Κάθε μέρα που περνάει, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται μια ακόμη ισχυρή πίεση. Μόλις το 18% των ΜΕΘ Covid είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα.
Δεκάδες ασθενείς με covid βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική χωρίς την απαραίτητη φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει κενό κρεβάτι. Το προσωπικό των νοσοκομείων αναγκάζεται να παρέχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής των σοβαρών περιστατικών κορονοϊού σε απλούς θαλάμους, αναμένοντας να αδειάσει κάποια κλίνη.
Συνολικά στην χώρα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι 699 ασθενείς και υπολογίζεται ότι περίπου 430 βρίσκονται στην Αττική. Με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια οι ΜΕΘ covid είναι περίπου 390, διαπιστώνεται ότι πολλοί ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής. Την ίδια στιγμή συνολικά μόλις το 18% του συνόλου των κλινών ΜΕΘ στη χώρα είναι ελεύθερες.
Να επισημάνουμε ότι διασωλήνωση σημαίνει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Αυτό κανονικά γίνεται μόνο σε ΜΕΘ. Ωστόσο όταν δεν υπάρχει κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής παραμένει σε απλή κλινική διασωληνωμένος και συνδεδεμένος με αναπνευστήρα χωρίς το απαραίτητο monitoring (παρακολούθηση). Το γεγονός αυτό σημαίνει λιγότερη φροντίδα του ασθενή.
Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μετά και το χθεσινό ρεκόρ των πάνω από 3500 νέων κρουσμάτων, η επιδημία αρχίσει να αποκλιμακώνεται -κάτι που επιδημιολόγοι δεν προβλέπουν πριν το τέλος του μήνα- οι εισαγωγές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και φυσικά οι ανάγκες για εντατικές ακόμη περισσότερο.
Από το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος τον Νοέμβριο μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα:
Με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων, το δεύτερο κύμα κορυφώθηκε στις 18/11 με 2673 διαγνώσεις. Όμως η κορύφωση των διασωληνώσεων σημειώθηκε στις 4/12 με 608 διασωληνωμένους και το μεγαλύτερο αριθμό να σημειώνεται στις 3/12 (622 διασωληνώσεις)
Με βάση το μέσο όρο εβδομάδας όπως διαμορφώθηκε χθες, βρισκόμαστε στα 2666 νέα κρούσματα και ο μέσος όρος διασωληνώσεων είναι ήδη 664.
Το τέλος Νοεμβρίου είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα του τότε lockdown τα οποία λόγω απουσίας διασποράς των μεταλλάξεων οδήγησαν σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Μια συνθήκη που δεν ισχύει, καθώς αν και έχουμε αντίστοιχο lockdown η επιδημία δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται.
Ακόμη, χρειάστηκαν 2 μήνες για να αποκλιμακωθούν οι διασωληνώσεις και να φτάσουν στις περίπου 250, με τα κρούσματα από τα Χριστούγεννα και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να κινούνται κατά βάση σε τριψήφια νούμερα.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το ΕΣΥ δεν πρόκειται να αποσυμφορηθεί. Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι θα πιεστεί εντονότερα και η ανάγκη για διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 800.
Κρούσματα
Χθες ο Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.586 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.779 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική ήτοι αριθμός ρεκόρ. Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι εξής:
– Ανατολική Αττική 244
– Βόρειος Τομέας Αθηνών 180
– Δυτική Αττική 121
– Δυτικός Τομέας Αθηνών 282
– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 470
– Νήσοι 18
– Νότιος Τομέας Αθηνών 144
– Πειραιάς 320
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το Κέντρο της Αθήνας και η Αττική σημείωσαν επίσης νέα ρεκόρ. Οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της επιδημίας λόγω και της μεγάλης διασποράς των μεταλαγμένων στελεχών.
Ιδιωτικές κλινικές
Δεν είναι καθόλου απίθανό να δούμε και νέες κινήσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει αναφερθεί και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Μάλιστα χθες δημοσιεύτηκε Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, όπου επαναπροσδιορίζεται το πλαίσιο της αμοιβής των ιδιωτικών κλινικών για τις νοσηλείες covid και non covid περιστατικά κατά τη διαδικασία συνδρομής τους προς το ΕΣΥ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι αποζημιώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι ακατάσχετες και δεν θα επιβαρυνθούν από clawback.
Ειδικότερα οι τελικές διατάξεις της ΚΥΑ “Διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020 (Α΄ 214)” αναφέρεται:
1. Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές, συμμετοχές επί των νοσηλίων, διαφορά θέσης νοσηλείας και κάθε άλλη δαπάνη.
2. Οι όροι νοσηλείας των ασθενών υλοποιούνται τηρουμένων των σχετικών διατάξεων περί του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 και την εφαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων διαχείρισης θετικών κρουσμάτων.
3. Για τις ως άνω περιγραφόμενες δαπάνες νοσηλευτικής, ιατρικής περίθαλψης και αποζημίωσης χρήσης δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013.
4. Οι εν λόγω αμοιβές και δαπάνες που καταβάλλονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας είναι ακατάσχετες.
5. Για τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία υποβολής των δαπανών, τον έλεγχο και την αποζημίωσή τους εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στον Οδηγό Ελέγχου και Εκκαθάρισης Δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ κάθε τυχόν περαιτέρω λεπτομέρεια για τη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποζημίωσης των δαπανών εξειδικεύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο έλεγχος και η εκκαθάριση των ως άνω δαπανών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διενεργείται σε ποσοστό 100%
6. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της για όλες τις δαπάνες που θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ, μετά την δημοσίευση του παρόντος, ανεξαρτήτως του χρόνου παροχής των υπηρεσιών και έως και την 31.05.2021.