Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τις βασικές διατάξεις που προτείνονται από την Κυβέρνηση και αιτείται την απόσυρσή τους.
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας συνεδρίασε την 8η Ιουνίου 2021 με θέμα την παρουσίαση, εν μέσω συνθηκών πανδημίας, του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας». Το Δικηγορικό Σώμα, που στην πλειοψηφία του επλήγη και το ίδιο από σειρά αντιμεταρρυθμίσεων των διαδοχικών τελευταίων κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να λάβει σαφή θέση στο πλευρό των εργαζομένων, δικαιώματα των οποίων περιστέλλονται μέχρι σχεδόν εξαφανίσεως και μας γυρίζει πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου χτυπούν τον πυρήνα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το τσάκισμα σε ότι με αγώνες και θυσίες έχει κατακτήσει η εργατική τάξη και ο λαός στην μακρόχρονη αγωνιστική τους πορεία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τις βασικές διατάξεις που προτείνονται από την Κυβέρνηση και αιτείται την απόσυρσή τους.
Εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές υλοποιηθούν, καταργείται το σταθερό οκτάωρο εργασίας, επεκτείνεται η υποχρεωτική εργασία τις Κυριακές, θεσπίζεται η δυνατότητα επιβολής απλήρωτων ή ελάχιστα αποζημιούμενων υπερωριών, καταργείται η αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζόμενου σε περίπτωση συρροής διαφορετικών κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν τις συνθήκες εργασίας του, καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί πραγματικά τον εργαζόμενο, ως έκφραση σεβασμού στην προσωπικότητά του, σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους ενώ το δικαίωμα στην απεργία ουσιαστικά καταργείται και η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή που, φοβούμαστε, θα ελέγχει την τυπική μόνο τήρηση των διαδικασιών εξέλιξης της εργασιακής σύμβασης.
Θεσμοθετείται και εργαλειοποιείται η αδύναμη διαπραγματευτική θέση – ατομικά – του εργαζόμενου ιδιωτικού τομέα. Δεν πρόκειται για «προσαρμογή των όρων εργασίας στον 21ο αιώνα» αλλά για επιστροφή στο περιβάλλον του 19ου. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έρχονται να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση των βασικών αρχών πρόνοιας και προστασίας του εργατικού δικαίου και καθιστούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκτεθειμένους σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και εκμετάλλευση, στο βωμό της «βιωσιμότητας» και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.