Lockdown τύπου Μαρτίου ενδέχεται να αποφασίσει η κυβέρνηση. Σύσκεψη με Μητσοτάκη, Κικίλια. Χαρδαλιά, Τσιόδρα, Αρκουμανέα.
Προς lockdown τύπου Μαρτίου, δηλαδή με κλειστά σχολεία και χωρίς click away, φαίνεται πως οδεύει η χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Ενδεικτικό του ότι αναμένονται ανακοινώσεις είναι και το γεγονός ότι αύριο ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Κικίλιας είχε δηλώσει ότι εάν τα σημερινά στοιχεία της εξέλιξης του κορονοϊού ήταν ανησυχητικά, θα εισηγηθεί ένα καθολικό αυστηρό lockdown, όπως του Μαρτίου, για σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει αναστολή των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα πιθανότατα δύο εβδομάδων. Αυτή θα είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο, δηλαδή ότι η νέα καραντίνα θα έχει συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν άλλωστε ότι μέχρι το Πάσχα, η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και κυρίως θέλουν να καθυστερήσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας, μέχρι να προχωρήσει σε κάποιο βαθμό ο εμβολιασμός, ο οποίος θα διασφαλίσει τουλάχιστον ότι όσοι κολλήσουν δε θα νοσούν σοβαρά και άρα θα αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.
Τα 1.000 κρούσματα σε παιδιά μέσα στο Φεβρουάριο έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και για τα σχολεία, καθώς οι μεταλλάξεις “χτυπούν” περισσότερο τους ανήλικους.
Την ίδια στιγμή οι έμποροι πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λουκέτα στο λιανεμπόριο, σε περίπτωση που αυστηροποιηθούν εκ νέου τα μέτρα. Τίθεται δε το ερώτημα, εάν θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά ουσιαστικά η τηλεργασία και εάν εκτός από εστίαση- λιανεμπόριο θα ανασταλούν επαγγελματικές δραστηριότητες και σε άλλους κλάδους, καθώς η κινητικότητα του δεύτερου lockdown οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων πηγαίνει κανονικά στη δουλειά.