Ομιλία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Γκίκα:
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας ότι η ομιλία της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, θύμισε έντονα «τον μικρό ΣΥΡΙΖΑ του 4%», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σύντομα θα βρεθεί ξανά στο 4%.
Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι ο Τουρισμός, συμμετέχοντας κατά 20% με 30% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αποτελεί βασικό μέγεθος της Ελληνικής Οικονομίας. Ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στην Π.Ε. Κέρκυρας, είπε ότι αποτελεί την βάση πολλών τοπικών Οικονομιών, «όπου οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι συνδέονται με τον Τουρισμό».
Ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, για τη ρύθμιση του θέματος της Διεύθυνσης του ΙΕΚ Κέρκυρας, καθότι σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει νέος Διευθυντής.
Αναλύοντας το σχέδιο νόμου, εξήγησε ότι θέτει το πλαίσιο για την θέσπιση μίας στρατηγικής για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων εισάγει τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, περιοχές δηλαδή που «συμβάλλουν δυναμικά στην ενίσχυση της τουριστικής μας εικόνας». Διευκρίνισε ότι οι εν λόγω περιοχές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από την αναγνωρισιμότητά τους, τα μοναδικά φυσικά ή πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά, την προσβασιμότητα για ΑμεΑ κ.α.
Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε ιδιαίτερα στη δυνατότητα δημιουργίας Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, γνωστοί ως DMO (Destination Management Organizations), από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή από τις υφιστάμενες Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ. Στόχος τους είναι, όπως εξήγησε, η συμβολή στην επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ «σε θέματα που αφορούν στην προβολή, στην ανάπτυξη και στην προώθηση του τουριστικού προορισμού, αλλά και στην υλοποίηση στρατηγικής marketing και τουριστικής προβολής.»
Διευκρίνισε ότι η οργανωμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα: «ο ΕΟΤ διαχειρίζεται και προωθεί το Εθνικό μας τουριστικό προϊόν, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει την προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, με το Κράτος να θέτει τους βασικούς κανόνες. Μέσω της δυνατότητας λειτουργίας DMO, δίνεται ένα επιπλέον εργαλείο, που θα συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή του τουριστικού προορισμού.»
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι καθοριστική για την αποτελεσματική λειτουργία των DMO είναι η προβλεπόμενη δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αφού προωθείται η δημιουργία ενός cluster της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
Τόνισε ότι η θέσπιση των Οργανισμών αποτελεί μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, και κατέθεσε στον Υπουργό Τουρισμού τέσσερα σημεία, καλώντας τον να τα λάβει υπόψη στις ρυθμιστικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.
Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Γκίκας έδωσε έμφαση στην ψηφιακή διάσταση που θα αποκτήσουν οι DMO σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που όπως είπε, πρέπει να συνυπολογιστεί κατά την εφαρμογή του νόμου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για αυτονομία και ευελιξία των Οργανισμών, η λειτουργία των οποίων δεν θα πρέπει να εμποδιστεί από «χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες». Παράλληλα σημείωσε: «οι Οργανισμοί πρέπει να είναι σε θέση να δρουν και να αντιδρούν αυτόνομα όταν παρουσιάζονται έκτακτες συνθήκες, όπως είναι π.χ. η Covid-19.»
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στην προβλεπόμενη ποσόστωση για την χρηματοδότηση της συνδιαφήμισης, εξηγώντας ότι αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει περιοριστικά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα μπορεί να τηρείται. Έθεσε ως παράδειγμα την δυνατότητα συνεργασίας, κατά την οποία το ένα μέρος καλύπτει το οικονομικό σκέλος και το άλλο το υλικό (τύπου barter). Τέλος, ζήτησε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης των DMO, για τον οποίο έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις, όπως είναι η αξιοποίηση μέρους του φόρου διαμονής.
Αναφερόμενος σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Στέφανος Γκίκας εξήρε τη θέσπιση των νέων σημάτων για επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία στο πλαίσιο της προώθησης των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, δυνατότητα που αφορά σε σημαντικό βαθμό και την Κέρκυρα. Όπως εξήγησε, πρόκειται για πρωτοβουλίες που διευρύνουν την σύνδεση που πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής τοπικών προϊόντων με τον Τουρισμό, γεγονός που χαιρέτισε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής τόνισε ότι το σχέδιο νόμου έχει «στο επίκεντρό του την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και θεσπίζει τα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και προώθηση τουριστικών προορισμών.» Υπογράμμισε επίσης ότι τίθεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί περαιτέρω και σε υγιείς βάσεις ο Τουρισμός μας, γεγονός που «διακαώς ζητούσε η τουριστική βιομηχανία και που κάνει πράξη η Κυβέρνησή μας.»