Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το υπαίθριο εμπόριο.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά στις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της Κέρκυρας από τη θεομηνία «Μπάλλος». Εξήγησε ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημίες, ενώ πολλά νοικοκυριά πλημμύρησαν και οι οικοσκευές τους καταστράφηκαν. Επιπλέον αναφέρθηκε στις σοβαρές ζημίες στις υποδομές και σημείωσε ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια υπολογίζουν ότι το κόστος των ζημίων ξεπερνά τα 15 εκατ. Ευρώ.
Ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση γιατί έως τώρα έχουν επισκεφθεί τρία κλιμάκια την Κέρκυρα, ένα εκ των οποίων ήταν των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Βουλευτής ζήτησε από το βήμα της Βουλής να ενταχθεί και η Κέρκυρα στο σύστημα αποζημιώσεων «ΑΡΩΓΗ», ώστε να διευκολυνθούν και φορολογικά οι πληγέντες, ενώ ζήτησε να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό τα κονδύλια που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των σωστικών έργων στις υποδομές.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο μοναδικός του στόχος είναι «η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του», υπογραμμίζοντας ότι με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας οι υπαίθριες αγορές γίνονται πιο διαφανείς και αποκτούν «άμεση επαφή με τον καταναλωτή».
Επεσήμανε ότι με την νέα πλατφόρμα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (ΟΠΣΑΑ) παρέχεται για πρώτη φορά «πλήρης εικόνα και πλήρης διαφάνεια για όλα τα είδη υπαίθρων αγορών», αφού θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία της αγοράς, το τοπογραφικό της διάγραμμα, οι χορηγούμενες άδειες και οι θέσεις, η μεταβίβαση αδειών κ.α.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στη διαλειτουργικότητα του ΟΠΣΑΑ με το e-Καταναλωτής, που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων της λαϊκής αγοράς και των super markets της περιοχής τους.
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο κοινωνικό πρόσημο του νομοσχεδίου, καθώς οι προκηρύξεις των κενών θέσεων των υπαίθριων αγορών θα πραγματοποιούνται με κοινωνικά κριτήρια, αφού προβλέπονται αυξημένα μόρια για πολύτεκνους, άνεργους ή νέους ανθρώπους, αλλά και σε κατόχους τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχετίζονται με το αντικείμενο της πρωτογενούς παραγωγής. «Δίνονται έτσι κίνητρα σε νέους με συναφείς γνώσεις που ζουν σε αγροτικές περιοχές να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι σχέδιο νόμου «εκσυγχρονίζει την λειτουργία και την οργάνωση του υπαίθριου εμπορίου στη χώρα μας και το εισάγει στον 21ο αιώνα». Κύριο μέλημά του όπως είπε «είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που προάγει την υγιή επιχειρηματικότητα και τη διαφάνεια, προσφέρει ίσες ευκαιρίες και υπηρετεί τον επαγγελματία και τον καταναλωτή, ενώ θέτει σαφείς κανόνες για την τήρηση των νόμων.»