Με το… σταγονόμετρο τα χρήματα για αποζημιώσεις, υποδομές
• 1,1 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση για… αρχή, την ώρα που η Αυτοδιοίκηση ζητά τουλάχιστον 20…
• Με τον… αραμπά οι διαδικασίες αποζημιώσεων ιδιωτικών υποδομών, λένε κάτοικοι των πληγεισών περιοχών
• Σημαντικά προβλήματα με την υποχώρηση εδαφών σε πολλά σημεία, διαπιστώνουν οι γεωλόγοι
• Ο Στρατός ήρθε για… επιθεώρηση, αλλά τα κλιμάκια για εργασίες αργούν ακόμα…
• Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Γ.Γ. Εσωτερικών Μ. Σταυριανουδάκη, χωρίς… θεαματικές ανακοινώσεις!
Μια ακόμα επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, αυτή τη φορά από το Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος την Παρασκευή επισκέφθηκε περιοχές επλήγησαν από τη θεομηνία «Μπάλλος», για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει στους Δήμους 1,1 εκ ευρώ αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής δέσμευση για το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα ικανοποιηθεί το αίτημα των δήμων και της ΠΙΝ για διάθεση περίπου 20 εκατομμυρίων για τις δημόσιες υποδομές που επλήγησαν.
Την ίδια ώρα διαφωνίες μεταξύ αρμόδιων τεχνικών παραγόντων, στρατού και Αρχαιολογίας έχουν προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τη γέφυρα του Ποταμού, ενώ τόσο στο γεφύρι της Άφρας όσο και στον Τράφο Αγίου Ανδρέα Βαρυπατάδων, ουδεμια σοβαρή παρέμβαση έχει γίνει μέχρι τώρα…
Γενική απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα…
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας σε δήλωσή του έκανε λόγο για μεγάλη σημασία του 1,1 εκατ. Ευρώ που έχει ήδη διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Π.Ε. Κέρκυρας και ζήτησε την υποστήριξη του κ. Σταυριανουδάκη, προκειμένου να εγκριθούν από την Κυβέρνηση στο μέγιστο βαθμό οι περαιτέρω χρηματοδοτήσεις για τις τεχνικές και σωστικές παρεμβάσεις.
Η απάντηση του Γ.Γ. του ΥΠΕΣ δεν περιείχε όμως τίποτα το συγκεκριμένο, αφού απλά ανέφερε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο οποίο έχει κηρυχθεί η Κέρκυρα επιτρέπει την ανάθεση και διεκπεραίωση σωστικών έργων με ταχείες διαδικασίες και ότι τα συναρμόδια Υπουργεία θα προβούν στις παρεμβάσεις και στις εγκρίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σημαντικά προβλήματα με την υποχώρηση εδαφών
Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών έφτασε στο νησί και σε συνεργασία με τη δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και συνοδευόμενο από κλιμάκιο του Δήμου, μετέβη στα σημεία που έχουν καταγραφεί ζημιές προκειμένου να καταγράψει επιστημονικά τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις.
Απαιτούνται διαμορφώσεις πρανών σε βαθμίδες, λιθορριπές, κατασκευή συρματοκιβωτίων, διανοίξεις αποστραγγιστικών τάφρων και διευθέτηση απορροής ομβρίων.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές κατολισθήσεις και υποχωρήσεις πρανών σε πολλά σημεία όπου τα εδάφη δεν είναι βραχώδη, ενώ απαιτείται περαιτέρω διαβαθμισμένη τεχνική μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το κλιμάκιο του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. θα αποστείλει εντός των ημερών την τεχνική του έκθεση με τα συμπεράσματα αλλά και τις προτάσεις για τις τεχνικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Σε δήλωσή της στην ΕΡΤ Κέρκυρας, η Μ. Υδραίου ανέφερε ότι η αναλυτική και εκτενής τεχνική έκθεση του κλιμακίου θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες και έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων: “Απαιτείται ιδιαίτερη στήριξη και από την κεντρική Πολιτεία τόσο σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, ώστε να καταρτιστούν οι σωστές μελέτες και να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στο μέλλον”.
