Υποτίθεται ότι είχαμε ως Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας μόνο δικαιώματα χρήσης στο Λαζαρέτο. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος πέρυσι, καθώς έληξε τότε εικοσαετής παραχώρηση χρήσης του νησιού από τον ΕΟΤ, ζήτησε την ανανέωσή της. Ωστόσο ανήκει και η κυριότητα του ιστορικού νησιού-τόπου Θυσίας για το Δίκιο στον Δήμο.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με έγγραφό του έχει πιστοποιήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ότι το Λαζαρέτο ανήκει για πάντα στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.
Συνεπώς, αρέσει-δε αρέσει οι ομογάλακτες ηγεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν θα αποφύγουν, υπό πίεση έστω, να πράξουν ό,τι οφείλουν για την ανάδειξη της ιστορικότητας και της ιερότητας του νησιού.
Αμφότερες οφείλουν εξηγήσεις για την αβελτηρία τους!
Υποτίθεται ότι τον Ιανουάριο του 2020 ο Δήμος είχε απολέσει τα δικαιώματα που είχε στο Λαζαρέτο για τη χρήση της νησίδας και την αξιοποίησή της ως Ιστορικού Μνημείου.
Γεγονός είναι ότι τις 22 Ιανουαρίου 2020 το δημοτικό συμβούλιο είχε ψηφίσει σχετική εισήγηση του αρμόδιου αντιδήμαρχου με θέμα «Έγκριση υποβολής αιτήματος προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού περί ανανέωσης της παραχώρησης χρήσης της νησίδας Λαζαρέτο στον Δήμο μας», σύμφωνα με ανάλογη υπηρεσιακή εισήγηση.
Στη συζήτηση οι σύμβουλοι Γιάννης Πιέρρης της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Κέρκυρας», Γιώργος Καρύδης της «Κερκυραϊκής Συμμαχίας» και Γιάννης Τριανταφυλλούδης της παράταξης «Κέρκυρα να Ζεις» έθεσαν ζήτημα αναγνώρισης και κυριότητας της νησίδας υπέρ του Δήμου.
Κατόπιν αυτών, ελήφθη απόφαση αφενός για την «έγκριση υποβολής αιτήματος προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ή από το Φορέα στον οποίο έχει περιέλθει η περιουσία του περί ανανέωσης της παραχώρησης χρήσης της νησίδας Λαζαρέτο στο Δήμο και αξιοποίησής της ως τόπου ιστορικής μνήμης και πολιτισμού» και αφετέρου για «τη διεκδίκηση από πλευράς του Δήμου ώστε να παραχωρηθεί και να περιέλθει η κυριότητα της νησίδας Λαζαρέτο εξ ολοκλήρου στο Δήμο, ως χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης».
Η απόφαση αυτή έλαβε τον αριθμό 2-12/22.1.2020.
Το αίτημα ανανέωσης της χρήσης έλαβε υπόψη του σχετική απόφαση\έγγραφο του ΕΟΤ με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1997, σχετική απόφαση αποδοχής της χρήσης από το δημοτικό συμβούλιο του τότε Δήμου, καθώς και οριστική ανάλογη απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2000.
Οι αποφάσεις του 1997 και του 2000 σχετικά με την εικοσαετή παραχώρηση χρήσης του Λαζαρέτο από τον Δήμο ανέφεραν ότι «μετά τη λήξη της ο Δήμος υποχρεούται αμέσως και ανεπιφύλακτα να παραδώσει την παραχωρούμενη έκταση στον ΕΟΤ».
«Τα δικαιώματα χρήσης έληξαν πέρυσι, ήταν για είκοσι χρόνια, αλλά το νησί ούτως ή άλλως ανήκει σ’ εμάς», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος κ. Σωτήρης Μικάλεφ, βέβαιος ότι «θα σηκωνόταν και οι πέτρες» αν δεν εξακολουθούσαν να υπάρχουν τα σχετικά δικαιώματα, αφού το Λαζαρέτο «είναι χώρος τιμής και μνήμης για όλους τους Κερκυραίους, ανεξαρτήτως των επί μέρους δημοκρατικών φρονημάτων» και εκτός από τόπο εκτελέσεων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της Αντίστασης συν τοις άλλοις αποτελούσε στρατόπεδο συγκέντρωσης επί ιταλικής κατοχής.
