Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων.
Όπως ενημερώνει ο κ. Γκίκας:
Ο Βουλευτής ξεκίνησε με αναφορά στην επέτειο εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του Προέδρου Ερντογάν δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τετραπλασιαστούν οι εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε η Χώρα μας να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην προηγούμενη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα οπισθοδρομεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, στις οποίες – σύμφωνα με τον ίδιο – είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Κέρκυρα υπέστη μεγάλη ζημία από την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την ανευθυνότητα και την ανεδαφικότητα» της προηγούμενης Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απάντησε ο Βουλευτής.
Επιπλέον υπογράμμισε, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της επέλυσε με πολιτικό τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αφού νομοθέτησε τη δημιουργία διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, έκλεισε το ΧΥΤΑ Λευκίμμης και με κυβερνητική απόφαση τα απορρίμματα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές, έως ότου ολοκληρωθεί το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Υπενθύμισε, ότι η δημιουργία του εργοστασίου, που αποτελούσε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, απορρίφθηκε το 2014-2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεολογικούς λόγους.
Συμπέρανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μία «μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση όπως και το νομοσχέδιο είναι άκρως μεταρρυθμιστικό».
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ανακυκλώνεται μόνο το 20% των απορριμμάτων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 50% και ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2025 είναι το 55%. Παράλληλα, η χώρα μας κρατά αρνητικό ρεκόρ στην υγειονομική ταφή των αποβλήτων που κυμαίνεται στο 80%.
Εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου υιοθετεί Ευρωπαϊκές Οδηγίες με τις οποίες θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με σαφείς ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα, περιέχει κίνητρα και αυστηρές κυρώσεις για την μη τήρηση του νόμου. Στόχος είναι η μείωση της παραγωγής αστικών αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης και η σημαντική μείωση της υγειονομικής ταφής.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως είναι η υποχρέωση των Δήμων με περισσότερους από 20.000 κατοίκους να δημιουργήσουν έως το τέλος του 2023 Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των απορριμμάτων.
Αναφέρθηκε επιπλέον στο «μεγάλο στοίχημα», όπως το αποκάλεσε, που αφορά στην μείωση των απόβλητων τροφίμων. Στόχος είναι έως το 2030 να μειωθούν κατά 30% σε σχέση με το 2022 και για αυτό ενθαρρύνεται η δωρεά τροφίμων, η αναδιανομή και η περαιτέρω επεξεργασία τους για ανθρώπινη κατανάλωση. Όπως εξήγησε, σε αυτό το πλαίσιο, από 1.1.2022 αγορές, super markets, μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια υποχρεούνται να καταχωρούν σε ειδική πλατφόρμα τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων όπως και το πλεόνασμα τροφίμων που διατίθεται ως δωρεά σε ειδική πλατφόρμα.
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε επίσης τη θέσπιση κλιμακούμενων στόχων για την ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων από χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί από τα νοικοκυριά για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους οι Δήμοι υποχρεούνται να συλλέγουν χωριστά τα βιοαπόβλητα, ενώ εισάγεται και στη χώρα μας το σύστημα επιστροφής εγγύησης για συσκευασίες μίας χρήσης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό.
Σημείωσε επίσης ότι από την 1.9.2022 όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα προβαίνουν στη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων, ενώ από την αρχή του 2022 και οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να συλλέγουν χωριστά το χαρτί.
Τέλος, από την 1.1.2022 στους Δήμους και στους ΦΟΔΣΑ θα επιβάλλεται τέλος για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, το οποίο θα αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην κατατεθείσα τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών και δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά και προβλέπει ότι εφόσον το Δημόσιο δεν κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας ή κυριότητας και οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι συντάχθηκαν έως την 1η Ιουλίου 2001, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας.
Ο κ. Γκίκας χαιρέτησε την τροπολογία, οι οποία τακτοποιεί ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε ανακύψει κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε την σημαντικότητα του νομοσχεδίου το οποίο υιοθετεί ευρωπαϊκές πρακτικές και φέρνει τη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων στον 21ο αιώνα.