Τα αφιερώματα του CorfuPress.com στην κατάσταση σημαντικών κτιρίων και μνημείων με τελευταίο στη σειρά των δημοσιευμάτων τους Αγγλικούς Στρατώνες στο Παλαιό Φρούριο, προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση και η Α. Μπαλού έφεραν το θέμα με επερώτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μεγάλο θόρυβο ξεσήκωσε στην Κέρκυρα το αφιέρωμα του CorfuPress.com στην κατάσταση των Αγγλικών Στρατώνων στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στις υποδομές και τα κτίρια της Κέρκυρας που καταρρέουν με την υπογραφή του συνεργάτη μας “Περιπατητή”. Το θέμα τέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ φωτογραφικό αφιέρωμα της Χριστίνας Τζαμαλά που ανήρτησε στο Facebook με αφορμή το δημοσίευμά μας, καταδεικνύει για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση αλλά και συγκέντρωσε πολλές δεκάδες σχόλια σε διάφορες ομάδες συζήτησης στο κοινωνικό δίκτυο.
Σημειώνει στην ανάρτησή της η Χρ. Τζαμαλά: “Ακόμη και τώρα το κτήριο θα μπορούσε να σωθεί με την αξιοποίησή του ως σημαντικότατου και αναντικατάστατου χώρου εκπαιδευτικής ή και άλλης πολιτισμικής δραστηριότητας. Η αξιοποίησή του π.χ. ως Συνεδριακού Κέντρου (το επιτρέπει θαυμάσια η χωρητική του ικανότητα και βέβαια η θέση του) θα προσέφερε ρεαλιστική λύση για την διάσωσή του και ταυτόχρονα σημαντικότατη αναβάθμιση όλου του χώρου του Παλαιού Φρουρίου, του ιστορικού κέντρου της πόλης και ολόκληρου του νησιού από άποψη πολιτισμικών δραστηριοτήτων και οικονομικού-τουριστικού αποτελέσματος.Αν το κτήριο καταρρεύσει πλήρως θα είναι μέγιστη απώλεια για τον εναπομένοντα αρχιτεκτονικό – μνημειακό πλούτο της πόλης”.
Μάλιστα, συμμετέχοντας στη διαδικτυακή συζήτηση, προσθέτει: “Αν δεν ξεκινήσει κάτι από το Υπουργείο Πολιτισμού η το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να καρποφορήσει καμια πρωτοβουλία προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα. Έχω ενημερωθεί για μια προσπάθεια αποκατάστασης στο παρελθόν, προερχόμενη από Ιταλία, η οποία έπεσε στο κενό λόγω της ελληνικής απίστευτης γραφειοκρατίας. Για τον Ερημίτη κινητοποιηθήκαμε και ορθώς πράξαμε. Για την πολιτισμική κληρονομιά μας δεν επιβάλλεται να κάνουμε το ίδιο; Το προτείνω, ξεκινώντας από τη διάσωση αυτού του αριστουργηματικού κτηρίου, που καταρρέει «αποκλεισμένο» στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας”.
Τι λένε οι Κερκυραίοι στα σχόλιά τους
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σχόλια που δείχνουν και την άποψη που επικρατεί στην κοινωνία της Κέρκυρας και όχι μόνο… Σταχυολογήσαμε μερικά μόνο από αυτά:
@Natalia Katsarou
Τα κτίρια που ανήκουν στον δήμο π.χ. Βίλλα Ρόσα και αμέτρητα άλλα, είναι συνήθως σε παρόμοια κατάσταση. Διαχρονικά ανίκανοι οι δημόσιοι φορείς να εκτιμήσουν και αξιοποιήσουν την περιουσία τους
@George Kar
Μόνο ντροπή είναι!Τα πάρκα και οι φοίνικες στο κέντρο μας έφαγαν! Κάτι από Hyde Park,Central Park λίγο να θυμίζει Λος Άντζελες τύπου όλα!
@Markos Metallinos
Πόσο αδιάφοροι είμαστε τελικά όλοι που δεν διεκδικούμε τα αυτονόητα, άλλος ένας θησαυρός που τον αφήνουμε να καταρρεύσει,το πάθημα με το θέατρο δεν μας έγινε μάθημα.. κρίμα
@Dimitra Kakaraki-Hirdaris
Θλιβερό και εξοργιστικό! Κανονικά θα έπρεπε να γινει ένας φάκελος με όλα τα ιστορικά κτήρια της Κέρκυρας που καταρρέουν, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας και να σταλεί όπου υπάρχει κράτος- Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργία, ισχυρούς επιχειρηματίες μέχρι και στο Παπα της Ρώμης! (Εκεί μπορεί να πιάσει τόπο) . Κάπως πρέπει να κινητοποιηθούμε.
