Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στο Μπαρμπάτι της Κέρκυρας. Κατά τη θεία λειτουργία μίλησε στους πιστούς και μέσα από το βίο της Αγίας Μαρίνας, η οποία μαρτύρησε για την πίστη του Χριστού μας, αφού ανετράφει εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου από χριστιανή τροφό που ο πατέρας της την ανέθεσε καθώς είχε ορφανέψει από μητέρα, με αποτέλεσμα ο έπαρχος της Πισιδίας της Αντιόχειας να την υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια. Μέσα από το μαρτύριο της Αγίας προβάλλονται τα εξής νοήματα. Πρώτον ότι παρά το ασθενές φύλο το οποίο ανήκε η Αγία Μαρίνα επέδειξε ανδρείο φρόνημα το οποίο το έλαβε από την πίστη της και την αφοσίωση της εις τον Χριστόν. Ο απόστολος Παύλος, ανέφερε ο Μητροπολίτης λέγει στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής, ότι ο νόμος ο μωσαϊκός ήτο παιδαγωγός, για να φθάσουν οι άνθρωποι στη πίστη του Χριστού και μέσα από αυτόν το παιδαγωγικό νόμο υπήρχε η άρνησης, δηλαδή ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις, ου μοιχεύσεις κ.ο.κ., ενώ μέσα από την χάριν της πίστεως του Κυρίου δηλαδή μέσα από την αποκάλυψη του Χριστού δεν χρειάζεται η άρνησης, αλλά η κατάστασις. Οι άνθρωποι που αποδέχονται την εν Χριστώ ζωή που όταν κανείς αναγεννηθεί μέσα από το πνεύμα του Χριστού εκεί πλέον δεν υπάρχει η άρνησης αλλά το βίωμα της πίστεως και της βασιλείας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτό λοιπόν το βίωμα και αυτή τη κατάσταση έζησε η Αγία Μαρίνα η οποία έδωσε ολόκληρο τον εαυτό της και το αίμα της, όπως όλοι οι μάρτυρες της πίστεως μας, διότι η εποχή τους, ήταν εποχή που η ελευθερία των ανθρώπων δεν υπήρχε αλλά, η δίωξη και το καλούπιασμα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ότι οι διαταγές των ανθρώπων εκεί έλεγαν, εκεί έπρεπε να υποτάσσονται οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ζήσουν την επίγεια ζωή τους. Το δεύτερο μήνυμα που απορρέει από την εορτή της Αγίας Μαρίνας είναι ότι η ομολογία της πίστεως δεν ήταν μόνο τότε το μέτρον της πίστεως για τους ανθρώπους το οποίο η Αγία Μαρίνα όχι μόνο το χρησιμοποίησε αλλά και δεν φοβήθηκε να ομολογήσει τον Ιησούν Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών, αλλά και σήμερα είναι ένα μέτρο το οποίο μάλιστα είναι αναγκαίο για την εποχή μας, διότι σήμερα τα πράγματα επανέρχονται στη τότε εποχή. Δηλαδή ο Χριστός και η εκκλησία του θεωρούνται πράγματα περιττά στη εποχή της παγκοσμιοποίησης την οποία ζούμε σήμερα και λατρεύεται η ύλη και παραθεωρείται το πνεύμα. Σε αυτή την εποχή χρειάζεται ο καθένας ο οποίος έχει το πνεύμα του Χριστού, να έχει και την ομολογία και την πίστη και την αντοχή.
Σήμερα λοιπόν επιχειρείται η αποχριστιανοποίηση όπως και τότε της πατρίδας μας και μάλιστα ολόκληρης της Ευρώπης και αυτό το εγχείρημα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό που πρέπει να αντικατασταθεί η πίστης και η ελπίδα στον Θεό δια της πανθρησκείας, κάτι το οποίο δεν συμβιβάζεται με το χριστιανικό πνεύμα. Επίσης η ευαισθησία η σημερινή όλων εκείνων που καλουπώνουν την ζωή μας και την ελευθερία μας, αυτή την ελευθερία που μας δημιούργησε ο Θεός, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί που παρανόμως εισέρχονται στη πατρίδα μας να σεβόμαστε τα δικά τους ήθη και έθιμα και την θρησκεία τους και για να μην τους στενοχωρούμε και μην τους προκαλούμε ο Χριστός μας και η Εκκλησίας μας να παραθεωρούνται. Η Αγία Μαρίνα λοιπόν είναι το σύμβολο της αντίστασης για μας τους ανθρώπους της εκκλησίας και με το αίμα τους όλοι οι άγιοι μάρτυρες πότισαν το δέντρο της εκκλησίας μας. Εάν λοιπόν δεν αντισταθούμε, τότε θα υποκύψουμε στον ανθρώπινο νόμο που θέλουν να καλουπώσουν τη ζωή μας και να στερήσουν την ελευθερία μας.
Ο μητροπολίτης ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τα χρόνια πολλά, ιδιαιτέρως σε αυτούς που εορτάζουν αλλά και στους ξένους επισκέπτες του νησιού μας, οι οποίοι παρεπιδημούν και παρά το εμπόδιο των μέτρων, έρχονται για να λάβουν από την ορθόδοξη λατρεία μας μήνυμα για την δική τους ζωή.