Εισαγγελική έρευνα;
Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα από την Εισαγγελία για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες βάσει του νόμου, για τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκάλεσε ο Μπάλλος. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κινήθηκε και μετά από καταγγελίες πολιτών για κακώς κείμενα σε διάφορες περιοχές αλλά και για μη έγκαιρες παρεμβάσεις.
Ιδού γιατί πλημμύρισε η Χρυσηίδα
Με τη συνοδεία των εικόνων και βίντεο από όσα συνέβησαν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Χρυσηίδα, ο κάτοικος της περιοχής, Νίκος Μέριανος, σε μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση, περιγράφει την κατάσταση τώρα και στο παρελθόν και καταθέτει σοβαρά ερωτήματα.
Κατανοώ πως άλλες περιοχές έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές αναλογικά με την Χρυσηίδα, και εκφράζω την συμπαράσταση μου προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους.
Ωστόσο, αυτή η δημοσίευση δεν αφορά το μέγεθος των ζημιών που πάθαμε στην Χρυσηίδα. Αφορά το γεγονός ότι σε ένα κράτος στο οποίο πληρώνουμε φόρους με το σακί, είμαστε εντελώς μόνοι μας, είτε γιατί το κράτος αδυνατεί να μας εξυπηρετήσει, είτε γιατί μας αγνοούν επιδεικτικά.
Στην αρχή το βίντεο φαίνεται πως δεν υπάρχει σημαντική στάθμη νερού για να προκαλέσει ζημιές, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσταση που φαίνεται στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο είναι η καθημερινότητα μας με ελαφρά βροχή, που αλλού θα ήταν απλά μια αδιάφορη βροχή.
Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πέραν του ότι ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι, υπάρχουν σπίτια στον παράδρομο που δεν μπορούν να διασχίσουν οι κάτοικοι πεζοί. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί την στάση του αστικού λεωφορείου και την στάση που τα παιδιά το πρωί περιμένουν το σχολικό με κίνδυνο να γίνουν μούσκεμα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Στην συνέχεια του βίντεο, όπως φαίνεται η στάθμη και η ορμή του νερού αρχίζει να αυξάνετε σημαντικά όπου μέχρι το τέλος του βίντεο ο δρόμος και ο παράδρομος έχουν μετατραπεί σε χείμαρο με πολύ ισχυρή ορμή, και όλα τα οικόπεδα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου έχουν μετατραπεί σε τεράστιες πισίνες με πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια και περιουσίες να πλέουν μέσα στο νερό.
Να σημειωθεί επίσης πως το σημείο που έχει τραβηχτεί το βίντεο απέχει μόλις 500 με 600 μέτρα από την θάλασσα.
Το ρέμα της Καβαλάραινας
Ο λόγος που κοινοποιώ αυτό το βίντεο λοιπόν είναι γιατί 100 μέτρα από το σημείο που φαίνεται στο βίντεο, υπάρχει ένα ρέμα με την ονομασία Καβαλάρενα. Στα μέσα Ιουλίου του 2021 λοιπόν, φοβούμενος τον χειμώνα που πλησίαζε, μπήκα με την σύζυγο μου μέσα, και διασχίσαμε μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Μέσα σε αυτή την απόσταση εντόπισα 4 επικίνδυνα σημεία που χρειαζόταν αποκατάσταση. Να σημειωθεί βέβαια πως η Καβαλάρενα, δεν είναι ένα χιλιόμετρο, αλλά πρέπει το μήκος της να ξεπερνά τα 8 – 9 χιλιόμετρα.
