Επιστολή του βουλευτή Κέρκυρας στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Στ. Γκίκα:
Σε συνέχεια της από 15/1/2021 επιστολής του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανου Γκίκα, προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με θέμα την διαμαρτυρία του Πανκερκυραϊκού Συλλόγου Φίλων της Θάλασσας και της Ερασιτεχνικής Αλιείας (ΠΑΣΥΦΘΕΑ) για την συνεχιζόμενη απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας, ο Βουλευτής απέστειλε σήμερα νέα επιστολή ζητώντας και την άρση της απαγόρευσης του κυνηγίου στην Π.Ε. Κέρκυρας.
Στην επιστολή του ο Βουλευτής μεταφέρει την δυσαρέσκεια των Κυνηγετικών Συλλόγων της Κέρκυρας και των Παξών, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχιστεί η απαγόρευση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Τονίζει, ότι πρόκειται για μία μοναχική δραστηριότητα, η οποία ασκείται μακριά από περιοχές όπου παρατηρείται συγχρωτισμός πολλών ατόμων και συνεπώς ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Ο Στέφανος Γκίκας κάνει επιπλέον ειδική αναφορά στα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών στην Π.Ε. Κέρκυρας είναι 0,29 ενώ τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό κυμαίνονται στο 0,96. Επισημαίνει επιπλέον ότι και στον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC η περιοχή της Π.Ε. Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων είναι μία από τις τρεις καλύτερες, επιδημιολογικά, στην Ευρώπη.
Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, ο Στέφανος Γκίκας ζητά να επανεξεταστεί η δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης, τουλάχιστον στις «πράσινες» περιοχές όπου καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Αθήνα, 16.1.2021
Προς:
Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και
Διαχείρισης Κρίσεων
κ. Νίκο Χαρδαλιά
Κοιν.
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σπήλιο Λιβανό
Θέμα: Άρση της Απαγόρευσης του Κυνηγίου στην Π.Ε. Κέρκυρας
Αγαπητέ Νίκο,
Σε συνέχεια της από 15/1/2021 επιστολής μου, με θέμα την διαμαρτυρία του Πανκερκυραϊκού Συλλόγου Φίλων της Θάλασσας και της Ερασιτεχνικής Αλιείας (ΠΑΣΥΦΘΕΑ) για την συνεχιζόμενη απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας, επιθυμώ να σου μεταφέρω επίσης την έντονη δυσαρέσκεια των Κυνηγητικών Συλλόγων Κέρκυρας και των Παξών μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την συνέχιση της απαγόρευσης άσκησης της δραστηριότητας του κυνηγίου.
Συγκεκριμένα, οι κυνηγοί της Π.Ε. Κέρκυρας τονίζουν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μοναχική και ασκείται μακριά από περιοχές όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα και συνεπώς, ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά χαμηλός. Περαιτέρω μπορούν να θεσπιστούν επιπλέον κανόνες για την άσκηση της δραστηριότητας του κυνηγιού, όπως αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κυνηγών, αυστηροποίηση των ελέγχων κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Χώρας, έχουν αποδείξει μέσα από την σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση κρίσεων και την αγαστή συνεργασία τους με την Πολιτική Προστασία, ότι αποτελούν ένα πειθαρχημένο σύνολο που στην πλειονότητά του τηρεί τους κανόνες που θεσπίζει η Πολιτεία.
Βασικό πάντως επιχείρημα για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στην Π.Ε. Κέρκυρας αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή καταγράφει πολύ χαμηλό αριθμό νέων
κρουσμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την από 15/1/2021 ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (Covid-19) του ΕΟΔΥ, ο
μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών στην Π.Ε. Κέρκυρας είναι 0,29 ενώ τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό κυμαίνεται στο 0,96. Παράλληλα, και στον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC η περιοχή της Π.Ε. Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων είναι μία από τις τρεις καλύτερες, επιδημιολογικά, στην Ευρώπη (έχει χρωματιστεί πράσινη).
Τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διασπορά του ιού στην Π.Ε. Κέρκυρας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ερασιτεχνικού ψαρέματος στην Π.Ε. Κέρκυρας.
Σε παρακαλώ συνεπώς να εξετάσετε τη δυνατότητα άρσης των συγκεκριμένων απαγορεύσεων για τις περιοχές της Χώρας που έχουν αποδεδειγμένα χαμηλούς δείκτες επιδημιολογικού φορτίου και έχουν χαρακτηριστεί «πράσινες».
Σε ευχαριστώ θερμά.