Μνημείο κυνικότητας και απόσεισης ευθυνών αποτελεί η απάντηση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη ο οποίος, παρά τις περιοδείες, τις φωτογραφήσεις στις πληγείσες περιοχές και τις δηλώσεις προ μηνός στην Κέρκυρα, τώρα… στέλνει αλλού τις ευθύνες για τα έργα και τις αποζημιώσεις.
Η απάντηση δόθηκε στη Βουλή, σε ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της “Ελληνικής Λύσης” για την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο “Μπάλλος” στην Κέρκυρα και αντιμετώπιση και τις αποζημιώσεις των καταστροφών.
Στην ερώτηση ο κ. Στυλιανλιδης καλείτο να απαντήσει για το ποια είναι η έως τώρα αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε στην Κέρκυρα η κακοκαιρία, κατά τις αρμόδιες τοπικές δημόσιες Υπηρεσίες, των οποίων ευθύνη είναι να καταγράψουν τις συνέπειες της σχετικής κακοκαιρίας και να προβούν στις ενέργειες αποκατάστασης αυτών, ποιες είναι οι προτεραιότητες των Αρμοδίων Τοπικών Υπηρεσιών, όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών και πότε αναμένεται οι γέφυρες που κατέρρευσαν και ανηκέστως επλήγησαν να επισκευαστούν και να αποδοθούν εκ νέου στην τοπική κοινωνία και αν υπάρχουν προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά έργα για τη Νότια Κέρκυρα εν εξελίξει και ποια είναι αυτά.
“Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι”!
Η μνημειώδης απάντηση Στυλιανίδη, δείχνει από την αρχή της ότι δεν… είναι απάντηση! “Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνδέεται κυρίως με τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης, όσο και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης, αφορά σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, αλλά και για την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών τους, με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας περιοχών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών”.
Έτσι, αντί να δώσει μια εικόνα για την κατάσταση αυτή τη στιγμή, τα έργα και τις αποζημιώσεις, κάνει παραπομπές σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το «Σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων», το οποίο περιέχει… συντονιστικές οδηγίες (!!!) προς τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη προληπτικών μέτρων, στο “Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», για το συντονισμό των υπηρεσιών και το… έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς την Αυτοδιοίκηση για ζητήματα που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των υδατορεμάτων.
Λέει πως η Κέρκυρα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ παραπέμπει για την καταγραφή και την προστασία των καμένων εκτάσεων, η εκτέλεση έργων και εργασιών δασοτεχνικής διευθέτησης χειμάρρων, όπως επίσης και προγραμματισμού, μελέτης και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο… Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπει για τη μελέτη, ανάθεση και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με συναρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας, , ενώ προσθέτει ότι για θέματα που αφορούν την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας…
Ούτε για τις αποζημιώσεις έχει ευθύνη ο Υπουργός Στυλιανίδης: “Ζητήματα που συνδέονται με θέματα Κρατικής Αγωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, αποτελούν αρμοδιότητα του αρμόδιου Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές Καταστροφές”, απαντά, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ίδιος και το Υπουργείο του δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και καμία ευθύνη, ουσιαστικά, για τίποτα!