Έτερος προηγούμενος δήμαρχος, ο κ. Κώστας Νικολούζος, εξέφραζε, εξάλλου, «έκπληξη» για την έγερση θέματος, αφού το Λαζαρέτο είχε ενσωματωθεί στα πάγια του Δήμου, αν και οι πρώην «ιδιοκτήτες» του νησιού θα ήθελαν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν για «επενδυτικούς» σκοπούς τη νησίδα, όπως έχουν εξελιχθεί κάποια πράγματα.
Επίσης ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Γιάννης Τρεπεκλής αναφέρει ότι ο Δήμος στο παρελθόν είχε συγκρουστεί ώστε να διατηρήσει τα δικαιώματα χρήσης και θα ήταν «ύποπτη» κάθε εμπλοκή.
Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις του πρώην δήμαρχου Χρύσανθου Σαρλή, επί των ημερών του οποίου είχε διεκδικηθεί και επιτευχθεί η παραχώρηση χρήσης του Λαζαρέτο. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η φρενίτιδα των εκποιήσεων θα αγγίξει ποτέ το Λαζαρέτο», αναφέρει.
Παρόμοιες είναι και οι θέσεις του πρώην δήμαρχου Γιάννη Κούρκουλου, που είχε πολύ παλέψει, όπως και κάποιοι διάδοχοί του, για την ανάδειξη του Λαζαρέτο ως τόπου θυσίας για το Δίκιο.
Είναι περιττό ίσως να αναφερθεί ότι η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ως γνωστόν, εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει και συνεχίζει να θέτει επιτακτικά όλα τα συναφή ζητήματα με ιδιαίτερη έμφαση, θεωρώντας αδιαμφισβήτητα τα δικαιώματα του Δήμου και του λαού της Κέρκυρας στο Λαζαρέτο, όπου λίγα χρόνια μετά την Κατοχή εκτελέστηκαν εξακριβωμένα περισσότεροι από 100 και μάλλον σχεδόν 200 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του ΕΑΜ και λοιπών οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης. Σχετικά ζητήματα έθεσε η Οργάνωση Κέρκυρας του ΚΚΕ και προσφάτως, ως γνωστόν, με δημόσια ανακοίνωσή της.
Ωστόσο δύο αρμόδιοι παράγοντες του Δήμου σε επικοινωνία μας άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει νομικό κενό, ζητώντας πίστωση χρόνου.
Λάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με έγγραφό του με ημερομηνία 20 Απριλίου 2020 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού -που έχει επικεφαλής του την κυρία Άντζελα Γκερέκου- έχει αποδεχθεί ότι ανήκει πια στον Δήμο και η κυριότητα της νησίδας Λαζαρέτο. Αν και δεν έχει συνομολογηθεί κάτι τέτοιο και από τον επίσης Κερκυραίο διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου κ. Στέφανο – Διονύσιο Βλαστό της γνωστής ΕΤΑΔ, που αποτελεί «αδελφάκι» του πιο γνωστού ΤΑΪΠΕΔ και είναι διάδοχος της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στην οποία ο ΕΟΤ είχε παραχωρήσει δικαιώματά του στο Λαζαρέτο πριν αυτά μεταβιβαστούν το 2000 για είκοσι χρόνια στον Δήμο Κέρκυρας, η γνώμη του μοιάζει περιττή.
Κι όμως!
Όσο και αν μοιάζει περίεργο, το θέμα είχε ανακινηθεί από τον ίδιο τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, πιθανώς από άγνοια νομικών δεδομένων του θέματος, καθώς το περασμένο έτος έληξε εικοσαετής παραχώρηση της χρήσης του νησιού!
Η παραχώρηση όντως αφορούσε περίοδο είκοσι ετών και είχε αποφασιστεί τις 14 Ιανουαρίου 2000 με την υπ’ αριθ. 519304/14.1.2000 απόφαση του τότε υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΟΤ.
Ο Δήμος Κέρκυρας όντως στο μακρινό παρελθόν είχε λάβει απόφαση αποδοχής παραχώρησης χρήσης, υπό όρους, με βάση έγγραφο του ΕΟΤ. Πριν από σχεδόν 25 χρόνια.
