Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αυλωνίτη με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας.
Όπως σημειώνει ο κ. Αυλωνίτης:
Σοκ προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το Πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 18.2 δις ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει νέο ρεκόρ φτάνοντας στο 228%. Η οικονομία καταρρέει οδηγώντας τη χώρα σε αχαρτογράφητα ύδατα, ειδικά στην μετα-κορωνοϊό εποχή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να δει την πραγματικότητα και να δώσει λύσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους να αναπνεύσουν. Οι τράπεζες δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «φρέσκο χρήμα», με αποτέλεσμα και αυτές να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κανονικότητα που θέλει να μας δείχνει η κυβέρνηση. Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, δείχνοντας ροπή μόνο προς το κεφάλαιο ενώ θα μπορούσε να υπήρχε μία στοιχειώδης κρατική παρέμβαση στις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, οι οποίες δανείζονται από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια.
Το «ανύπαρκτο» μαξιλαράκι, που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία από 38δις φαίνεται να μειώνεται δραματικά χωρίς αυτό να το εισπράττει η πραγματική οικονομία. Το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ αλλά και των υπόλοιπων φορέων αναμένεται να είναι κι αυτό πολύ δύσκολο οικονομικά. Θα υπάρξει νέος δανεισμός κατά 12-14δις ευρώ, ενώ αναμένεται να αντληθούν και 9.2 δις ευρώ από το απόθεμα ασφαλείας. Τα έσοδα από τις φορολογικές δηλώσεις το 2021 αναμένεται να έχουν κατακόρυφη πτώση ενώ εκτιμάται πως και το πρώτο τρίμηνο η ύφεση θα κλείσει πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,4% .
Φαίνεται ότι την επόμενη μέρα της πανδημίας θα ακολουθήσει καταιγισμός δημοσιονομικών μέτρων, με στόχους και πλεονάσματα τα οποία θα στεγνώσουν οικονομικά τον κάθε έναν από εμάς, ενώ και οι υγιείς επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας. Στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων δεν θα ανοίξει ξανά, με τους ιθύνοντες να δηλώνουν ότι όλη αυτή η κατάσταση χρειάζεται περίπου μια τριετία για να ομαλοποιηθεί και τον κόσμο που εργάζεται γύρω από όλες αυτές τις επιχειρήσεις να βλέπει μόνο ένα αδιέξοδο για το κοντινό μέλλον.
Η ανεργία και ειδικά στους κλάδους του Τουρισμού θα πλήξει και τους υπόλοιπους παραγωγικούς φορείς με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία.