Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, οι οποίες όπως αναφέρει προκαλούν προβληματισμό.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου:
Προ ημερών η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων δήλωσε ανερυθρίαστα, σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, ότι το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί έχει δήθεν λυθεί οριστικά. Μια δήλωση που προκάλεσε μέγιστη έκπληξη και αγανάκτηση στην κερκυραϊκή κοινωνία. Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί παραμένει άκρως προβληματική και ανεπίλυτη, δημιουργώντας εύλογους προβληματισμούς και ανησυχία για τη μελλοντική επίλυση του προβλήματος.
Η λειτουργία του δεματοποιητή προσφάτως σταμάτησε, δημιουργώντας μέγιστη ανησυχία εν όψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους όγκους των χύδην απορριμμάτων που βρίσκονται και θα συνεχίσουν να πληθαίνουν παραμένοντας αδεματοποίητοι στο χώρο του Τεμπλονίου.
Προ εβδομάδων ξεκίνησε πάλι η μεταφορά των απορριμμάτων ολόκληρου του νησιού στην Κοζάνη, που είχε σταματήσει για 3 ολόκληρους μήνες, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα ο λόγος της παύσης. Προβληματισμό προκαλεί η σύμβαση που υπογράφτηκε προσφάτως με την ENACT (2021), σύμφωνα με την οποία έχει γίνει αύξηση της κοστολόγησης των μεταφερόμενων απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη σύμβαση (2020) δεν είχε καλύψει το σύνολο του όγκου των υπό μεταφορά απορριμμάτων. Περαιτέρω, ενώ γνωρίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να εκτελεστεί η πρόσφατη σύμβαση και να ξεκινήσει η μεταφορά του 2021, αποτελεί η κατασκευή τριών (3) σταθμών μεταφόρτωσης, έναν σε κάθε Δήμο (Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής), έως σήμερα καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά αν τελικά είναι εφικτό να εφαρμοστούν στην πράξη οι συμφωνίες για τη μεταφορά του 2021.
Σε παύση εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται επίσης και το έργο της αποκατάστασης των κυττάρων Β και Γ, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ακριβώς έναν χρόνο πριν, από τον Απρίλιο του 2020. Ενώ είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ η εργολαβία της αποκατάστασης του Α΄ κυττάρου έχει παραληφθεί, το έργο στην πραγματικότητα ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να παραμένει το κύτταρο έως και σήμερα ανοιχτό (μη αποκατεστημένο).
Αναφορικά με το απαρχαιωμένης τεχνολογίας και υπερκοστολογημένο εργοστάσιο, που, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ελάχιστα έχει να προσφέρει στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας, συνεχίζεται μετ΄ εμποδίων ο διαγωνισμός δημοπράτησής του, αφού έχουν υποβληθεί ενστάσεις και στα νέα τεύχη δημοπράτησης. Παράλληλα ο σχεδιασμός για την κατασκευή του στην περιοχή της χωματερής του Τεμπλονίου επιτείνει ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή σε όλα τα προβλήματά μας έρχονται με προστεθούν και γραφειοκρατικά ζητήματα από την προχειρότητα με την οποία συστήνονται, διαλύονται και μεταβάλλονται οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας, που σα στόχο μόνο την ορθή διαχείριση δεν έχουν. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του άρθρου 152 που δικαίωσε τις προσφυγές σε σχέση με τη λειτουργία του νέου ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και σε σχέση με τις διαδικασίες δημοπράτησης του νέου εργοστασίου.
Ο ΣΥΔΙΣΑ, από όσα γνωρίζουμε, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις σε σχέση με τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως τους εργολάβους του δεματοποιητή, του βιολογικού, της εταιρείας φύλαξης του χώρου, ενώ παράλληλα το χρέος του προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ δημιουργεί πρόβλημα στην υπογραφή της νέας σύμβασης. Μια σύμβαση που η δήμαρχος δηλώνει ότι υπέγραψε στις 24/3, αλλά δεν την έχουμε δει πουθενά.
Απαντήσεις, επίσης, αναζητούμε στα κάτωθι ερωτήματα, που καταδεικνύουν και το χάος ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων:
· Πως γίνεται, ενώ το περιβόητο εργοστάσιο έχει παραχωρηθεί στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, το κονδύλι για την κατασκευή του, που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να έχει συμπεριληφθεί στο νέο προϋπολογισμό του ΣΥΔΙΣΑ;
· Γιατί η μελέτη του νέου ΧΥΤΥ, που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Απρίλη του 2020, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί;
· Σύμφωνα με τη σύμβαση για την καύση του βιοαερίου προβλέπεται ότι ποσοστό 4% των εσόδων του αναδόχου, πρέπει να αποδίδεται στο ταμείο του Δήμου. Αποδίδεται άραγε το ανωτέρω ποσοστό;
· Δεδομένου ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ δέχεται 170 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, τι μέλλει γενέσθαι το καλοκαίρι, που η παραγωγή των απορριμμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ως άνω ημερήσια ποσότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία του δεματοποιητή έχει ήδη σταματήσει;
· Τι πρόκειται να γίνει με τους περίπου 100.000 τόνους απορριμμάτων που βρίσκονται χύδην στο Τεμπλόνι και τα 60.000 δέματα που βρίσκονται στα οικόπεδα των 52 στρεμμάτων, των Αδελφάτων και της Λευκίμμης;
· Για ποιο λόγο, παρά την απόφαση της περιφέρειας για διενέργεια ελέγχων για τη μόλυνση στην περιοχή του Τεμπλονίου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην περιοχή η εύρεση δειγμάτων βαρέων μετάλλων;