Ανενόχλητοι και θρασύτατοι, μέλη συμμοριών κατακλέβουν αλιευτικά και ταχύπλοα σκάφη στη βορειοανατολική Κέρκυρα. Η ύπαρξη καμερών ασφαλείας σε γειτονικές επιχειρήσεις και βίλες, δεν τους πτοεί. Δεν τους πτοεί, πλέον, ούτε η ύπαρξη του Ναυτικού Φυλακίου για το οποίο κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι από τη νέα θέση, ελέω πώλησης του Ερημίτη, υπάρχουν «τυφλά σημεία»…
Η δράση των συμμοριών φαίνεται πως έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ έχουν γίνει φόβος και τρόμος για ψαράδες και ιδιοκτήτες θαλάσσιων μέσων που φοβούνται ότι η περιουσία τους μπορεί μέσα σε ένα βράδυ να… κάνει φτερά!
Μέσα σε μερικές μόνο ημέρες, από το λιμανάκι της Κασσιόπης, έχουν κλέψει δύο ταχύπλοα που τα οδήγησαν στις απέναντι αλβανικές ακτές με τους Αγίους Σαράντα να απέχουν μόλις τρία ναυτικά μίλια.
Από άλλα σκάφη, αφαίρεσαν εξοπλισμό μεγάλης αξίας, δεξαμενές καυσίμων, ακόμα και σύνεργα επαγγελματικού ψαρέματος!
Η δράση των κυκλωμάτων γίνεται τη νύχτα, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως φαίνεται και από τα δεκάδες βίντεο από κάμερες ασφαλείας, πρώτα εντοπίζουν τη λεία τους και μετά, οι ίδιοι ή συνεργοί τους ανενόχλητοι λεηλατούν.
Οι καταγγελίες δεν περιορίζονται στην Κασσιόπη, αλλά έχουν καταγραφεί ήδη τουλάχιστον 12 περιπτώσεις σε περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, το Αυλάκι, το Νησάκι ή ακόμα και νοτιότερα στις ακτές της Κέρκυρας.
Κάτοικοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης ζητούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, ενώ υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις Αλβανοί υπήκοοι που έχουν εγκλωβιστεί στην Κέρκυρα, κλέβουν τα σκάφη για να μεταφερθούν παρανόμως στους Άγιους Σαράντα και εκεί, τα πωλούν είτε ολόκληρα ή για ανταλλακτικά.
Τα θύματα των κλοπών ζητούν από την πολιτεία περισσότερα μέτρα φύλαξης αλλά και πιο εντατική παρακολούθηση των στενών από το κοντινό Ναυτικό Φυλάκιο, καθώς και συνεργασία με τις Αλβανικές αρχές προκειμένου να εντοπιστούν τα κλεμμένα και να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.
Τι γίνεται με το φυλάκιο;
Ερωτηματικά δημιουργούνται από την αποτελεσματικότητα του ναυτικού φυλακίου στη νέα θέση την οποία έχει τοποθετηθεί, λόγω της πώλησης του Ερημίτη. Κατά καιρούς, μέλη της πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Ερημίτη έχουν εκφράσει την άποψη αλλά και έχουν μεταφέρει πληροφορίες που δεν έχουν πάντως επιβεβαιωθεί επισήμως από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι το Φυλάκιο έχει «τυφλά σημεία» και η δυνατότητα παρακολούθησης των θαλασσίων στενών δεν είναι η ίδια όπως ήταν στην προηγούμενη θέση του.
Το μέλος του συλλόγου «Ερημίτης Πλους», Γιάννης Τσιριμιάγγος, σε ανάρτησή του στο Facebook υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά τον τελευταίο χρόνο δεν είναι λίγα: «Εμείς τα λέγαμε: δεν βλέπει! Μια ντουζίνα βάρκες, λένε τα τοπικά ΜΜΕ, ταξίδεψαν νύχτα με άγνωστο προορισμό από Κουλούρα, Αι-Στέφανο και Κασσόπι. Συμπληρώνω πως από τον Άγιο Στέφανο έφυγαν επίσης, με τον ίδιο τρόπο, ένα αυτοσχέδιο κανό, 3 μηχανές θαλάσσης κλπ. Το Ναυτικό Οχυρό Αγίου Στεφάνου από την προηγούμενη θέση του είχε άμεση οπτική επαφή με τα παραπάνω λιμάνια και ειδοποιούσε τα παραπλέοντα σκάφη του Λιμεναρχείου που αναλάμβανε δράση.
Επίσης, λειτουργούσε αποτρεπτικά γιατί όλοι γνώριζαν πως η κίνηση στο «στενό» ελέγχεται με ηλεκτρονικά μέσα… Από την νέα θέση, που επιλέχτηκε με μοναδικό κριτήριο να «πάει στη άκρη για να μην ενοχλεί την επένδυση», ο έλεγχος του Βόρειου Στενού Κέρκυρας, που έχει χαρακτηριστεί από διεθνή κείμενα ως «Διεθνής Αρτηρία», είναι ουσιαστικά αδύνατος. Η -τεκμηριωμένη προσφυγή μας στο ΣτΕ απορρίφθηκε όχι γιατί στερούταν επιχειρημάτων αλλά γιατί… «δεν είχαμε έννομο συμφέρον»! Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων πως, επί της ουσίας, μάλλον είχαμε δίκιο… Εμείς που προσφύγαμε, πληρώσαμε τα δικαστικά έξοδα και οΕλληνικός λαός τα εκατοντάδες χιλιάρικα που κόστισε η μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού»…