Στα 343 εκατομμύρια το γαλάζιο χρέος, ενώ ο Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Δεσμευμένη στις τράπεζες νομοθετεί η κυβέρνηση, εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει το 1/3 των χρεών του κόμματος προς τις τράπεζες και αναδεικνύεται «στρατηγικός κακοπληρωτής». Αυτή την επισήμανση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απαντηθεί στην ώρα του πρωθυπουργού, στην Βουλή. Η διαπίστωση αυτή έχει – σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- μεγάλη πολιτική σημασία. Κυρίως γιατί θέτει αυτόματα το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι δέσμια των οφειλετών της, δηλαδή των τραπεζικών ιδρυμάτων, άρα νομοθετεί σύμφωνα με την βούλησή τους.
Τα χρέη με νούμερα
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, το χρέος της Νέας Δημοκρατίας προς τις τράπεζες είναι σήμερα 342.950.583,94 ευρώ. Όμως αν και ο μεγάλος τραπεζικός δανεισμός της Ν.Δ είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια, το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο ρυθμός της αύξησης του και η αδιαφάνεια στον τρόπο αποπληρωμής του χρέους.
Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς του κυβερνώντας ο κόμματος, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ετήσιος δανεισμός αυξάνεται περίπου κατά 30 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 μάλιστα η αύξηση ήταν 34 εκατομμύρια. Με βάση αυτό στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι από το 2016 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην προεδρία της Ν.Δ το χρέος έχει αυξηθεί κατά 118.000.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το συνολικός χρέος είναι σχεδόν 343.000.000 σημαίνει πως η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ έχει δημιουργήσει το 1/3 των χρεών της αφού όλες μαζί τις προηγούμενες 4 δεκαετίες το σωρευμένο χρέος ήταν 224.000.000 και αυξήθηκε κατά 118.000.000 τα τελευταία 4 χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει και το ερώτημα το πώς προκύπτει αυτή η ετήσια αύξηση του τραπεζικού δανεισμού. Αν δηλαδή οφείλεται σε δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ν.Δ με τις πιστώτριες συστημικές τράπεζες, σε πιθανή νέα ρύθμιση η σε σώρευση τόκων εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής. Παράλληλα θέτει θέμα διαφάνειας αφού τίποτε από αυτά δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανακοινώσει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την αποπληρωμή των χρεών της.
Εφόσον ο πρωθυπουργός δεχθεί να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει με σαφήνεια το ερώτημά του. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης ζητά να μάθει «ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;».
Βαθιά πολιτικά ερωτήματα
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνον θέμα διαφάνειας αλλά κυρίως ένα σαφώς πολιτικό ζήτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει το (ρητορικό μάλλον) ερώτημα του αν ένας τόσο μεγάλος τραπεζικός δανεισμός και μια τόσο αυξητική τάση του χρέους δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα στα τραπεζικά συμφέροντα και την κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η καταφατική απάντηση στο ερώτημα, προκύπτει από τα νομοσχέδια και τις ρυθμίσεις που έφερε και θα φέρει στην Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποτιμά ως κραυγαλέο παράδειγμα τον πτωχευτικό κώδικα, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Ένα νομοθέτημα που προβλέπει την πτώχευση όχι μόνον νομικών αλλά και φυσικών προσώπων, απελευθερώνοντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ένα καθεστώς που – όπως εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ – είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για να ασκηθούν ασφυκτικές τραπεζικές πιέσεις στους δανειολήπτες ή η περιουσία τους να «βγεί στο σφυρί». Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν επίσης τις ρυθμίσεις με την μορφή τροπολογιών που έχει ψηφίσει η Ν.Δ και προβλέπουν το ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη που υπογράφουν δανειακούς διακανονισμούς, αφού ο μόνος που μπορεί να ασκήσει δίωξη εναντίον τους είναι …οι ίδιοι. Στην ίδια κατηγορία νομοθέτηση εντάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εργασιακό νομοσχέδιο. Υποστηρίζει ότι αποτελεί μεγάλη εξυπηρέτηση για τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να μην καταβάλλουν υπερωρίες στους εργαζόμενους θυμίζοντας ότι επι ΣΥΡΙΖΑ γνωστή συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκατομμύρια ευρώ για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.