Ωστόσο το 2012, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4049/12, είχε οριστεί ότι και η κυριότητα του ακινήτου περιερχόταν πλήρως στον Δήμο Κέρκυρας, άνευ ανταλλαγμάτων, μαζί με αρκετά άλλα ακίνητα σε άλλους Δήμους. Το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως είναι, νομίζουμε, απολύτως σαφές. Το άρθρο 36 του νόμου σαφώς αναφέρεται σε κυριότητα και περιλαμβάνει ονομαστική αναφορά στο Λαζαρέτο.
Είναι δυνατόν λοιπόν να υπάρχει σε εκκρεμότητα θέμα παραχώρησης δικαιωμάτων ;
Είτε έχουν βάση είτε όχι πληροφορίες περί επιθυμιών κατάτμησης του νησιού σε δύο τμήματα, προκειμένου να ξεπεραστεί ο νομικός σκόπελος του χαρακτηρισμού του νησιού ως «Ιστορικού Τόπου-Μνημείου» και να μπορέσουν ν’ αναπτυχθούν σε τμήμα του «ήπιες» επιχειρηματικές δραστηριότητες τουριστικού χαρακτήρα, αφού θεωρείται ότι υπάρχουν σχετικά νομοθετικά «παράθυρα» για μια τέτοια ιεροσυλία, δεν υπάρχει η νομική βάση ώστε να επιχειρηθεί οτιδήποτε σχετικό χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου. Γιατί αυτός, ενώ ζητούσε ανανέωση των δικαιωμάτων χρήσης, ήταν και είναι ιδιοκτήτης. Έχει την κυριότητα της νησίδας.
Το έχει βεβαιώσει πια και επίσημο έγγραφο του ΕΟΤ. Αυτό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το νησί το 1992 είχε χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος -που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας- με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού κυρίας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη.
Δεν έχουμε αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί τελικά ούτως ή άλλως. Αποκλείεται δηλαδή, πιστεύουμε, ο λαός της Κέρκυρας να επιτρέψει την έξωση ή τον παραγκωνισμό ή τον με κάθε τρόπο περιορισμό του Δήμου και του ιδίου από τα κατακτημένα δικαιώματά τους στο Λαζαρέτο. Ελπίζουμε όμως να μην απαιτηθεί το ξεσήκωμα του λαού και να δεσμευθούν δημοσίως όλοι οι αρμόδιοι ότι το Λαζαρέτο ανήκει από κάθε άποψη στη δικαιοδοσία του Δήμου, ασχέτως άλλων νομικών ερμηνειών και παρερμηνειών.
Μπορεί η ΕΤΑΔ, όπως έχει κάνει γνωστό για την όλη περιουσία της, να αναζητά και να συνεκτιμά σχεδόν για κάθε περιουσιακό στοιχείο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου την ύπαρξη «επενδυτικού ενδιαφέροντος», τον τερματισμό οποιασδήποτε «παραχώρησης άνευ ανταλλαγμάτων», την άμεση ή έμμεση, πλήρη ή περιορισμένη ιδιωτικοποίησή του, αλλά δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και στο Λαζαρέτο. Πολλά έχουν δει τα μάτια του λαού, αυτό δεν θα το δει! Το μήνυμα αυτό πρέπει άλλωστε, καλού-κακού, να φτάνει πάντα παντού!
Σε κάθε περίπτωση όμως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν, κατά τη γνώμη μας, ξεκάθαρες τοποθετήσεις, που είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα παραλείψουν να δώσουν.
Ήταν ορθή και έχει οποιαδήποτε νομική βάση οποιαδήποτε αίτηση του Δήμου για παραχώρηση της χρήσης του νησιού; Δεν είναι αδιαπραγμάτευτα πια τα δικαιώματα του Δήμου στο Λαζαρέτο; Δεν είναι ο Δήμος κύριός του από κάθε άποψη; Θεωρεί ή όχι και ο Δήμος ότι ισχύει απολύτως η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 36 του ν. 4049/2012; Υπάρχει θέμα επαπειλούμενης στέρηση των δικαιωμάτων του στο Λαζαρέτο;
Ας θυμίσουμε, για τους νεότερους, ότι το Λαζαρέτο στέκει φάρος της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης. Ματωμένος φάρος Ελευθερίας στηριγμένος σε κόκκαλα Ελλήνων Ιερά.