Κείμενο της Χριστίνας Χαϊδόγλου, Επίτιμης Προέδρου και Διευθύντριας Προγράμματος, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η ανακοίνωση
Είναι γνωστό, τουλάχιστον στους περισσότερους από μας, ότι η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί, στις 15 Δεκεμβρίου του 1972, κατά την διάρκεια της Α΄ διάσκεψης για το περιβάλλον, που έγινε υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. στην Στοκχόλμη, και γιορτάζεται σαν Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Βέβαια, ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα δεν αντιμετωπίζεται επετειακά, (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις άλλες επετειακές μέρες). Μας δίνει όμως την αφορμή να ενημερωθούμε για το δικαίωμα στο περιβάλλον, να στοχαστούμε, να αποφασίσουμε για το μέλλον του.
Γιατί περιβάλλον είναι ό,τι έχει δημιουργήσει η φύση. Τα δάση, το νερό, ο αέρας, το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Όταν μιλάμε λοιπόν για το περιβάλλον, μιλάμε για την ίδια την ζωή μας. Γι’αυτό και με προσοχή, μέτρο, λογική και ευαισθησία, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη. Γιατί η ύπαρξη του είναι βασικός όρος για την ύπαρξη και πραγμάτωση όλων των άλλων δικαιωμάτων, της υγείας, της εργασίας, της τροφής, της στέγης, της ίδιας της ζωής.
Οφείλουμε λοιπόν να σεβόμαστε τον πανέμορφο, αλλά ταλαιπωρημένο, πλανήτη μας, τον κόσμο μας, 365 μέρες τον χρόνο. Γιατί, όπως λέει κι’ένας Κινέζικος λόγος,
« ο κόσμος είναι ένα θείο σκεύος, που δεν βιάζεται, δεν αναγκάζεται, γιατί θα σπάσει.»
Και δυστυχώς, σήμερα έχει παραμεριστεί, από κάποιους, κάθε μέτρο και σεβασμός στο περιβάλλον, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Και η αποσταθεροποίηση του κλίματος, λόγω αυτών των ολέθριων ανθρωπίνων παρεμβάσεων, δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, με τεράστιες ανθρώπινες και υλικές συνέπειες, που ολοένα και περισσότερο επαναλαμβάνονται.
Εμείς οι Σοροπτιμίστριες, σαν γυναίκες και ενεργοί πολίτες, συνηγορούμε και ενθαρρύνουμε, με τα προγράμματα μας, σε παγκόσμιο επίπεδο ( η οργάνωση μας είναι παγκόσμια), την προστασία του περιβάλλοντος, προγράμματα, όπως η δημιουργία και ενίσχυση πράσινης χλωρίδας, πράσινα κτήρια, πράσινες πόλεις.
Γιατί θέλουμε να δώσουμε στις επόμενες γενιές ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον, ένα βιώσιμο κόσμο, άρα και ζωή.
Τελειώνω με ένα μήνυμα μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Λαμίας.
( Ιούνιος 2015)
« Οι πλημύρες των ημερών, σημάδι κλιματικής αλλαγής;
Το κλίμα είναι στα χέρια σου, άλλαξε συνήθειες.
Αν δεν μπορείς να είσαι με το μέρος της λύσης´
Τότε είσαι μέρος του προβλήματος»