Τη θέση του ότι, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη νομοθετεί ασυστόλως με τον ελληνικό λαό στα σπίτια του και απολύτως και ποικιλοτρόπως φοβισμένο εξήγησε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά την τοποθέτησή του στο Νομοσχέδιο για τη Νησιωτική Πολιτική.
Αναλυτικά, ο κ. Αυλωνίτης σημειώνει:
«Νομοθετούμε εξ αποστάσεως και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας εντελλόμενος από τον καθ’ όλα δημοκρατικό Πρωθυπουργό εκδίδει για τρίτη φορά φιρμάνι ισχύον καθ’ άπασαν την επικράτειαν περί απαγορεύσεως των συναθροίσεων πλέον των εκατό ατόμων» ανέφερε χαρακτηριστικά και να υποστηρίξει πως η καταστολή και ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών δεν έχει προηγούμενο με τις διαρκείς εκδόσεις απαγορευτικών κανόνων αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική διαταγή της ΕΛΑΣ. «Σήμερα, το κάνει η κυβέρνηση με το βλέμμα στις διαδηλώσεις ενάντια στο άθλιο νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την περικοπή των εισακτέων στα πανεπιστήμια» είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας το καθήκον των κομμάτων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου να αντιδράσουν συλλογικά.
Επί του νομοσχεδίου, ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε πως δεν υφίσταται καμία σχεδιασμένη πρωτοβουλία ενίσχυσης των εγκαταλελειμμένων ακριτικών νησιών μας, ενώ διέκρινε στο νομοσχέδιο αοριστία και βερμπαλισμό προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύνδεση της Κέρκυρας, των Παξών και των διαπόντιων νησιών με την Ήπειρο, αλλά και μεταξύ τους, λέγοντας «Καμία αναφορά στο νομοσχέδιο στην ιδιαιτερότητα των νησιών της περιφέρειας. Δύο ώρες για να πάμε, κύριε Πρόεδρε, στην Ηγουμενίτσα με τα σκάφη, με τα πλοία, και δυόμισι ώρες κάνουμε από Ηγουμενίτσα να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη και τέσσερις ώρες για την Αθήνα» και συνέχισε «Τα μικρά νησιά μας είναι απομονωμένα το χειμώνα. Άπειρες ερωτήσεις έχω κάνει στον Υπουργό Υγείας για έναν γιατρό στα διαπόντια νησιά, έναν εναερίτη στη ΔΕΗ, όταν έχουμε πρόβλημα βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ. Τίποτα. Και μιλάμε τώρα για ολιστική αντιμετώπιση της νησιωτικής και της θαλάσσιας πολιτικής μας;».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε επιγραμματικά για το μεταφορικό ισοδύναμο, για τις λιμενικές εγκαταστάσεις που έχουν γίνει στα διαπόντια νησιά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε άλλα μικρά νησιά της πατρίδας μας, όσο και για το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» που ενίσχυσε τους μικρούς και νησιωτικούς Δήμους ανά την επικράτεια.
Ειδικότερα για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και τις αιφνίδια κατατεθειμένες τροπολογίες σε αυτό, εξήγησε πως αφαιρείται σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων διευκολύνοντας τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που ενοχλούνται στις αυθαίρετες ενέργειές τους από την εφαρμογή της νομιμότητας που προστατεύει η ανεξάρτητη αρχή. «Καταργείτε, κάθε δυνατότητα ελέγχου της ΡΑΛ στην εφαρμογή τόσο του Κανονισμού 352 όσο και άλλων στοιχείων των συμβάσεων. Έτσι διακόπτονται ελεγκτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων στους Οργανισμούς Λιμένων Πάτρας, Ηγουμενίτσας, στον τόπο μου, στην Κέρκυρα και στον Πειραιά» ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε πως με άλλη τροπολογία μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα παραβάσεων της νομοθεσίας περί ορίων του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης, εξαλείφοντας το καθεστώς προστασίας εργαζόμενων που θα δουλεύουν δώδεκα και δεκαπέντε ώρες την ημέρα, ενώ αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας που ζητούν την απόσυρση του άρθρου 22, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης πλοίων από την υποχρεωτική πλοήγηση στα λιμάνια και παράλληλα, η μηδενική καταβολή πλοηγικών δικαιωμάτων στο δημόσιο.