Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.
Με την στήριξη αποκλειστικά των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε στην Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Υπερ του νομοθετήματος τάχθηκαν “γαλάζιοι” βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 158 ψήφισαν υπέρ, και 142 κατά.
Προηγήθηκε μία 3ήμερη συζήτηση στο κοινοβούλιο που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, με βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την πόλωση. Την ίδια στιγμή έξω από κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξάγγειλαν τα συνδικάτα.
Η πολιτική κόντρα κορυφώθηκε σήμερα το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον σύγχρονο χαρακτήρα του νομοθετήματος κάνοντας έντονη κριτική στον συνδικαλισμό και τον τρόπο που ασκείται στην χώρα.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νομοσχέδιο που εκφράζει τις απόψεις του ΣΕΒ εγκαλώντας την κυβέρνηση για μίσος απέναντι σε κάθε συλλογική διαδικασία και την νεολαία. Μάλιστα δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νόμου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας.
Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Οι διατάξεις που προκάλεσαν πολεμική
Το νομοθέτημα αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες και προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας στις 10 ώρες ημερησίως (κατόπιν συνεννόησης εργοδότη και εργαζόμενου) μέτρα που δέχθηκαν σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Επίσης, πλέον δεν προβλέπεται επαναπρόσληψη εργαζόμενου ακόμα και αν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης απλά θα αυξάνεται το ποσό της αποζημίωσης. Και αυτό το μέτρο δέχθηκε πολύ μεγάλη κριτική.
Ενισχύεται, τέλος, ο θεσμός των ατομικών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που σαφώς αποδυναμώνει τον εργαζόμενο αφού η σχέση που τον συνδέει με τον εργοδότη εκ φύσεως δεν είναι ισότιμη.
Καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία όμως είχε προβλεφθεί και σε αντίστοιχο νομοθέτημα του 2011 χωρίς όμως να ισχύσει και στην πράξη. Μένει να δούμε αν αυτό συμβεί τώρα και σε ποια έκταση καθώς είναι δεδομένο ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν το know how να το εφαρμόσουν.