Μία ημέρα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας, στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του οργάνου, έχουν κληθεί σε απολογία τα μέλη του που συναίνεσαν στη συμμετοχή ή το διορισμό στα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς νόμιμες εκλογές, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις των καθηγητών.
Μάλιστα, οι απολογίες ζητούνται με το ερώτημα της διαγραφής από την ΕΛΜΕ των «αιρετών», είτε «εκλεγμένων», είτε διορισμένων, στο ΠΥΣΔΕ και στο ΑΠΥΣΔΕ, απόφαση που θα ληφθιαπό την ίδια τη γενική συνέλευση.
Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση που είχε αναβληθεί λόγω μη απαρτίας, θα γίνει την Τρίτη (7/12) στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα (Τετάρτη 8/12) και θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Κέρκυρας. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μόνο διά ζώσης, από τις 11 π.μ. – 8 μ.μ.
Πως θα ψηφίσουν, πότε λήγει η προθεσμία υποψηφιοτήτων
Η προθεσμία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων είναι μέχρι την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 23:59 μ.μ. Τα ψηφοδέλτια να αποσταλούν στο email της ΕΛΜΕ
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ, κατά τη διάρκεια των εκλογών θα τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (διαφορετικές είσοδοι, αποστάσεις, αντισηπτικά), ενώ η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Ας σημειωθεί ότι πλέον, δεν ισχύει συνδικαλιστική άδεια, έτσι, οι καθηγητές θα πρέπει να ψηφίσουν εκτός σχολικού ωραρίου: “Την ημέρα των εκλογών, δε θα είναι σε ισχύ η συνδικαλιστική άδεια που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, μια και ανάμεσα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχει περικόψει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, είναι και αυτό. Αυτό σημαίνει, ότι την ημέρα των εκλογών, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι για τη συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται εγγραφή και συνδρομή στην ΕΛΜΕ κόστους 12 ευρώ, εκ των οποίων τα 10 ευρώ θα δοθούν στην ΟΛΜΕ και “μόλις τα 2 ευρώ, θα μείνουν στο σωματείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στα μεγάλα έξοδα που έχει, μετά από 2 χρόνια, μηδενικών εσόδων”.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ
Οι αρχαιρεσίες του σωματείου γίνονται μετά από 2 χρόνια εκλογικής απραξίας και στη σκιά του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος περικόπτει και τα τελευταία συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, που έχουν απομείνει στους εργαζομένους. Ένας νόμος, που έχει ως στόχο, να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, ώστε να περνάει ανεμπόδιστα, η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, και μια σειρά άλλα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, έχουν πάρει απόφαση να μην εφαρμόσουν το νόμο και να συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και πριν.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, θα πράξει το ίδιο μη δίνοντας τη δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία και μην παραδίνοντας τους καταλόγους ψηφισάντων στη Διοίκηση.
Είναι ζωτικής σημασίας η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές. Η αυξημένη συμμετοχή, θα δώσει μια ηχηρή απάντηση, στη Διοίκηση και στο Υπουργείο Παιδείας, για το πώς θέλουμε εμείς τα σωματεία κι ότι δε θα τα παραδώσουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία”.