“Τόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και οι νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, παρουσίασαν μείωση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου” σημειώνει το Παρατηρητήριο κορονοϊού του Δήμου.
Αναλυτικά, η έκθεση του παρατηρητηρίου έχει ως εξής:
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει ότι συνεχίστηκε η σταθεροποίηση της επιδημίας στην Κέρκυρα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 μέχρι και την 15/01/2021 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα. Τόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και οι νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, παρουσίασαν μείωση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Επίσης εμφανίζεται μείωση στον αριθμό των βαριών περιστατικών και των θανάτων. Σημαντική είναι και η διαπίστωση χαμηλού ποσοστού θετικότητας στις μαζικές εξετάσεις με rapid test, που διενεργούνται από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, καθώς και στις μοριακές εξετάσεις, που διενεργούνται στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια.
H εικόνα που εμφανίζεται στην Κέρκυρα, είναι συμβατή με την εξέλιξη στο σύνολο της χώρας, αφού καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση της επιδημίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που είχαν πληγεί περισσότερο. Η ύφεση της επιδημίας είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης εφαρμογής εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, για περισσότερο από δύο μήνες. Ωστόσο, εξακολουθούν να εμφανίζονται εστίες αναζωπύρωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας και η κατάσταση παραμένει οριακά ελεγχόμενη.
Από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στην Κέρκυρα. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί η γρήγορη εφαρμογή της πρώτης δόσης του εμβολιασμού, μέχρι το τέλος του μήνα, στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, καθώς και στους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων.
Από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και στην Κέρκυρα ο οριστικός έλεγχος της επιδημίας και η επαναφορά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η διεξαγωγή του προγράμματος είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με μεγάλες οργανωτικές και τεχνικές δυσκολίες και θα χρειασθεί να υποστηριχθεί αποφασιστικά από τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία. Η ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς και κινητής ομάδας εμβολιασμού, είναι αναγκαία για την επίτευξη υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης.
Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού το επόμενο δίμηνο. Όπως έχει ήδη τονιστεί τα αποτελέσματα του εμβολιαστικού προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το τέλος του χειμώνα, και όταν θα έχει εμβολιασθεί σημαντικό μέρος τους πληθυσμού, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.
Το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας απόπειρας σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Με δεδομένο το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και της εποχής των ιώσεων, χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση της επιδημίας, προκειμένου να παραμείνει στα ελεγχόμενα επίπεδα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα.