Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει ότι η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στην Κέρκυρα παρουσίασε αυξητική τάση κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο σταθεροποίησης. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 μέχρι και την 14/02/2021 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο:
Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται από τις αρχές Φεβρουαρίου εξακολουθεί να είναι σχετικά περιορισμένος, αλλά παρουσιάζει αύξηση, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν επίσης 5 νέες νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ σημειώθηκε ένας θάνατος σε ασθενή COVID-19, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ από το Δεκέμβριο. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις, που διενεργούνται από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, καθώς και στις εξετάσεις που διενεργούνται στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, παραμένει χαμηλό.
Η σταθεροποίηση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων επικράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η αυξητική τάση, που καταγράφηκε κυρίως την τελευταία εβδομάδα, σηματοδοτεί μια πιθανή αναζωπύρωση της επιδημίας στην Κέρκυρα. Αυτό μπορεί να φανεί καθαρότερα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει προσθέσει μια ακόμη παράμετρο στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, με τη συστηματική εφαρμογή των ιχνηλατήσεων, την τήρηση και τον έλεγχο της καραντίνας, και τη γενικευμένη εφαρμογή των προφυλακτικών μέτρων, η επιδημία μπορεί να παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα διεξάγεται μέχρι στιγμής και στην Κέρκυρα με αργούς ρυθμούς, που υπολείπονται ελαφρά του ρυθμού στο σύνολο της χώρας. Ο αριθμός των ατόμων που είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου μέχρι την 14η Φεβρουαρίου αντιστοιχεί περίπου στο 3 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας είναι κοντά στο 3,5%.
Η διαθεσιμότητα των εμβολίων αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού πανελλαδικά. Η ανάπτυξη περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού είναι αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μέχρι το καλοκαίρι. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο ρυθμός των εμβολιασμών να αυξηθεί σημαντικά και να παρακολουθεί τουλάχιστον τον αντίστοιχο ρυθμό στο σύνολο της χώρας, που επίσης θα αυξάνεται σταδιακά.
Παράλληλα έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την εντατική επιδημιολογική επιτήρηση. Βρισκόμαστε ακόμη στην καρδιά του χειμώνα και της εποχής των ιώσεων, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την αργή εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση της επιδημίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αναζωπύρωση, που ήδη παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.