Να βγάλουν τις κομματικές τους παρωπίδες και να συνταχτούν με τον αγώνα του κερκυραϊκού λαού για την προστασία του περιβάλλοντος, των υγροτόπων του νησιού, του Ερημίτη της Δασιάς και των εν γένει αναπαλλοτρίωτων δημόσιων αγαθών, καλεί το Δ.Σ. Του συλλόγου Ερημίτης Πλούς την περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα και τη δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου ως στελέχη της Ν.Δ., με αφορμή την τελευταία σύγκρουση απέναντι στην επιχείρηση τσιμεντοποίησης της παρθένας έκτασης.
Η έκκληση στα δύο «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του κτισίματος του Ερημίτη συντασσόμενες απόλυτα με τις εντολές Μητσοτάκη και Γεωργιάδη υπέρ της επένδυσης της NCH Capital, δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που χαρακτηρίζει το πανέμορφο αυτό σημείο της Κέρκυρας.
Το δράμα που βιώνει η περιοχή αυτές τις ημέρες είναι απερίγραπτο και ο θυμός της Κερκυραϊκής κοινωνίας μεγάλος, τονίζουν τα μέλη του Ερημίτη Πλούς υπογραμμίζοντας ότι θύμα της εγκληματικής στρατηγικής των πολυεθνικών, που οι μνημονιακές Ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνικού, είναι και το οικοσύστημα Ερημίτη μαζί και τα τρία ευαίσθητα υγροτοπικά του συστήματα…
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προστασίας των υγροτόπων, που όλος ο κόσμος, όλες οι περιβαλλοντικές – οικολογικές οργανώσεις και κινήματα, ακόμα και κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτό το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα συζητούν για την προστασία των δασών, των νερών, των οικοσυστημάτων και των υγροτόπων, η Ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της και μέσο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ προωθεί το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και τα καταστροφικά για τη Ελληνικά δάση και οικοσυστήματα ΕΣΧΑΔΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία επισημαίνει ότι «την ύστατη ώρα, πριν η καταστροφή που συντελείται ολοκληρωθεί, καλούμε σήμερα παγκόσμια ημέρα των υγροτόπων, όλους αυτούς που κατέχουν εξουσία πολιτική και εκτελεστική, να την σταματήσουν εδώ και τώρα… Η εκτεταμένη καταστροφή των δασικών ειδών που συντελείται στον Ερημίτη είναι βέβαιο ότι απειλεί και την επιβίωση των μικρών υγροτόπων του».
Η αξία των υδροβιότοπων
«Τα υγροτοπικά συστήματα […] παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική ισορροπία του πλανήτη ιδιαίτερα δε, στα μικροκλίματα των περιοχών που βρίσκονται σε σχέση με ηπιότερους χειμώνες και δροσερότερα καλοκαίρια…» αναφέρει ο επίτιμος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Σωτήρης Τσιουρής, σύμφωνα με το σύλλογο, ο οποίος επισημαίνει ότι στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Σινιών, εντός του οικοσυστήματος Ερημίτη, έχουμε τρία τέτοια υγροτοπικά συστήματα μοναδικό το καθένα στο είδος του όπως μοναδική και πλούσια και η βιοποικιλότητά τους («Άκολη», η «Βρωμόλιμνη» και η «Σαβούρα»).
Η αξία τους για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στο οικοσύστημα του Ερημίτη και η επίδρασή τους στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής (Σινιές, Κασσιόπη κ.λπ.) είναι ανεκτίμητη, επίσης ανεκτίμητη η αξία τους είναι καθώς συμβάλουν, με την μεγάλη γκάμα υδρόβιας ζωής που περιέχουν, στην παραμονή της τοπικής ορνιθοπανίδας και στην συντήρηση των δισεκατομμυρίων αποδημητικής, αντίστοιχα.
Ιδιαίτερα η «Άκολη» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι σύμφωνα με μελέτες εντοπίζονται τα «ενδιαιτήματα» και τόπος αναπαραγωγής του παγκόσμια προστατευομένου αμφίβιου θηλαστικού Lutra Lutra (Βίδρα)
Ο σύλλογος «Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων Βορείου Στενού Κέρκυρας» επεδίωξε και πέτυχε να ενταχθούν αυτά τα τρία υγροτοπικά συστήματα του Ερημίτη σε καθεστώς προστασίας εντάσσοντάς τα στις διατάξεις του Π.Δ. 229/19-6-2012.
Ξεπέρασαν τις 25.000
Την ίδια ώρα, αυξήθηκε ο ρυθμός της συλλογής υπογραφών εναντίον του Kassiopi Project λόγω των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων στον Ερημίτη που προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη μερίδα Κερκυραίων πολιτών και όχι μόνο. Οι ρυθμοί της συλλογής υπογραφών του Erimitis Corfu ενάντια στο Kassiopi project έγιναν ξανά ραγδαίοι και το ψήφισμα ξεπέρασε το όριο των 10.000 υπογραφών μέσα σε λίγες ημέρες ενώ ένα δεύτερο ψήφισμα, πρωτοβουλία Άγγλων πολιτών που αγαπούν την Κέρκυρα, με τίτλο: “Save ‘The Durrells’ Coastline from Developers” κοντεύει να ξεπεράσει το όριο των 15.000 υπογραφών. Επιπλέον, απομένουν να καταμετρηθούν και οι χειρόγραφες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου Σινιών από κατοίκους της περιοχής και από τακτικούς επισκέπτες οι οποίες σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση ξεπερνούν τις 1.500.