Μετά το πέρας των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με την προσήκουσα λαμπρότητα στην πόλη της Κέρκυρας από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων για την 157η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, ο Δήμος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην κεντρική της ομιλία η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου καλωσόρισε την Πρόεδρο και αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την πορεία προς την Ένωση και τους αγώνες του Κερκυραϊκού λαού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η Κέρκυρα και τα Επτάνησα στην πρόοδο της χώρας και επεσήμανε ιδιαίτερα την πλούσια ιστορική, πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά.
Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων ανέφερε στην ομιλία της τα ακόλουθα:
Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε,
Εκ μέρους του Κερκυραϊκού Λαού, σας καλωσορίζω στην ιστορική πόλη της Κέρκυρας.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας, η παρουσία σας, στον σημερινό εορτασμό, που πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, εξ αιτίας της πανδημίας, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.
Με αλληλεγγύη, υπομονή και ψυχραιμία, θα κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε και αυτήν τη μεγάλη δυσκολία
Ελπίζουμε του χρόνου να έχει τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να προσδώσουμε στην επέτειο της ενσωμάτωσης της Κέρκυρας και των Νησιών του Ιονίου με την Ελλάδα, τη λαμπρότητα που της αξίζει.
Ημέρα γιορτής η σημερινή. Γιορτάζει η πόλη μας, το νησί της Κέρκυρας, τα νησιά του Ιονίου. Η Ένωση, αποτελεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός για την Κέρκυρα και τα Επτάνησα, ένα γεγονός που έθεσε τέρμα στη ξενοκρατία.
Η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Ιθάκη, οι Παξοί, τα Κύθηρα και τα μικρότερα νησιά μας, συνδέονται με κοινή ιστορική πορεία, πορεία αντίστασης και αγώνων.
Ευρισκόμενα στο σταυροδρόμι, όπου συναντήθηκαν και συγκρούστηκαν Λαοί και πολιτισμοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού.
Κάθε επέτειος, φέρει ισχυρούς συμβολισμούς, και περιμένει από εμάς να της δώσουμε νόημα. Να αποτελέσει μια ευκαιρία για να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Να εμπνευστούμε από την Ιστορία και την πορεία μας, για να οραματιστούμε το αύριο και να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή που έρχεται.
Κάθε επέτειος έχει νόημα, όταν αντλούμε από αυτήν συμπεράσματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαράξουμε με επιτυχία και πολιτική ωριμότητα τα βήματα της ιστορικής μας πορείας, άλλωστε… «Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη, επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον».
Ο εορτασμός της επετείου, υπερβαίνοντας τη μηχανική επανάληψη μιας εθιμοτυπικής εορτής, στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως πηγή έμπνευσης και άντλησης δυνάμεων και συναισθημάτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.
Αυτή η υγιής, δυναμική, συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενη και ανατροφοδοτική σχέση παρελθόντος – παρόντος, μπορεί να αποτελέσει την αισιόδοξη προοπτική μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται από σύγχρονους εχθρούς και δεν σταματά να αγωνίζεται για διαχρονικές αξίες.
Εξοχότατη Πρόεδρε,
αγαπητοί φίλοι
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και κυρίως τα κινήματα που εμφανίστηκαν ως απότοκα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, διαμόρφωσαν και τις αντίστοιχες συνθήκες στα Επτάνησα την εποχή αυτή. Και αυτό, γιατί τα νησιά του Ιονίου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και λόγω των ξένων κατακτητών που εναλλάσσονταν σε αυτά επί 6 αιώνες, επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στη Δύση και αποτέλεσαν φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ανατολή, που βρισκόταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία.
Τα νησιά μας έφεραν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, όλα τα νέα πολιτικά ρεύματα και τις κοινωνικές αναζητήσεις. Είναι η γη που γέννησε τους πρώτους επαναστάτες και τις πρώτες επαναστάσεις. Η Ιόνιος Πολιτεία, το κοινοβούλιο της οποία συνεδρίαζε στην Ιόνιο Βουλή, ήταν το πρώτο κράτος με αυτοδιάθεση, που δημιουργήθηκε στον ελλαδικό χώρο, στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Κέρκυρα, ήταν η πρωτεύουσα του Ιονίου Κράτους, το Κοινοβούλιο του οποίου συνεδρίαζε στο εμβληματικό κτήριο της Ιονίου Βουλής. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ελληνικός λαός είχε κερδίσει το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του, έστω και με κάποιο περιορισμό, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η περίοδος της αγγλικής κυριαρχίας, ήταν η τελευταία και από τις πιο σκληρές «στα ξένα χέρια». Οι επτανήσιοι κάτω από τον όποιο κατακτητή, όποια και αν ήταν η επίσημη γλώσσα τους, για μητρική τους γλώσσα είχαν την ελληνική. Οι πρωτοπόροι επτανήσιοι ριζοσπάστες έδωσαν τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας και πάλεψαν για την ένωση των νησιών μας με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Δυστυχώς, σήμερα διαπιστώνουμε ότι τόσο τα προβλήματα, όσο και τα αιτήματα της εποχής των ριζοσπαστών είναι παρόντα. Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη μεγάλο. Ως πολίτες της Ευρώπης, οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερη δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των κεντρικών αποφάσεων.
Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε,
Πριν από 157 χρόνια έγινε το όραμα πραγματικότητα.
Η σημερινή επέτειος μάς υπενθυμίζει το ιστορικό μας χρέος να ανταποκρινόμαστε με ευθύνη, σύνεση και τόλμη στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας.
Τα χρόνια που ακολούθησαν από την Ένωση μέχρι σήμερα, τα Επτάνησα έχουν τη δική τους ουσιαστική συμβολή στην πορεία της νεώτερης Ελλάδας.
Η «Ένωση», δε μας χαρίστηκε. Μπορεί οι συνθήκες της εποχής να ευνοούσαν την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και η αγγλική διπλωματία να ήθελε να στηρίξει τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή, ο Λαός όμως των Επτανήσων, ποτέ δε δέχτηκε παθητικά τη ξένη κατοχή.
Τα οράματα και τους στόχους του ριζοσπαστικού κινήματος τα ενστερνίστηκε η συντριπτική πλειονότητα του Κερκυραϊκού και Επτανησιακού Λαού. Παλλαϊκή ήταν η επιθυμία να απαλλαγούμε από την ξένη δεσποτεία που μας καταδυνάστευε και από την εγχώρια αριστοκρατία που μας καταπίεζε.
Η συμβολή της Κέρκυρας και των Επτανήσων που δε γνώρισαν τουρκικό ζυγό, στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε σημαντική. Η επιθυμία για πατρίδα στα Επτάνησα υπήρξε έντονη και οι επτανήσιοι πολέμησαν όπως όλοι οι ξένοι, για μια Ελλάδα που βρισκόταν στο μυαλό τους και την καρδιά τους. Αλλά και μετά την Ένωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με την οργανωμένη Επτανησιακή Πολιτεία, οι Επτανησιώτες, με αμεσότερες τις επιρροές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ενίσχυσαν το δημοκρατικό προβληματισμό και την πολιτική σκέψη.
Από την ένωσή της, με την οργανωμένη Επτανησιακή Πολιτεία, το σχετικά νεοσύστατο ελληνικό κράτος μόνο ωφέλειες είχε.
Καταρχάς, εδαφικές – ήταν η πρώτη εδαφική επέκταση του μικρού ελληνικού κράτους. Ύστερα, πολιτικές – αφού οι Επτανησιώτες, με αμεσότερες τις επιρροές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ενίσχυσαν το δημοκρατικό προβληματισμό και την πολιτική σκέψη.
Ακόμη, η παιδεία, η λογοτεχνία, το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, οι επιστήμες, ήρθαν σε γόνιμη επαφή με την αντίστοιχη δυτική κουλτούρα και τέχνη. Και αυτή η επαφή άλλαξε το γενικότερο κλίμα του συντηρητισμού στην ελεύθερη Ελλάδα.
Οι επτανήσιοι δημιουργοί των γραμμάτων και των τεχνών είχαν να καταθέσουν ένα τεράστιο πνευματικό έργο και μια επιβλητική ποιητική κληρονομιά, που αναδείκνυε και τη δημοτική γλώσσα ως κυρίαρχο μέσο σκέψης και έκφρασης των νεοελλήνων.
Στα 157 χρόνια, λοιπόν, που η Κέρκυρα και τα Επτάνησα αποτελούν τμήμα του Ελλαδικού χώρου, που εορτάζουμε την επέτειο αυτή στον πολυπροικισμένο και ευλογημένη τόπο, έχουμε συμβάλει ουσιαστικά:
– στην ενδυνάμωση της χώρας
– στην ανάπτυξη του πολιτισμού
– και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Αυτή η μεγάλη προσφορά των Ιονίων όμως, πριν και μετά την Ένωση, δε βρήκε την πρέπουσα αναγνώριση στα χρόνια που ακολούθησαν.
Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Η Κέρκυρα θυμάται. Η Κέρκυρα τιμά. Η Κέρκυρα διδάσκεται και μετατρέπει την ιστορική μνήμη και τα βιώματα του παρελθόντος, σε δυναμική και προοπτική για το παρόν και το μέλλον. Για να έχουμε τη θέση που μας αξίζει σε ένα ανταγωνιστικό και πλουραλιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ως έθνος.
Θέλω να σας ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, για την παρουσία σας σήμερα στην πόλη μας.
Να σας ευχαριστήσω για την χαρά που μας δίνετε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ξεχωριστή μέρα για τον τόπο και τη χώρα μας.
Με πίστη και αφοσίωση στην ελευθερία και την Δημοκρατία πίνω στην υγεία σας, στην υγεία του Κερκυραϊκού και του Επτανησιακού Λαού.
Σας ευχαριστώ θερμά.”
-Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την διαχείριση της πανδημίας.