«Η κυβερνητική προπαγάνδα για την πορεία του Τουρισμού εμπεριέχει στοιχεία αληθοφάνειας, παρουσιάζοντας τη σχετικά καλή πορεία του τουρισμού ως απότοκο της επιτυχημένης δήθεν πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού.
Αν ήταν αυτό πραγματικό πως εξηγείται η απομάκρυνση του Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος υλοποιούσε αποφάσεις σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό; Αν είχαν ηθική βαρύτητα τα όσα υποστηρίζει, δεν θα φρόντιζε να προσμετρά τη φυσική ανάγκη όλου του κόσμου μετά τα παρατεταμένα lockdown να ταξιδέψει και να ψυχαγωγηθεί; Ή ήρθαν στην Ελλάδα να καμαρώσουν τον Πρωθυπουργό μας;
Και μόνον το γεγονός ότι συγκρίνεται αριθμητικά το τουριστικό έτος 2021 με το αντίστοιχο του 2019, έτος που ο ελληνικός τουρισμός είχε τα σημαντικότερα ποσοστά αφίξεων και εσόδων τα τελευταία έτη, καταδεικνύει ότι η όποια σύγκριση των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας θα γίνεται με την πολιτική στον τομέα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πάντοτε ελλιπής.
Εμείς, στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιστεύουμε απόλυτα και τεκμηριωμένα πως θα μπορούσαν τα πράγματα για τον τουριστικό κόσμο να ήταν ασυγκρίτως καλύτερα και εξηγούμεθα: Σε καμία περίπτωση η απίστευτη χαλαρότητα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί ακόμη υπέρ της προοπτικής να εξέλθει οριστικά, η χώρα μας από τις λίστες των μη ασφαλών προορισμών για μεγάλους tour operators.
Η γενική εικόνα των ελέγχων σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα υπήρξε αρνητική. Τα κλιμάκια που ευθύνονται να κάνουν το διαπιστωτικό έλεγχο των απαραίτητων εγγράφων και πιστοποιητικών λειτούργησαν με μεγάλη ανεπάρκεια. Η μη εφαρμογή του μέτρου ελέγχου σε όλα τα σημεία εισόδου και μετακινήσεων επηρέασε σε ποιοτικό επίπεδο αρνητικά, τα τελικά αποτελέσματα επισκεψιμότητας.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί δημοφιλείς παραθαλάσσιοι προορισμοί κατέγραψαν την προτίμηση του όγκου ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, κάτι τέτοιο δε συνέβη με τους υπόλοιπους περιφερειακούς και εναλλακτικούς προορισμούς.
Οφείλει η Πολιτεία να εξετάσει τους λόγους και τις αιτίες. Το ίδιο συμβαίνει και στη διάχυση των τουριστών στα μικρά και μεσαία καταλύματα που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μεγάλοι κερδισμένοι βγήκαν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Ο Κοινωνικός Τουρισμός, αν και στοχεύει σε μια παρατεταμένη τουριστική περίοδο και όχι στην περιορισμένη εαρινή περίοδο είναι σημαντικό εργαλείο, τη σπουδαιότητα του οποίου αναδείξαμε την προηγούμενη τουριστική περίοδο και αποδείχθηκε η ορθότητα της θέσης μας αυτής με την αύξηση των σχετικών κονδυλίων φέτος. Τα μερικώς αυξηθέντα κονδύλια που δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα αυτό φέτος ενισχύουν τις εσωτερικές ροές επισκεπτών και αυτό το θέλουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού αποδείχθηκε απόλυτα σωστή και επιβεβλημένη.
Επιπλέον, η ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι αδιάκοπη και γενναία, κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα. Το γεγονός ότι θα δουλέψουν συνολικά δυόμιση μήνες, δεν συνεπάγεται πως αναπληρώνονται σε ατομικό, οικογενειακό και επιχειρηματικό επίπεδο οι τεράστιες ζημιές του προηγούμενου καλοκαιριού κι όλου του χειμώνα και της άνοιξης που μας πέρασε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, για μεν τους εργαζόμενους, πως και πάλι θα έχουν τα ίδια προβλήματα συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων για να μπορούν να εγγραφούν και να λάβουν επιδόματα ανεργίας ή άλλα οικογενειακά και προνοιακά βοηθήματα. Για δε τις επιχειρήσεις, η στήριξη της Πολιτείας οφείλει να συνεχιστεί σε αντιστοίχιση με τα όσα θα εξελιχθούν στην πραγματική οικονομία. Είναι λοιπόν απόλυτα επιβεβλημένη η συνέχιση των πολιτικών στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού και επισιτισμού. Μοναδικός δε τρόπος στήριξης τους είναι ο εμπροσθοβαρής, όπως τόσες φορές έχουμε προσδιορίσει και φυσικά, η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Και αυτό γιατί το τέλος της τουριστικής περιόδου και η καλή περίοδος των 2,5 περίπου μηνών δεν αρκεί να ισοσκελίσει και ταυτόχρονα να καταστήσει υγιείς και βιώσιμες τις επιχειρήσεις, δίχως το βάρος των σωρευμένων χρεών που θα ενσκήψουν υπό μορφή Αρμαγεδδώνα.
Το ταμείο ανάκαμψης μπορεί σε αυτό το πεδίο να συμβάλει εξαιρετικά, με δεδομένο ότι οι ενισχύσεις θα πηγαίνουν εμμέσως στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες του κλάδου και θα ανταποκρίνονται συνολικά, στο πλαίσιο που ορίζει η ευρωπαϊκή κοινότητα.
Εν κατακλείδι, μπορεί να σημειώθηκε άνοδος των ροών επισκεψιμότητας για τη χώρα μας, ωστόσο είναι βέβαιο πως όσοι την επισκέφτηκαν δεν φεύγουν με τις καλύτερες εικόνες για την ασφάλειά τους κατά τη διαμονή, τη θωράκιση των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας της Περιφέρειας, την τυπικότητα των ελέγχων που συμβάλει στη δημιουργία κλίματος άρτιας οργάνωσης και συντονισμού του ρόλου της Πολιτείας και των εποπτικών της μέσων. Χρήσιμη αλλά και κυρίως αντικειμενική και ωφέλιμη θα είναι η αναζήτηση των εντυπώσεων των τουριστών που μας επισκέφτηκαν μέσα από τη συνεργασία του ΕΟΤ και των πρεσβειών και προξενείων μας στις χώρες προέλευσής τους. Ας μην αρκούμαστε στις διθυραμβικές ιαχές των κυβερνώντων».
*To άρθρο δημοσιεύτηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”