Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα από την έκθεση του Παρατηρητηρίου Κέρκυρας: 11 νέες εισαγωγές, έξι θάνατοι και αυξητικές τάσεις
Μειωμένα εμφανίζονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Κέρκυρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου, ωστόσο, αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του τελευταίου μήνα του χρόνου, ένα ανησυχητικό στοιχείο όταν οι επιπτώσεις από τη μεγάλη επί της ουσίας χαλάρωση του lock down την περίοδο των εορτών θα φανούν τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.
Στη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 26 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και έξι ακόμα από τα rapid test, που διενεργεί ο ΕΟΔΥ.
Και αν ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το Νοέμβριο, είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Περισσότερες εισαγωγές στο Νοσοκομείο, 11 από 15/12
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κρούσματα, αλλά ισχύει (ακόμα χειρότερα) και για τις εισαγωγές στη Covid του Νοσοκομείου καθώς από τις 15 έως τις 31/12 έγιναν 11 εισαγωγές κατοίκων Κέρκυρας και καταγράφηκαν 6 θάνατοι…
Αύξηση το δεύτερο 15νθήμερο σε σχέση με το πρώτο
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η διασπορά έχει μεν περιοριστεί σε σχέση με το Νοέμβριο, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και ενώ το πρώτο 15θημερο υπήρξε μείωση στον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει αυξητική τάση με τον ημερήσιο αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να βρίσκεται στα επίπεδα των μέσων Οκτωβρίου!
Φοβούνται αύξηση της καμπύλης τις επόμενες εβδομάδες
Τα μέλη της Επιτροπής εμφράζουν το φόβο ότι η καμπύλη αυτή, τόσο των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών και νοσηλειών, το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της αυξημένης κινητικότητας στη διάρκεια των γιορτών, κάτι που θα πρέπει με λήψη μέτρων να ελεγχθεί άμεσα ενώ κατατίθεται η εκτίμηση ότι η όποια επίδραση του εμβολιαστικού προγράμματος στον έλεγχο της επιδημίας αναμένεται να εμφανισθεί μετά το τέλος του χειμώνα και με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα διεξάγεται αποτελεσματικά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς…
Καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα
Τουλάχιστον, τα στατιστικά δείχνουν ότι η Κέρκυρα εξακολουθεί και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αφού από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα καταγράφνται 3,5 κρούσματα ανά 1000 κατοίκους την ώρα που στο σύνολο της Ελλάδας, η αντίστοιχη συχνότητα είναι 14 κρούσματα ανά 1000κατοίκους.
Αντίστοιχα καλύτερη είναι η εικόνα και στα (δυστυχώς, μακάβρια αλλά απαραίτητα για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων και χάραξη μέτρων) στατιστικά που έχουν να κάνουν με την καταγεγραμμένη θνησιμότητα: στην Κέρκυρα είναι της τάξης των 14 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους με το σύνολο της χώρας να καταγράφει 47 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμό.
Όλη η έκθεση του παρατηρητηρίου
Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 18/12/2020.
Τα στατιστικά από το Φεβρουάριο
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 349 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας και 109 ανάμεσα σε επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/12/2020. Συνολικά 78 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας νοσηλεύτηκαν (22.3 % του συνόλου των κρουσμάτων). Από την αρχή της επιδημίας έχουν σημειωθεί 14 θάνατοι σε ασθενείς COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, από τους οποίους 1 τον Απρίλιο, 1 τον Αύγουστο, 6 το Νοέμβριο και 6 το Δεκέμβριο. Έχει σημειωθεί ένας ακόμη θάνατος σε κάτοικο Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και 4 θάνατοι αλλοδαπών επισκεπτών, 3 στο Νοσοκομείο και 1 μετά από διασωλήνωση και διακομιδή στη Γερμανία.
Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT- PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Ξεχωριστά καταμετρώνται επίσης τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες που διενεργούν τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται πλέον με ταχύ τεστ αντιγόνου (rapid test).
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο
Στη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 26 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που επιβεβαιώθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας, τα οποία διενεργούν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2. Επί πλέον προέκυψαν 6 θετικά αποτελέσματα από τα rapid test, που διενεργεί η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το Νοέμβριο, αλλά αυξημένος σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τις εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έγιναν 11 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας στη ΜΕΛ του Νοσοκομείου, ενώ σημειώθηκαν και 6 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19.
Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 146 (41.8) ήταν γυναίκες και 203(58.2%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 46.7 έτη , 45.7 στις γυναίκες και 47.4 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1.
Διασπορά
Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημερομηνία λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αυξανόμενος ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια περίοδο σχετικά σταθερής εξέλιξης της επιδημίας, η επιταχυνόμενη αύξηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, η πτωτική τάση στα τέλη Νοεμβρίου, η σταθεροποίηση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και η αυξητική τάση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Δεκέμβριο, αυτή εντοπίζεται κυρίως σε τέσσερεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας . Τον Νοέμβριο υπήρξε υψηλή καταγραφή κρουσμάτων και στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, που έχει υποχωρήσει. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού στη διάρκεια της επιδημίας.
Οι νοσηλείες μονίμων κατοίκων Κέρκυρας με COVID-19, από την αρχή της επιδημίας έως την 31/12, είναι συνολικά 78. Επίσης έχουν νοσηλευτεί 15 επισκέπτες με COVID-19. Οι περισσότερες εισαγωγές μονίμων κατοίκων έγιναν το Νοέμβριο.
Στη ΜΕΘ
Οκτώ μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αφού νόσησαν από COVID-19, από τους οποίους 6 νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και 2 διακομίστηκαν σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας. Επίσης 3 επισκέπτες νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αφού νόσησαν με COVID-19. Από αυτούς ένας διακομίσθηκε στη Γερμανία.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARS-COV-2 στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού έχει περιοριστεί σε σχέση με το Νοέμβριο, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει τόσο από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και από τον αριθμό των νοσηλειών, των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων, στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υπήρξε μείωση στον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο η επιδημιολογική καμπύλη της COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσιάζει αυξητική τάση, με τον ημερήσιο αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να βρίσκεται στα επίπεδα των μέσων Οκτωβρίου.
Σύγκριση με τα πανελλαδικά στοιχεία
Η συχνότητα κρουσμάτων παραμένει χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα αντιστοιχούν αθροιστικά, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα, σε μια συχνότητα της τάξης των 3,5 κρουσμάτων ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα είναι 14/1000, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Η καταγεγραμμένη θνησιμότητα που σχετίζεται με την COVID-19 είναι της τάξης των 14 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Κέρκυρα και 47/100.000 στο σύνολο της χώρας.
Εκτιμήσεις
Η διαδρομή της επιδημίας COVID-19 στην Κέρκυρα από την έναρξη του πρώτου κύματος μέχρι σήμερα ήταν σε χαμηλότερη ένταση, σε σύγκριση με αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Στη διάρκεια του πρώτου κύματος καταγράφηκαν πολύ λίγα κρούσματα, ενώ όταν έληξε το πρώτο lock down τον Μάιο η διασπορά του ιού είχε ελεγχθεί πλήρως. Από τα μέσα Απριλίου ως τα μέσα Ιουλίου δεν εμφανίστηκε κανένα νέο κρούσμα. Στις αρχές Ιουλίου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ανάμεσα σε επισκέπτες, και από τα μέσα Ιουλίου άρχισαν και πάλι να καταγράφονται κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού. Στις αρχές Αυγούστου εκδηλώθηκε μια μικρή έξαρση, που στη συνέχεια υποχώρησε και η επιδημιολογική καμπύλη εμφανιζόταν σταθεροποιημένη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τις αρχές Οκτωβρίου η διασπορά του ιού άρχισε να αυξάνεται με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό, και στις αρχές Νοεμβρίου η αύξηση ήταν πλέον εκθετική, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στο Νοσοκομείο και σε θανάτους. Με την εφαρμογή του lock down η αυξητική τάση ανακόπηκε, ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων μειώθηκε σημαντικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου και σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια. Ωστόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών, και ο αριθμός των θανάτων.
Προσοχή και… μέτρα!
Κατά τους επόμενους δύο χειμερινούς μήνες θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσπάθεια, για να περιοριστούν οι συνέπειες και οι διαστάσεις ενός πιθανού τρίτου κύματος. Μετά την αυξημένη κινητικότητα στη διάρκεια των γιορτών είναι πιθανό να παρουσιαστεί εντονότερη αυξητική τάση, που θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα. Η επίδραση του εμβολιαστικού προγράμματος στον έλεγχο της επιδημίας αναμένεται να εμφανισθεί μετά το τέλος του χειμώνα, και με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα διεξάγεται αποτελεσματικά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μέχρι τότε η επιδημία μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο μόνο με την επίμονη εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης. Τα μέτρα αυτά, τόσο από την πλευρά των αρχών όσο και από την πλευρά των πολιτών, έχουν παρουσιασθεί αναλυτικά σε προηγούμενες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου.