Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει σημαντική έξαρση της επιδημίας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Covid της Κέρκυρας:
Ο ρυθμός εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία, φθάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα. Παράλληλα αρχίζουν σταδιακά να αυξάνονται και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου και αναμένεται σημαντική περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις παρουσιάζεται επίσης σημαντικά αυξημένο.
Από το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο καταγράφεται εκτεταμένη διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας σαν αποτέλεσμα της μεγάλης κινητικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης. Πολύ μεγάλο ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έχει παίξει η επικράτηση του νέου στελέχους Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα στελέχη του ιού, που ήταν υπεύθυνα για τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.
Αυτή η έξαρση συμβαδίζει με την ταχεία εξάπλωση της επιδημίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης. Συνιστά πολύ ισχυρή ένδειξη ότι το επόμενο διάστημα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ακόμη δριμύ επιδημικό κύμα, όπως είχε συμβεί και πέρσι την ίδια χρονική περίοδο. Επί πλέον η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αυτή τη φορά θα είναι μικρότερη, καθώς δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί το γενικευμένο lockdown, που είχε ανακόψει την επιδημική έξαρση τον περσινό Νοέμβριο.
Η επιμονή στην εφαρμογή των βασικών μέτρων προφύλαξης καθίσταται επιτακτική προκειμένου να περιοριστεί η νέα έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή τους σε όλες τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές δραστηριότητες, μπορεί να περιορίσει δραστικά την περαιτέρω διασπορά του ιού. Παράλληλα χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον αποφασιστικό έλεγχο της επιδημίας.
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστική κάλυψης της χώρας. Είναι σαφές ότι το επίπεδο εμβολιαστική κάλυψης που είχε ήδη επιτευχθεί στις αρχές του καλοκαιριού, συνέβαλε αποφασιστικά στον σχετικό περιορισμό της επιδημίας και οδήγησε στην ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής, και σε συνδυασμό με τον έλεγχο της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη, στην ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας. Επί πλέον, ο έστω και μερικός εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών απέτρεψε μια δραματική επιβάρυνση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, παρά την έξαρση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο και μετά.
Ωστόσο, η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, η μεγάλη χαλάρωση των περιορισμών και της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, και το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού του νησιού παραμένει ανεμβολίαστο, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για σημαντική έξαρση της επιδημίας, που φαίνεται ήδη να έχει ξεκινήσει. Παράλληλα εξασθενεί σταδιακά η ανοσία όσων έχουν κάνει εμβόλιο, καθώς για τους περισσότερους έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την δεύτερη δόση, καθιστώντας απαραίτητη την τρίτη επαναληπτική δόση.
Το νέο ισχυρό κύμα της επιδημίας το οποίο εξελίσσεται και στην Κέρκυρα, μπορεί να περιοριστεί με την επιμονή στην εφαρμογή των γνωστών μέτρων προφύλαξης από σημαντική μερίδα πολιτών και την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, που είχαν ατονήσει. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διεξαγωγή της τρίτης δόσης από όσους έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο, και ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.