Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς απαντά στα βασικά ερωτήματα που αφορούν τις αναστολές συμβάσεων και τις άδειες άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα αναφορικά με όσους εργαζόμενους δομών δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δημιουργήσει απορίες ως προς το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Σε αυτό συνέβαλε και η πρωινή δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου που μίλησε για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με πρόβλεψη για απολύσεις εργαζομένων σε δομές αν δεν εμβολιαστούν. Αργότερα το μεσημέρι, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανασκεύασε τις δηλώσεις της.
Τι ισχύει για το Δημόσιο
Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς απάντησε στα βασικά ερωτήματα του NEWS 24/7 ως προς το τι σημαίνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης:
Ερωτώμενος για το τι θα σημαίνει η αναστολή συμβάσεων εργασίας στον Δημόσιο τομέα επειδή κάποιος δεν εμβολιάστηκε και το αν θα λαμβάνει κάποιο εισόδημα ο κ. Τσουκαλάς απαντά: «Οι εργαζόμενοι αυτοί θα σταματήσουν να παίρνουν χρήματα. Όπως φαίνεται μέχρι αυτή την ώρα, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, μιλάμε για μηδενικό εισόδημα, ωστόσο εκτιμώ πως αναφορικά με τον δημόσιο τομέα μπορεί να προβλεφθεί κάποια αποζημίωση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σημαντικό κοινωνικό θέμα. Εκτιμώ επίσης πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις για ανθρώπους που δεν εμβολιάζονται, όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά επειδή ιατρικοί ή άλλοι λόγοι δεν τους το επιτρέπουν».
Μιλώντας για το αν ανοίγει παράθυρο για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο κ. Τσουκαλάς λέει: «Στο Δημόσιο, η αναστολή σύμβασης δεν σημαίνει απόλυση. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Άκουσα την πρώτη δήλωση της κυρίας Μιχαηλίδου και θεωρώ πως δεν προκύπτει από κάπου. Είδα ότι την ανασκεύασε. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει ως λόγο απόλυσης τον μη εμβολιασμό. Για να υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης ενός εργαζόμενου στον δημόσιο τομέα για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος και να αλλάξει το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο».
Τέλος για το τι πρόκειται να γίνει αν εργαζόμενοι του Δημοσίου προσβάλλουν νομικά την υπουργική απόφαση, ο κ. Τσουκαλάς λέει: «Αν οι εργαζόμενοι προσβάλλουν την υπουργική απόφαση, όπως έχουν το δικαίωμα εντός δύο μηνών, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα χρειαστεί να κρίνει αν αυτό είναι συνταγματικό. Σε αυτή την περίπτωση συγκρούονται δύο έννομα αγαθά. Το ατομικό δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί και το δικαίωμα του κράτους να επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος. Συνεπώς σε περίπτωση που γίνει προσβολή της υπουργικής απόφασης, το δικαστήριο θα κρίνει αν υπερτερούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν λόγω μη εμβολιασμού σε σχέση με το ατομικό δικαίωμα».
Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα
Αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα ο εργατολόγος υπογραμμίζει: «Ο εργοδότης, με τον νόμο Χατζηδάκη, έχει δικαίωμα να βάλει μονομερώς τον εργαζόμενο σε άδεια άνευ αποδοχών για έναν χρόνο, ως μέτρο προληπτικό και μέτρο εξάντλησης πειθούς πριν προχωρήσει σε απόλυση. Μέχρι τώρα η άδεια άνευ αποδοχών έπρεπε να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Πλέον αυτό άλλαξε και μπορεί να γίνει με μονομερή απόφαση του εργοδότη».
Για το ενδεχόμενο απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα διευκρινίζει: «Μπορεί να δούμε και απολύσεις, γιατί στον ιδιωτικό τομέα δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας, όπως στο δημόσιο. Εκεί ο εργοδότης μπορεί να πει πως ασκεί διευθυντικό δικαίωμα και θέλει να προστατεύσει την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων. Σε αυτή την περίπτωση, τα πολιτικά δικαστήρια θα κληθούν να αποφασίσουν αν αυτό συνιστά λόγο απόλυσης ή όχι. Προσωπική άποψη είναι πως πριν φτάσουν σε απολύσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δοκιμάσουν άλλα μέτρα που έχουν στην εργαλειοθήκη τους, όπως η εργασία backoffice όπου αυτό είναι εφικτό ή η άδεια άνευ αποδοχών. Ωστόσο δεν είναι λυμένο νομικά το αν ο μη εμβολιασμός συνιστά ή όχι επαρκή λόγο απόλυσης. Αυτό θα κριθεί στην πράξη.