Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η δήλωση
«Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το 2011 στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπεγράφη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μία Συμφωνία – σταθμός που έχει ως στόχο να μειώσει και να τερματίσει τη βία κατά των γυναικών.
Δυστυχώς όμως, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, η βία κατά των γυναικών δεν έχει εξαλειφθεί. Μάλιστα, η επιβολή του περιορισμού των μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 επέφερε επιδείνωση του φαινομένου. Οι αριθμοί είναι θλιβεροί και οφείλουν να μας προβληματίζουν όλους.
Η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως του επιπέδου μόρφωσης, της κοινωνικής θέσης ή της καταγωγής. Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί την κατάλληλη παιδεία και κουλτούρα, η οποία θα αποτρέπει το θύτη να ασκεί σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βία σε γυναίκα. Πρόκειται για πράξεις που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην σωματική και ψυχική υγεία του θύματος, αλλά και στα παιδιά της οικογένειας που βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, το οποίο συμπεριλαμβάνει σειρά δράσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Παράλληλα, στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 43 συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία παρέχουν στήριξη σε γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Κέρκυρας να βρίσκεται στην Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας 7. Υπάρχουν επιπλέον 19 ξενώνες που παρέχουν δωρεάν στέγη και σίτιση σε γυναίκες και στα παιδιά τους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία, για την ασφάλειά τους.
365 ημέρες το χρόνο και σε 24ωρη βάση λειτουργεί η δωρεάν γραμμή SOS 15900, στην οποία θύματα βίας μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, όπως και στο sos15900@isotita.gr. Υλοποιούνται επίσης δράσεις από τον ΟΑΕΔ για την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών, οι οποίες προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.
Θεσπίστηκαν επιπλέον νόμοι για την πρόληψη της κακοποίησης στον εργασιακό χώρο, εκπαιδεύτηκαν ιατροί και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναπτύχθηκαν σχέδια δράσης σε διάφορους τομείς. Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όπου η Κυβέρνηση προχώρησε στην αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού, τα οποία θα τιμωρούνται πλέον με ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή. Παράλληλα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας.
Καμία γυναίκα και κανένα κορίτσι δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας και κακοποίησης στον οικογενειακό, επαγγελματικό ή δημόσιο χώρο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει βίαιες καταστάσεις. Τα θύματα μπορούν και πρέπει να ζητούν βοήθεια. Παράλληλα, ο οικογενειακός, φιλικός και κοινωνικός περίγυρος οφείλει να μιλήσει, όταν αντιλαμβάνεται βίαιες συμπεριφορές εις βάρος γυναικών και παιδιών. Η καταγγελία είναι ο μόνος τρόπος για να διακοπεί ο φαύλος κύκλος της βίας και της καταπίεσης.»