Γράφει ο Νικόλαος Σ. Βλάχος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος / Διαχειριστής του μετεωρολογικού σταθμού Πετάλειας, Β. Κέρκυρας.
Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος βροχών στο βόρειο ορεινό όγκο του Παντοκράτορα που ευνόησε όλο σχεδόν το φθινόπωρο και στο ξεκίνημα του χειμώνα στο Β. Ιόνιο, έχει φτάσει στα 2.187 χιλιοστά βροχής, στη ετησία καταγραφή των βροχών, μια τιμή που είναι ΡΕΚΟΡ της τελευταίας 10ετιας !
H ορεινή Πετάλεια είναι στην 1η θέση στο Βόρειο Ιόνιο μεταξύ άλλων των δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών Κέρκυρας και Παξών ! Η 1η θέση στα πανελλαδικά είναι η Θεοδώριανα με 3.475 χιλιοστά βροχής στη ετησία καταγραφή των βροχών που καταγράφηκε ο μετεωρολογικός σταθμός Θεοδωριάνων Άρτας με υψ. 962μ. σύμφωνα με την καταγραφή από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr !
Λοιπόν, θα παρατεθούν μερικά αξιοσημείωτα καιρικά και μετεωρολογικά γεγονότα στο βόρειο Ιόνιο με ημερολογιακή σειρά από την αρχή του Ιανουαρίου έως πριν λίγο το τέλος του Δεκεμβρίου.
Καιρικά γεγονότα 2021
03 Ιανουαρίου: Εντυπωσιακή εικόνα από έναν «ρούφουλα» εμφανίστηκε κοντά στη στεριά στην βορειοανατολική Κέρκυρα, συγκεκριμένα στην περιοχή Αγνί, και το Γιαλισκάρι. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Γαστεράτο στο Facebook.
10 Ιανουαρίου: Ο ζεστός νοτιοανατολικός άνεμος σκαρφάλωσε τον υδράργυρο στους 21oC η οποία αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον μήνα Ιανουάριο που κατάγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στο διεθνής αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας», από το 2020 έως 1955 ποτέ ξανά δεν είχε σημειωθεί τόσο υψηλή θερμοκρασία!
11 Ιανουαρίου: Είχαμε σοβαρό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική που επηρεάζει το Βόρειο Ιόνιο που έφτανε στο έδαφος ήταν περιορισμένη.
09 Φεβρουαρίου: Απίστευτη καταιγίδα με χαλάζι στην Κέρκυρα, αδιανόητο χαλάζι αρκετά μεγάλου μεγέθους σημειώθηκε κατά την μεσημεριανή καταιγίδα κυρίως στην κεντροβόρεια Κέρκυρα και είχαμε ισχυρούς άνεμους και σχετικά μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Γαστεράτο στο Facebook.
14 Φεβρουαρίου: Ασθενείς χιονοπτώσεις εκδηλώθηκε στον υψηλό Παντοκράτορα με υψ. 609 μ. ενώ έκανε τσουχτερό κρύο και ολικό παγετό που επικράτησε σε πολλές περιοχές στα πολύ ορεινά τμήματα και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε δίκτυο ύδρευσης κατοίκων που έχουν παγώσει ή σπάσει λόγω του παγετού. Ο υδράργυρος έδειξε -4,0oC υπό του μηδενός, καταγράφηκε στο ορεινό γραφικό χωριό Πετάλειας από το ιδ, μετ. σταθμό! Η φωτογραφία είναι του Dimos Jan Glaros Mitros από το Facebook.
15 Φεβρουαρίου: Η Κέρκυρα «ντύθηκε» στα λευκά αφού η χιονόπτωση είχε ξεκινήσει και τα χιόνια έστρωσαν τους δρόμους μέχρι την θάλασσα στη νότια Κέρκυρα, στους Οθωνούς και στους Παξούς, Η φωτογραφία είναι της Κατερίνας Κρητικού από τις Αργυράδες στη νότια Κέρκυρα,
15 Μαρτίου: Ψυχρή εισβολή και με θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, που σημειωθήκαν κατά διαστήματα με χαλαζοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές στην Κέρκυρα, η σφοδρότερη ριπή ανέμου του μαΐστρου που καταγράφηκε ο επιχειρησιακός μετεωρολογικός σταθμός του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων στους Αυλιώτες στη βορειοδυτική Κέρκυρα με 104,3 χλμ/ωρα δηλ. με 11μποφορ !
25 Ιουνίου: Ο καύσωνας που πλήττει όλη την Ελλάδα και έφτασε και στην Κέρκυρα, ενώ «άγγιζε» πάνω από 40oC για την ακρίβεια κατάγραψε 42,2oC ο επιχειρησιακός μετ. σταθμός του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που βρίσκεται στο Τεμπλόνι !
29 Αυγούστου: Δημιουργήθηκαν 5 υδροστρόβιλοι εμφανιστήκαν στην θάλασσα, τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταξύ Κέρκυρας και Λωρίδα της Σαγιάδες. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Γαστεράτο στο Facebook.
14 Οκτωβρίου: Η καταρρακτώδης βροχή που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ πλημμύρισαν οι παραλιακοί δρόμοι αλλά και σπίτια.. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές κυρίως της μέσης και νότιας Κέρκυρας, αλλά κυρίως σε Μεσσογή, στα Μοραΐτικα, στις Μπενίτσες, στις Χρυσιήδα, και στο Πέραμα, δυστυχώς σημειωθήκαν σοβαρές πλημμύρες και καταστράφηκαν παρουσίες πολλών Κερκυραίων συμπολιτών μας. Το τείχος που κατέρρευσε στο ανοιχτό γυμναστήριο του Κερκυραϊκού στην πόλη που πλημμύρισε, στο Βιρό ο αγροτικός δρόμος ήταν κατεστραμμένος ! Ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δεχτήκαν 500 κλήσεις για άντληση υδάτων και 60 απεγκλωβισμοί ! Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Σαμοΐλη από Μοραΐτικα.
06 Νοεμβρίου: Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε τις μεσημβρινές ώρες στους 31,9oC στο Τεμπλόνι που κατάγραψε ο επιχειρησιακός μετεωρολογικός σταθμός Ιονίου που έχει εγκατασταθεί στην κεντρική Κέρκυρα, στην περιοχή Τεμπλόνι από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, η θερμοκρασία έφτασε τους 27,8οC στο Διεθνής Αεροδρόμιο Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδιστρίας», επίσης ρεκόρ Νοεμβρίου, ο σταθμός που λειτούργει ασταμάτητα από το 1955 !
07 Οκτωβρίου: Όπου σημειωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλη την Κέρκυρα, και ειδικά, στις Σινιές, υψ. 6 μέτρων, έως 190 χιλιοστά βροχής και στην ορεινή Πετάλεια, υψ. 650 μέτρων, έως 180 χιλιοστά βροχής που κατέγραψαν οι μετ. σταθμοί !
11 Δεκεμβρίου: Σφοδροί νότιοι άνεμοι σάρωσαν το νομό Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ριπές ανέμου τα 119 χλμ/ώρα έφτασε η ένταση των νοτιάδων στο Άγιο Ισαυρο Παξών, και με τιμές 12 μποφόρ που καταγράφηκε ο επιχειρησιακός μετεωρολογικός σταθμός ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων και από την κακοκαιρία είχαμε πτώσεις δέντρων σε πολλές περιοχές αλλά και προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.