Το σχετικό σύνδεσμο, τον οποίο κοινοποίησα σε όλους τους αρμόδιους μαζί με φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας. Από εκείνη την ημέρα που περπάτησα την Καβαλάρενα με την σύζυγο μου, άρχισα μια διαδικασία επικοινωνιών με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας για την Κέρκυρα (ο οποίος με ενημέρωσε πως η δουλειά του δεν είναι να βελτιώνει υποδομές, αλλά αν κινδυνέψουμε να πνιγούμε να έρθει να μας σώσει), την Κα Μελίτα Ανδριώτη (η οποία είχε κάνει η ίδια αυτοπρόσωπος αυτοψία στην περιοχή ημέρα με βροχόπτωση πριν την πεζοπορία μου στην Καβαλάρενα) και τον Κ. Κωνσταντίνο Γαστεράτο, υπεύθυνο τεχνικών έργων για τον νομό Κέρκυρας, ο οποίος είχε έρθει και αυτός μαζί με την Κα. Μελίτα Ανδριώτη και είχαν κάνει μαζί την αυτοψία, και με τον οποίο μίλησα εγώ προσωπικά μαζί του πάνω από 4 – 5 φορές, και που του ζήτησα να έρθει όποτε θέλει να του υποδείξω τα προβλήματα που εντόπισα εγώ μέσα στο ρέμα για να μην πηγαίνει ψάχνοντας. Επιπλέον, ζήτησα από όλους τους γείτονες μου, να καλέσουν και αυτοί τον Κ. Γαστεράτο, για να τον πιέσουμε όλοι ώστε να καθαριστεί το ρέμα.
Κάποιοι από τους γείτονες μου λοιπόν, μου ανέφεραν πως ο Κ. Γαστεράτος του έλεγε πως είχαν γίνει οι επεμβάσεις στο ρέμα. Οι επεμβάσεις ωστόσο δεν έγιναν ποτέ. Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντόπισα, ήταν μόλις 20 – 30 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο, και ήταν φραγμένο κατά 70% – 75% από χώματα και φερτά υλικά ! Άρα είτε ο Κ. Γαστεράτος προσπαθούσε να μας αποφύγει λέγοντας μας ψέματα, είτε οι συνεργάτες του, του έλεγαν ψέματα χωρίς να κάνουν πράξη τις υποχρεώσεις τους.
Δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις
Σε κάθε περίπτωση δέχομαι πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Ωστόσο, αν είχαν γίνει οι παρεμβάσεις για τον καθαρισμό του ρέματος, υποθέτω πως είτε θα ήταν πιο μετριασμένος ο όγκος του νερού αφού μεγάλο μέρος του θα διοχετευόταν με φυσική ροή στην θάλασσα, είτε θα είχε σταματήσει σαφώς ταχύτερα η τεράστια ροή υδάτων.
Η συνεχής ροή υδάτων, είχε ως αποτέλεσμα λοιπόν, για εμένα προσωπικά, να βγάζω νερά μέσα από το σπίτι μου για 4 ώρες συνεχόμενες. Για τους γείτονες μου. να χάσουν πράγματα που είχαν στα ισόγεια τους, για άλλους ιδιοκτήτες να χάσουν τα σπίτια τους. Για άλλους να χάσουν αυτοκίνητα, κλπ.
Αποζημιώσεις
Και τώρα που καταλήγουμε; Στο ότι πρέπει να αποζημιωθούν όλοι όσοι υπέστησαν βλάβες. Άρα, αν το δούμε και από λογιστικής άποψης, συμφέρει το κράτος να αποζημιώσει τους πληγέντες, από το να βάλει ένα συνεργείο εργατών μέσα στο ρέμα, και να το καθαρίσει εξονυχιστικά. Συμφέρει το κράτος να έχει στον δρόμο όλες τις τεχνικές υπηρεσίες, διασώστες, ιδιώτες με συμβάσεις με σκαπτικά μηχανήματα, κλπ από το να συντηρήσει τις υφιστάμενες υποδομές.
Υ.Γ.: Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί που ανέφερα παραπάνω, ήταν περισσότερο από διατεθειμένοι να βοηθήσουν, και δέχομαι πως οι προθέσεις τους για βοήθεια ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Και συγκεκριμένα ο Κ. Γαστεράτος, όσες φορές τον κάλεσα, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο αυτό που μου έλεγε συνέχεια, ήταν πως ήταν μόνος του για την διαχείριση όλων των τεχνικών έργων του νησιού.
Υ.Γ.2: Αναφορικά με τον τωρινό αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας (αντικαταστάτη της Κας Μελίτας Ανδριώτη) δεν μπορώ να του επιρρίψω ευθύνες καθώς ανέλαβε υπηρεσία πριν από περίπου 1 μήνα.