Στις 30 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, την οποία συνυπογράφει ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόδωρος Δρίτσας, σχετικά με την ανάγκη τεχνικής αποκατάστασης του φάρου των Αντιπάξων και της παραχώρησης του στο Δήμο Παξών.
Όπως αναφέρει ο Αλ. Αυλωνίτης:
Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. Φ.900α/2858/17473 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Εθνικής κος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Η απάντηση του Υπουργού ανέφερε πως εκτελέστηκαν εργασίες συντήρησης του φάρου το Σεπτέμβριο 2019, πλην όμως ουδέποτε εκθέτει αναλυτικά τις εργασίες που έγιναν, ούτε αν οι (όποιες) εργασίες έγιναν αξιολογούνται ως επαρκείς. Επιπλέον, δεν γίνεται αναφορά στο εάν έχουν δρομολογηθεί ή εάν υπάρχει πρόθεση να δρομολογηθούν εργασίες μεγάλης κλίμακας, για την αποκατάσταση των υφιστάμενων σοβαρών τεχνικών προβλημάτων του φάρου. Συνεπώς, το μέλλον του φάρου παραμένει αβέβαιο.
Η ορθή αξιοποίηση του φάρου των Αντιπάξων με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κτιριακής υποδομής του είναι σημαντική για την τοπική οικονομία του νησιού και θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την τεχνική αποκατάσταση του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :
«ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 2229/30-11-2020 της Βουλής των Ελλήνων
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος και Δρίτσας Θεόδωρος με θέμα «Άμεση τεχνική αποκατάσταση του φάρου των Αντιπάξων και παραχώρηση του στο Δήμο Παξών», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Το Σεπτέμβριο 2019 εκτελέστηκαν από προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ), στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδικής συντήρησης, επισκευαστικές εργασίες συντήρησης μεταλλικών στοιχείων, κουφωμάτων, φραγή ανοιγμάτων, κ.λπ., ενώ μεσοπρόθεσμα έχει προγραμματιστεί η αποκατάσταση και των λοιπών φθορών, μέσω ανάληψης επισκευαστικών εργασιών με αυτεπιστασία από την ΥΦ, σε συνάρτηση των διατιθέμενων πιστώσεων.
Η αξιοποίηση του Φάρου ως χώρου φιλοξενίας επιστημόνων ή πολιτών, συνιστά χρήση που εκφεύγει των προβλέψεων του ν.4278/14 (Α΄157), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Εντούτοις, κατά το παρελθόν, το ΠΝ συνεκτιμώντας τη σπουδαιότητα και την κοινή ωφέλεια του επιδιωκόμενου σκοπού ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση φιλοξενία προσωπικού του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παξών κατά την διάρκεια εκάστης αντιπυρικής περιόδου, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Παξών και της Περιφερειακής Δ/σης Π.Υ. Ιονίων Νήσων, χωρίς, όμως, μέχρι και σήμερα να έχει υλοποιηθεί η χρήση της προσφερόμενης φιλοξενίας.
Με δεδομένο ότι, ο εν λόγω Φάρος χωροθετείται σε δύσβατη και απομακρυσμένη περιοχή με περιορισμένα συγκοινωνιακά μέσα πρόσβασης των πολιτών (η πρόσβαση γίνεται είτε δια θαλάσσης, απέχοντας περίπου 3 ν. μίλια από τον λιμένα Παξών και μετά με μονοπάτι περίπου 250 μ, είτε με χωματόδρομο μέσω του λιμένα των Αντιπάξων), αλλά και με χαμηλή επισκεψιμότητα μόνο κατά τους θερινούς μήνες, η δημιουργία μικρού μουσειακού χώρου κρίθηκε μη σκόπιμη από το ΠΝ.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, θα εξετάσει τυχόν νέο αίτημα/πρόταση του Δήμου Παξών, το οποίο θα σχετίζεται με την παραχώρηση του φάρου για ορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό την αμιγώς βέλτιστη/βιώσιμη πολιτιστική αξιοποίηση του, αναλαμβάνοντας (ο Δήμος Παξών) και το κόστος συντήρησης, καθώς και τη διοχέτευση τυχόν διαθέσιμων πόρων των Φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της εκπόνησης των απαιτούμενων τεχνικών μελετών, με σκοπό την ολιστική αποκατάσταση των παραδοσιακών φάρων χαρακτηρισμένων ως μνημείων, όπως ο υπόψη φάρος, χωρίς οιαδήποτε επιβάρυνση, απαίτηση και αξίωση από το ΠΝ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ»