Με την ευκαιρία του 19ου Ιερατικού συνεδρίου της τοπικής Εκκλησίας, στα πλαίσια του οποίου μίλησε στους κληρικούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε συνάντηση της σχολής γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου στην Κέρκυρα, φιλοξενούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Η εκδήλωση διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021 και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, η οποία χαιρέτησε και την εκδήλωση, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας μίλησε με θέμα τις δυσκολίες που η κρίση της πανδημίας προκάλεσε στην οικογένεια και στους ανθρώπους. Το κύριο πρόβλημα είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης, τόσο προς τους θεσμούς, όσο και προς τον πλησίον μας. Η γενικευμένη δυσπιστία, η καχυποψία που έχει προκληθεί, δηλητηριάζει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι βεβαιότητες, στις οποίες οδηγεί το Διαδίκτυο, συνοδεύονται από φόβους και ανασφάλειες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία ψευδή πραγματικότητα στην αντίληψη των ανθρώπων, η οποία επεκτείνεται στην καθημερινότητά της. Σκληραίνει η ψυχή. Έχει εμπιστοσύνη μόνο στην κρίση της, στον εγωισμό της, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια για αγάπη και αληθινή συνάντηση.
Μπαίνουμε σε μια εποχή που αλλάζει ο άνθρωπος. Κυριαρχεί μία τεχνολόγηση. Η κρίση έφερε το κινητό και την οθόνη συνεχώς μπροστά μας. Μας κλείνει στον εαυτό μας. Βεβαίως, δεν είναι όλα της τεχνολογίας αρνητικά. Στην πανδημία διατηρήθηκε κάποια επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου. Χρειάζεται όμως να επανέλθουμε σε περισσότερες διά ζώσης συναντήσεις.
Η Εκκλησία χρειάζεται να δώσει φώτιση, να μας κάνει να καταλάβουμε ότι δεν είναι οι διαιρέσεις και οι διχασμοί το κλειδί, αλλά η αγάπη και η ενότητα. Έμπνευση, ελπίδα και δύναμη πηγάζουν από την σχέση μας με τον Χριστό και ανατροφοδοτούνται στην εκκλησιαστική ζωή. Δεν μας χρειάζεται μια Εκκλησία ως λέσχη θρησκευομένων ανθρώπων, αλλά μία Εκκλησία με ανθρώπους που διψούν για τον Θεό και θέλουν την παρουσία Του με πνεύμα θυσίας. Η Εκκλησία μας δείχνει τον σταυρωμένο Χριστό, τον Χριστό της ήττας και της ταπείνωσης που γίνεται ανάσταση και ζωή. Αυτό διαφαίνεται και μέσα από την ειρηνική μας διάθεση, την απόφασή μας να μην μαλώνουμε με εγωισμό, να εμπιστευθούμε τον θησαυρό της Αγίας Γραφής και της παράδοσής μας, να εμπιστευθούμε το θέλημα του Θεού. Ας ελπίζουμε και ας παλεύουμε λοιπόν.
Σε παρέμβασή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή για την πρόσκληση και την ελπίδα που χάρισε στους συμμετέχοντες, τόνισε την ανάγκη για αγιότητα βίου, στηριγμένη στην παράδοσή μας, και για μετοχή στην εκκλησιαστική ζωή, ώστε να μπορούμε να βρούμε αντίβαρα στην μεταλλαγμένη πραγματικότητά μας, η οποία έχει δεσμεύσει την κοινωνική μας ελευθερία.
Και οι δύο Μητροπολίτες επεσήμαναν την ανάγκη σε συνοδικό επίπεδο να γίνει πιο εκτεταμένος διάλογος για όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία όμως είναι έτσι κι αλλιώς αναγκαία. Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μεμονωμένες γνώμες, διότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος της πλάνης.
Στη συνέχεια έγινε εκτενής διάλογος με τους συμμετέχοντες.