Η χήρα του Τζέραλντ Ντάρελ, Λη, με ανοικτή της επιστολή που μέσω της εφημερίδας Daily Telegraph έχει ήδη κάνει μεγάλη αίσθηση στη Μεγάλη Βρετανία, κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει, έστω και την τελευταία στιγμή, την καταστροφή του Ερημίτη με την τσιμεντοποίησή του από την επένδυση της NCH Capital…
Η έκκληση της Λη Ντάρελ, η οποία δεν είναι η πρώτη (αντίστοιχη επιστολή είχε στείλει και το 2017 στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση) έρχεται σε μία εποχή που η δημοφιλία της οικογένειας Ντάρελ στην Αγγλία βρίσκεται και πάλι στοπ ζενίθ της, λόγω της τεράστιας επιτυχίας της σειράς με τίτλο το οικογενειακό της όνομα. Η ίδια έχει ζήσει για πολλές δεκαετίες στην περιοχή και εξακολουθεί να ζει στην Κέρκυρα για μεγάλο μέρος του χρόνου: «Εγώ και πολλοί άλλοι κάτοικοι, Κερκυραίοι και μη, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την άγρια φύση που μπορεί κανείς να βρει σε κάποια σημεία της Κέρκυρας, 80 χρόνια μετά την εποχή που απαθανάτισε στα γραπτά του ο μακαρίτης σύζυγός μου», αναφέρει στην επιστολή της (η μετάφραση προέρχεται από σχετικό ρεπορτάζ του protagon.gr).
Και συνεχίζει: «Ο Ερημίτης είναι ένα πολύτιμο πράσινο κόσμημα στη βορειοανατολική ακτή και είναι μία περιοχή από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα σε όλη την Ελλάδα, με τις φράουλες, τα ρείκια και τις ορχιδέες, τα έντομα και τα μεταναστευτικά πτηνά, καθώς και τις μεγάλες εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης στα ανοικτά. Χρειάζεται πράγματι η Κέρκυρα άλλο ένα τουριστικό θέρετρο αν το τίμημα είναι η απώλεια του Ερημίτη; Σας παρακαλώ, σκεφτείτε να διατηρήσετε και να προστατέψετε τον Ερημίτη, ως το διαμάντι στο στέμμα της Ελλάδας και της Κέρκυρας. Θα ήταν μία περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, καλά προστατευμένης από τη λαίλαπα του τσιμέντου και του πλήθους».
Αναφορά και στον Ρότσιλντ
Με αφορμή την επιστολή της χήρας του Ντάρελ, η Telegraph δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στον Ερημίτη, τα επενδυτικά σχέδια και τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ένας από τους εκατομμυριούχους που ζουν στην περιοχή και αντιδρούν στην «ανάπτυξή της», είναι ο Βρετανός Νατ Ρότσιλντ ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το σχεδιαζόμενο έργο ως «περιβαλλοντική καταστροφή του χειρίστου είδους» και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιστρέψει την απόφαση για την οικοδόμησή της.
Αυτοψία Αρχαιολογίας
Εν τω μεταξύ, αυτοψία στην έκταση του Ερημίτη πραγματοποίησε μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες του Ερημίτη Πλους αλλά και άλλων φορέων της περιοχής για καταπάτηση και καταστροφή των δημοτικών ενετικών μονοπατιών από τον εργολάβο της NCH Capital. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το αποτέλεσμα της αυτοψίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει οριστεί επιβλέπων στο συγκεκριμένο έργο, ο οποίος θα προχωρήσει στη σύνταξη έκθεσης. Ο σύλλογος Ερημίτης Πλους στην καταγγελία του, την οποία συνοδεύει και με φωτογραφικό υλικό, υπογραμμίζει ότι η εν λόγω εταιρία επί ένα μήνα “βιάζει” με βαναυσότητα τη φύση, καταστρέφει ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία και παρεμβαίνει αυθαίρετα σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση και στον αιγιαλό.
Αίτημα ελέγχου της νομιμότητας των εργασιών έχουν υποβάλει επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος Σινιών, το τοπικό συμβούλιο Σινιών, ο Δήμαρχος Γ. Μαχειμάρης και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Β. Κέρκυρας, η WWF και πριν μια βδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Αντεπίθεση» NCH
Ο εκπρόσωπος της επενδυτικής εταιρίας, Θεόδωρος Παγκράτης, σε ανάρτησή του στο Facebook αντεπιτίθεται στις κατηγορίες που δέχεται η NCH για περιβαλλοντική καταστροφή κατηγορόντας κατοίκους της περιοχής ότι οι ίδιοι έχουν προχωρήσει σε καταπατήσεις και παρανομίες εντός του Ερημίτη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι βρέθηκε ένας τσιμεντένιος δρόμος ο οποίος κατασκευάστηκε πρόσφατα (1-2 μήνες) εντός του οικοπέδου και, μάλιστα, στο μεγαλύτερο μέρος του εντός του δασικού μέρους του: «Ο δρόμος αυτός περνάει κατά 80% περίπου μέσα από το Οικόπεδό μας και καταλήγει σε μια συγκεκριμένη οικία. Δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει η οικία το διερευνούμε. Επίσης, εντός του Οικοπέδου (στο κομμάτι πλησίον του Αγίου Στεφάνου) μας βρίσκονται πλαστικές Δεξαμενές και μια αποθήκη! Θα ξεκινήσουμε άμεσες ενέργειες απομάκρυνσή τους απευθυνόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία). Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κατασκευές τρίτων σε ξένη ιδιοκτησία και ειδικότερα εντός του δάσους», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Παγκράτης…