@Aspasia Kaliva
Δυστυχώς σιγά σιγα χάνεται η ιστορία από την αδιαφορία των εμπλεκομένων και την αδιαφορία των τοπικών αρχών
@Kostas Malachas
Εάν αυτός λέγεται πολιτισμός στο νησί του Μαρκορά του Μαβίλη του Σολωμού του Μάντζαρου….του Ευγένιου Βούλγαρη… Όχι, εμείς δεν είμαστε απόγονοι τούς… Ντροπή
@Αντώνιος Σουλιώτης
Η εγκατάλειψη ήταν ήδη εμφανή από το 1976-1977 που υπηρέτησα στο φρούριο αυτό. Οι κοιτώνες ήταν οι περισσότεροι κλειστοί και μόνο ένα μέρος ήταν σε χρήση για την εκπαίδευση των υποψηφίων υπαξιωματικών των Ενόπλων δυνάμεων τα λεγόμενά ΛΥΒ της Κέρκυρας. Οι τοιχογραφίες που υπάρχουν ακόμη έγιναν από εμάς με ιστορικά θέματα. Πριν καταστραφούν σε ένα μεταγενέστερο ταξίδι μου φωτογράφησα ότι είχε από μείνει.
@Βασίλης Α. Μεταλληνός
Θα μπορούσε να ήταν ένα Μεγάλο Μουσείο να στεγάσει όλη την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ιστορία της Κέρκυρας.
@Ioannis Tzafestas
Μόνο Αισχύνη για τους Υπεύθυνους…. Πόσο εύκολη η αποκατάσταση με Ευρωπαϊκά προγράμματα και όμως το αφήνουν και καταρρέει… ντροπή, ντροπή, ντροπή………
@Eleni Fitsialou
Δεν αρκεί η αδιαφορία ή η διαμάχη των συναρμόδιων – αναρμόδιων υπουργείων για την κατάντια και την εγκατάλειψη τέτοιων μνημείων, βοηθάει και η αδιαφορία και των ντόπιων που περί άλλων μόνο τυρβάζουν …
@Δήμητρα ντέμου
Γενικά υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης στο νησί Μνημεία θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και είναι και άλλα ρημάζουν ,αλλά έχουν ήδη ρημάξει και άλλα είναι ερείπια.
Ντροπή θα μπορούσε η Κέρκυρα να είναι πραγματικά η αρχόντισσα του Ιονίου και ν είναι το πιο αριστοτεχνικό νησί του Ιονίου μόνο και μόνο από την αρχιτεκτονική της αλλά τελικά την αρχαιολογία δεν την απασχολεί καθόλου.
Και δεν είναι μόνο αυτό το κτηριο στο παλιό φρούριο, είναι όλο το φρούριο που θέλει συντήρηση, είναι η βίλα Ροσσα που είναι έτοιμη να πέσει , είναι η βίλα του Καλαβρετζου στο Κανόνι και πόσα άλλα που δεν τους καίγεται καρφί . Λυπάμαι αλήθεια
@Angel Protopsalti
Τα ερείπια μιας κοινωνίας που μισεί το παρελθόν της και τον εαυτό της, τελικά!!
Η περίφημη Αρχαιολογικη υπηρεσία του τόπου μας έχει την κυρία ευθύνη!!γι αυτό και για πολλά άλλα που βλέπουμε γύρω μας οι Κερκυραίοι!
Την υπόλοιπη ευθύνη όμως την έχουμε εμείς, ως πολίτες, που εθιστηκαμε στην εγκατάλειψη και δε μας ενοχλεί τίποτα, το νιώθουμε φυσιολογικό.
“δε βαριέσαι…. τίποτα δε γίνεται… άστο καλύτερα….”
(“Δειλοί, μοιραιοι κι άβουλοι ανταμα, προσμενουμε ίσως κάποιο θάμα!”).
Αυτά και καλημέρα σε όλους.
@Παναγιώτης Καλιβόπουλος
Κάπως έτσι χάθηκαν στην πορεία του χρόνου πολλά σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής, ακόμα κι απ’ τα αρχαία χρόνια. Όταν κάτι δε χρησιμοποιείται δύσκολη η συντήρηση. Το θεσμικό πλαίσιο επίσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυτό.
