Μία… μισή αλήθεια που στην πραγματικότητα διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία, κατέθεσε η διοίκηση του Νοσοκομείου υπό το Λ. Ρουμπάτη για να στηρίξει την απόφαση για απομάκρυνση του υπάρχοντος αξονικού από το Νοσοκομείο Κέρκυρας. Το επιχείρημα ότι κανένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο δεν έχει δύο αξονικούς, δεν είναι ακριβώς έτσι…
Κάθε επαρχιακή πόλη που διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έχει συνήθως δύο αξονικούς στο νοσοκομείο αυτό και τουλάχιστον ένα στο δεύτερο μη πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην ίδια πόλη. Σε άλλες περιοχές, νοσοκομεία έχουν μεν έναν αξονικό, ωστόσο, σε άλλη πόλη στον ίδιο νομό ή σε κοντινή απόσταση μισής ώρας, βρίσκεται άλλο νοσοκομείο που επίσης διαθέτει αξονικό τομογράφο.
Η Κέρκυρα, ως νησιωτική περιοχή, δεν έχει την πολυτέλεια μεταφοράς σε άλλο δημόσιο ίδρυμα για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις σε αξονικό, όπως έχει, λ.χ. ένας κάτοικος της Άρτας που το νοσοκομείο του έχει αξονικό αλλά μπορεί κάλλιστα να μεταβεί στα Ιωάννινα, σε απόσταση πλέον με την Ιόνια οδό μισής ώρας, για περαιτέρω εξετάσεις…
- Στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, έδρα της 6ης ΥΠΕ, λειτουργούν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων συνολικά 6 αξονικοί τομογράφοι (δύο στο Πανεπιστημιακό και από ένας στα νοσοκομεία Αιγίου, Πάτρας / Αγ. Ανδρέα, Πύργου και Μεσολογγίου).
- Επίσης στην 6η ΥΠΕ, στην περιφέρεια Ηπείρου, με τις αποστάσεις να έχουν εκμηδενιστεί λόγω Εγνατίας και Ιονίας οδού, λειτουργούν συνολικά 6 (!) αξονικοί τομογράφοι: δύο στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ένας στο Χατζηκώστα και από ένας στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Φιλιατών και Άρτας.
- Στη Λάρισα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια αξονικός τομογράφος ενώ η πόλη διαθέτει άλλους δύο αξονικούς στο Πανεπιστημιακό Λάρισας, σύνολο, τρεις.
- Η Κρήτη διαθέτει στο σύνολο 8 (!) αξονικούς τομογράφους, δύο στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, δύο στο Βενιζέλειο Ηρακλείου (δευτεροβάθμιο νοσοκομείο) και από έναν στα νοσοκομεία Ιεράπετρας, Σητείας, Χανίων και Αγίου Νικολάου. Η διαδρομή από το ένα άκρο (Σητεία) στο άλλο (Χανιά), διαρκεί περίπου τρεις ώρες…