Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».
Πιο αναλυτικά:
Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την Κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία, γιατί από χθες λειτουργεί στην Κέρκυρα ένα «πρότυπο mega Εμβολιαστικό Κέντρο για να επιτευχθεί ο στόχος του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού της Κέρκυρας έως το τέλος του Ιουνίου», υλοποιώντας την σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι το 2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη ότι οι συσχετισμοί είχαν αλλάξει και ότι θα έχανε τις εκλογές σε όλα τα μέτωπα, το κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό, ψήφισε τον νόμο της «λεγόμενης απλής αναλογικής».
Ωστόσο, όπως τόνισε, η εφαρμογή του νόμου 4555/2018 απέδειξε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν μπορούν να διοικηθούν υπό αυτές τις συνθήκες. «Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ», υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Εξήγησε ότι εν όψει χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Δήμοι και Περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ μεγάλα κονδύλια. Για αυτό τον λόγο, όπως υπογράμμισε, υφίσταται η ανάγκη αποτελεσματικής διοίκησης και λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον σε σημαντικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως είναι η επικράτηση του συνδυασμού που συγκεντρώνει το 43% των ψήφων από τον α΄ γύρο, τονίζοντας ότι πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Επίσης, θέτοντας ως όριο για την εκλογή συνδυασμών το 3%, ενδυναμώνονται τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η συγκρότηση ευκαιριακών συνδυασμών.
Επιπλέον, ο Βουλευτής εστίασε στην πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο νικητής των εκλογών θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων και η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του εκλεγέντος τοπικού Άρχοντα.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στη θέσπιση ενός σταθερού εκλογικού κύκλου πέντε ετών, αποσυνδεδεμένου από τις Ευρωεκλογές.
Τέλος, ανέπτυξε την υπό αξιολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία που ο ίδιος συνέταξε για την εκπροσώπηση μικρών νησιών στα Περιφερειακά Συμβούλια. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπροσώπησης των Παξών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων από έναν Περιφερειακό Σύμβουλο, ο οποίος θα εκλέγεται με ποσόστωση από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό. «Είναι δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό και δίκαιο», τόνισε και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να αποδεχτεί την τροπολογία.