιχογραφιών που υπάρχουν και διασώζονται και είναι πομπηιανης τεχνοτροπίας. Κατά τα λοιπά το υποεργο αυτό αφορά την αποκατάσταση των γλυπτών (ήδη οι Μούσες καθαρίζονται), κάποιων εκ των δαπέδων κλπ.
Γ/ Με δαπάνη της ΕΤΑΔ (ιδιοκτήτριας εταιρειας του Αχιλλειου), καθαρίστηκαν οι κήποι (το δάσος) του Αχιλλειου, οι οποίοι έως πρότινος ήταν μη προσβάσιμοι, αφού είχαν μετατραπεί σε «ζούγκλα». Σήμερα, αναδείχθηκαν τα πολύτιμα ευρήματα του δάσους του Αχιλλειου, οι κήποι του δάσους είναι πλέον προσβάσιμοι και σύντομα θα είναι και ανοιχτοί στο κοινό.
Είναι επίσης σημαντικό ότι προσφάτως ολοκληρώθηκε και το έργο της πυροπροστασίας και του κτηρίου και των εξωτερικών χωρών.
Το σημερινό Αχίλλειο είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό, ενώ το Αχίλλειο του 2022, θα είναι αναστυλωμένο και πλήρως αναπαλαιωμένο και θα αναδείξει όλη τη λαμπρότητα και τον πλούτο του, που είχε «σκεπαστεί» και το 1960 και το 1992 (προ της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.). Το έργο αυτό, το «πήρε πάνω του» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που τη δεδομένη στιγμή κατέστη ευεργετικό, αφού οι ζωτικές αυτές παρεμβάσεις, θα του επιτρέψουν να παραμένει αγέρωχο και πιο λαμπρό από ποτέ, για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.
***Σημειώνουμε ότι η αυτοκρατορική έπαυλη του Αχιλλειου είναι μακράν το πιο επισκέψιμο μνημείο της Κέρκυρας και ένα από πιο επισκέψιμα στην Ελλάδα.