Ο χαιρετισμός του Αλέκου Αυλωνίτη στην έναρξη του συνεδρίου για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο χαιρετισμός
“Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην έναρξη ενός συμποσίου αφιερωμένου στη φωτεινή προσωπικότητα του Κερκυραίου Ιωάννη Καποδίστρια .
Ας μου συγχωρήσετε την μη αναφορά σε έκαστον εξ υμών που τιμάτε με την παρουσία σας τον Ιωάννη Καποδίστρια, την πατρίδα του και εμάς όλους τους Κερκυραίους και Επτανησίους.
Το κάνω για λόγους συντομίας.
Σας καλωσορίζω λοιπόν και εγώ όλους σας.
Ύαινα αξιέπαινοι όσοι το οργάνωσαν και όσοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτό.
Φίλες και φίλοι
Λείπει η πολιτική φυσιογνωμία του Ι. Καποδίστρια στις μέρες μας.
Λείπει το διεθνές του κύρος, η πολύπλευρή του εμπειρία, οι διπλωματικές του ικανότητες.
Λείπει ειδικά το παράδειγμα ζωής του και το πρότυπο των μεγάλων υπηρεσιών που προσέφερε στην υπόθεση της θεμελίωσης του νέου Ελληνικού Κράτους.
Αναμείχθηκε ενεργά στην «Επτάνησο Πολιτεία,1800-1807», ως «Γραμματέας της Επικράτειας» με σημαντικές αποστολές για τη δημόσια εκπαίδευση, την ειρήνευση της Κεφαλλονιάς και την άμυνα της Λευκάδας στις επιθέσεις του Αλή πασά των Ιωαννίνων.
Εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία και αναδείχθηκε Υπουργός για την εξωτερική πολιτική του τσάρου.
Με τις πιέσεις του η συνθήκη του Παρισιού του 1815 αναγνώρισε την επανίδρυση προστατευόμενου από τους Βρετανούς κράτους Ελλήνων, αναφέρομαι στο Ιόνιον Κράτος, 1815-1864).
Με άλλους Έλληνες της διασποράς ίδρυσε στη Βιέννη, την «Εταιρεία των Φίλων των Μουσών» με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την ίδρυση ελληνικών σχολείων και τη χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες σπουδαστές.
Παρά την αντιπάθεια του Μέτερνιχ που τον απομάκρυνε από την ενεργή διπλωματία, υποστήριξε ηθικά και υλικά τους Έλληνες επαναστάτες.
Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε πρώτο Κυβερνήτη της «Ελληνικής Πολιτείας», με επταετή θητεία, που δεν ολοκλήρωσε λόγω της δολοφονίας του.
Ως Κυβερνήτης, ο Καποδίστριας προώθησε ένα τεράστιο διοικητικό και νομοθετικό μεταρρυθμιστικό έργο.
Στη Δημόσια Διοίκηση, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία και ειδικότερα την Εκπαίδευση.
Πέτυχε επίσης, την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Παράλληλα, φρόντισε τις οικογένειες των πεσόντων αγωνιστών, την εξαγορά αιχμαλώτων, την περίθαλψη των ορφανών και τη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών.
Το έργο του αναγνωρίζεται από τα κράτη που ευεργετήθηκαν με μνημεία, επιστημονικές μελέτες και τιμητικές εκδηλώσεις.
Αγάλματά του υπάρχουν στην Ελβετία, την Ρωσία, την Σλοβενία, ενώ απεικόνισή του υπάρχει στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας ως επιφανούς αποφοίτου.
Στη Γαλλία επίσης για την προσπάθεια του να συμμετέχει η ηττημένη Γαλλία στο Συνέδριο της Βιέννης.
Η Ελβετία έχει θεσπίσει εβδομάδα τιμητικών εκδηλώσεων διεθνούς κύρους.
Φίλες και φίλοι
Ο Ι. Καποδίστριας ήταν ένας παγκόσμιος Έλληνας , ήταν ένας μεγάλος Έλληνας.
Η οποιαδήποτε εκμετάλλευση του από οποιονδήποτε και η κάρπωση του ονόματος του για άλλους σκοπούς δεν πρέπει να επιτραπεί.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι συμμετέχετε σε αυτό το συνέδριο, με την επιστημονική σας θεώρηση και άποψη, θα πρέπει αυτό να το διαφυλάξετε και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξετε.
Ο Ι. Καποδίστριας ανήκει σε όλους τους Έλληνες και το εννοώ και το τονίζω με εμφατικό τρόπο.
Για όλα αυτά και για όσα εμπεριστατωμένα θεωρώ πως θα συζητήσουμε το τριήμερο αυτό, για τον Ιωάννη Καποδίστρια , πιστεύω βαθύτατα πως έχουμε το ιστορικό χρέος και την ευκαιρία να καταθέσουμε στη Βουλή των Ελλήνων, επίσημη πρόταση για την καθιέρωση της ημέρας του θανάτου του – 9η Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο – ως ημέρα Πανελλήνιου εορτασμού τιμής και μνήμης στον πρώτο Έλληνα Κυβερνήτη.
Ελπίζω στην ομόφωνη και ομόθυμη ανταπόκρισή σας, σε αυτή την τιμητική για τον Κυβερνήτη μας και Έλληνα, Ιωάννη Καποδίστρια.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο.”