PHOTOS: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΜΑΛΑ
Πέρα απο την απαράδεκτη εγκατάλειψη, ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος; Η επίσκεψη έγινε μετά από άδεια ή με τον τρόπο που έχουν μπει -απ οτι φαίνεται απο τα γκράφιτι/συνθήματα- κάποιοι άλλοι, παράνομα; Αν όχι, τότε να μπαίνει ο καθένας όπου θέλει και όπως θέλει για να μαζεύει like στο fb
Όταν ανοίγουμε το ιστορικό “βιβλίο” είναι φρόνιμο να διαβάζουμε δυνατά ΟΛΕΣ τις σελίδες του, έτσι όταν επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη υπεβλήθη το αίτημα της απόδοσης από το Ελληνικό Κράτος στη Κέρκυρα της Ιονίου Ακαδημίας με την σύγχρονη μορφή Πανεπιστημιακών Σχολών, ο εν λόγω πολιτικός αποκάλεσε το αίτημα αυτό…Αβδηριτισμό! Τουτέστιν όσες και όσοι απαίτησαν και δικαίως την εκπλήρωση αυτού του χρονίζοντος δικαιώματος βαπτίστηκαν άνευ κολυμπήθρας Αβδηρίτες! Τότε “πνευματικά” ιδρύματα από τα “αρχαιότερα” της χώρας όπως επαίρονται, αλλά και νεότερα υποστήριξαν, εμφανώς και κυρίως αφανώς, για τους δικούς τους λόγους αυτή την “Ραλλική” άρνηση… Στη συνέχεια ακολούθησε οργανωμένη άρνηση προκειμένου το Παλαιό Φρούριο να γίνει μια καταπληκτική από κάθε άποψη Πανεπιστημιούπολη, ήταν τότε που “Λαμπρό” συγκρότημα ορέγονταν τον χώρο του κάστρου για πολύμορφη “τουριστική ανάπτυξη” και τότε τα “Πνευματικά” ιδρύματα και οι διανοούμενοι σιώπησαν ως μη έχοντες λόγο για τα ακαδημαϊκά δρώμενα, όσο για τους αυτοδιοικητικούς πλειοψηφικούς παράγοντες της εποχής εκείνης τέθηκαν υπέρ της παραχώρησης…
Έτσι χάθηκαν ιστορικές ευκαιρίες! Αυτά τα ολίγα προς το παρόν για να μην ξεχνάμε…
Το παλιό γηροκομείο , το Μον ρεπό … Δυστυχώς τόσα δημόσια κτίρια μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί από σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου μόνο γιατί μόνο το δημόσιο ειδικά στην Κέρκυρα θα καταρρεύσουν . Ανίκανες δημοτικές αρχές…
Αυτοι που γραφει η ταυτοτητα τους οτι ειναι κερκυραιοι και διαμενουν στο νησι μας και εχουν οποιδηποτε ποστο στα κοινα του νησιου, αυτοι λοιπον θελουν δημοσια κατακραυγη ενας ενας…το προβλημα αυτο οπως και τοσα αλλα ,το ξερουν αλλα την κερκυρα την εχουν γραμμενη στα παλια τους τα παπουτσια διοτι ετσι μεγαλωσαν…τον μισθο τους να παιρνουν και να πινουν καφε στο Λιστον…ολοι ξερουμε ποιοι ειναι…
Το θέμα σας αυτό ενωμένο μ’ όλα τα κομμάτια του είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω διαβάσει για την Κέρκυρά μας εδώ και δεκαετίες. Καλά και παρήγορα ακούγονται όσα υποσχέθηκε το περασμένο Σάββατο η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, ανταποκρινόμενη σε επισημάνσεις και προτάσεις της Αλεξάνδρας Μπαλού στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Μήπως όμως απαιτείται και μια συνδυασμένη παρέμβαση, ένας πνευματικός σηκωμός της Αναγνωστικής Εταιρίας, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, των πνευματικών σωματείων και ανθρώπων, σε συντονισμόν ίσως κιόλας με την αγαπητή Τένια Ρηγάκου της Εφορείας Αρχαιοτήτων, για όλο αυτό το τεράστιο ζήτημα; Υπό τον όρο βεβαίως ότι οι απαιτούμενες νέες κινήσεις και παρεμβάσεις δεν θα αξιοποιηθούν εντέχνως, όπως συμβαίνει μερικές φορές, για την προωθούμενη κατά τα άλλα ιδιωτικοποίηση ή πρόσδεση της ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς του Τόπου στο άρμα μεγαλόσχημων μπίζνες και βαθύπλουτων υποτιθέμενων σωτήρων. Έκτακτο κονδύλι και άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης για τα Μνημεία μας εδώ και τώρα κυρία Λίνα Μενδώνη που μας εστείλατε πριν από έξι μήνες αξιωματούχο του υπουργείου και δεν εντράπηκε να αφιερώσει όλον σχεδόν το χρόνο του στο παχυλά χρηματοδοτούμενο προς ιδιωτικοποίηση Αχίλλειο!