“Εν μέσω του σφοδρού δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, το Υπουργείο οφείλει επιτέλους να νομοθετήσει υπέρ των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να προμηθεύονται συνεχώς και με ιδία έξοδα διαγνωστικά τεστ” τονίζει ο βουλευτής Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση Αυλωνίτη με αφορμή την απάντηση που έλαβαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τηδιατίμησης των διαγνωστικών τεστ covid-19 από την κυβέρνηση
Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας, με πρωτοβουλία της Φρόσως Καρασαρλίδου, βουλευτή Ημαθίας και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της διατίμησης των διαγνωστικών τεστ covid-19 από την κυβέρνηση, η οποία διατίμηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα ασύδοτα περιθώρια κερδοσκοπίας που κυριαρχούσαν (και πολλές φορές ακόμα εντοπίζονται) στην αγορά.
Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 10217/28-01-2021 Απάντηση την οποία υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η μονοσέλιδη απάντηση του Υπουργείου επαναλαμβάνει το τωρινό νομικό καθεστώς και δεν κάνει καμία αναφορά για το αν υπάρχει σχεδιασμός για ανακοστολόγηση των διαγνωστικών τεστ και ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους με επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια και με μηδενική συμμετοχή του πολίτη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί πως η διατίμηση των διαγνωστικών τεστ αποτελεί ημίμετρο και αποφεύγει επιδεικτικά να προχωρήσει στη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ με συγκεκριμένα κριτήρια. Με αυτή τη συμπεριφορά όχι μόνο πλήττει οικονομικά τους πολίτες, αλλά εμποδίζει εμμέσως την καλύτερη υγειονομική επιτήρηση του πληθυσμού.
Εν μέσω του σφοδρού δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, το Υπουργείο οφείλει επιτέλους να νομοθετήσει υπέρ των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να προμηθεύονται συνεχώς και με ιδία έξοδα διαγνωστικά τεστ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :
ΘΕΜΑ : Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 2596/11-12-2020
Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές που αναγράφονται στον πίνακα αποδεκτών, σας ενημερώνουμε ότι με σχετική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπονται τα κάτωθι:
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού COVID19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως όχι πέραν της 28ης.2.2021, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, τεστ ανίχνευσης ιού ή οποιαδήποτε άλλου ισοδύναμου μέτρου, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες.
Τέλος, σημειώστε ότι τα υπόλοιπα ζητήματα που θίγονται στην Ερώτηση εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ»