Στο κάλεσμα «Ένωσε κι εσύ τη φωνή σου, στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, την φτώχεια, τον ξεριζωμό» που απεύθυνε η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ, ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια από την περιοχή.
Όπως αναφέρει η Ομάδα Γυναικών:
Στο καλωσόρισμα η Ασπασία Λάμπουρα είπε: «Την σημερινή μας εκδήλωση σκιάζει η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός συνθέτη παγκόσμιας εμβέλειας, που αγωνίστηκε μαζί με το λαό για την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την απελευθέρωση των εργαζόμενων ανθρώπων από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.» Στη συνέχεια κάλεσε την Ελένη Μαρτζούκου να διαβάσει τη σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για τον τιμημένο με το βραβείο ειρήνης «Λένιν» αγωνιστή που κατέληγε: «Τα εκατομμύρια των αγωνιστών της ειρήνης και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα θυμούνται τον Μίκη Θεοδωράκη και θα συνεχίσουν τον αγώνα του για τα ανεκπλήρωτα όνειρα και προσδοκίες για έναν κόσμο ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.» Αφού τονίστηκε ότι ο καλύτερος φόρος τιμής είναι η συμμετοχή μας στον αγώνα ακολούθησε ενός λεπτού σιγή!
Ο μαθητής Πέτρος-Κάρλος απάγγειλε το ποίημα του Γ. Ρίτσου, «Αν όλα τα παιδιά της γης» και στη συνέχεια η Ανθή Μιχαλάκη ερμήνευσε ένα μικρό μονόπρακτο που έγραψε η Ελένη Ανδριοπούλου. Τιτλοφορείται «το αρκουδάκι» και αναφέρεται στον πόλεμο και την προσφυγιά.
Την παρουσίαση του power-point με τίτλο «Μεσόγειος: θάλασσα πολέμου ή γέφυρα ειρήνης & φιλίας των λαών;» έκανε η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών, Τζένη Σκέμπρη. Έγινε αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λαοί 76 χρόνια μετά το πυρηνικό έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Παρουσιάστηκαν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ (πχ Sea breeze) που γίνονται και με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων, η επέκταση των βάσεων και η συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων που μας κάνουν στόχο αντιποίνων και μας εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους. Αποκαλύφθηκαν τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για ευρωΝΑΤΟϊκές δαπάνες που ξεπερνούν τα 6,6 δις ευρώ το χρόνο, ενώ μόνο για την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν δίναμε 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις, τα παιδιά μας θα στοιβαχτούν ξανά σε τάξεις με 25αρια τμήματα, η προσχολική αγωγή στεγάζεται σε κοντέινερ! Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιθετικότητα της τούρκικης αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την ελληνική αστική τάξη. Ακόμη στην στάση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που δεν είναι παράγοντες ειρήνης, αλλά αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Τονίστηκε ότι ο λαός οφείλει να διαφυλάξει την ΕΙΡΗΝΗ και τη ΦΙΛΙΑ με όλους τους λαούς, παλεύοντας για τα σύγχρονα δικαιώματά του και ότι στη συλλογική αγωνιστική δράση μπορεί να καταπολεμηθεί και ο ατομικός φόβος για το αύριο.
Απαιτούμε:
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Καμιά αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα καθορίζουν.
Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία.
Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από επιχειρήσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ στο εξωτερικό.
Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και οι δοκιμές.
Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.
Η παρουσίαση έκλεισε δηλώνοντας: Είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε ξεριζωμένο. Στηρίζουμε τους αγώνες όλων των λαών. Συντονίζουμε τον αγώνα μας για ειρήνη με τους γειτονικούς λαούς. Για Μεσόγειο θάλασσα γέφυρα ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων δημιουργών, με τους Λευτέρη Ασπιώτη στην κιθάρα, Γιώργο Κροκίδη στα πλήκτρα και Γιάννη Μουζακιτη στο μπουζούκι. Τραγούδησαν η Ελένη Ανδριοπούλου και η Μαρία Μπάνου.