«Δεν έγινε και τίποτα αν εμβολιστούν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας λίγες μέρες μετά…» δηλώνει ο διοικητής του Νοσοκομείου.
Συμφέροντα (!) βλέπει ο διοικητής του Νοσοκομείου Λεωνίδας Ρουμπάτης απαντώντας (μέσω ΕΡΤ) στις καταγγελίες του Συλλόγου Γενικών Γιατρών Κέρκυρας. Ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν εμβολιάστηκαν αν και κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομομείο, καθώς οργανικά ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με την πλατφόρμα του γενικού πληθυσμού, σε μερικές ημέρες.
«Οι καταγγελίες είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Ο σχεδιασμός ήταν ότι σε πρώτη φάση εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στο προσωπικό του νοσοκομείου και σε δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Δεν ξέρω για ποιο λόγο εκφράζονται οι αιχμές αυτές, πιθανόν εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Κέρκυρας ο διοικητής του Νοσοκομείου.
Με ποια διαβάθμιση;
«Υπάρχει μία διαβάθμιση, μία προτεραιότητα ακόμα και σε αυτούς που θα εμβολιαστούν πρώτοι. Γιατί, προφανώς δεν θα εμβολιαστούν οι υπάλληλοι των εταιριών σεκιούριτι πρώτα από τους γιατρούς της ΜΕΘ! Και εκεί υπάρχει μία διαβάθμιση την οποία, τελικά, δεν ξέρουμε ποιος την έχει αποφασίσει. Δε νομίζω ότι το σύστημα επέτρεπε σε σεκιουριτάδες να εμβολιαστούν αλλά όχι σε γιατρούς που δουλεύουν στα επείγοντα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», απαντά η Ε. Λιντοβόη στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό για πα προσθέσει ότι δεν ισχύουν ισχυρισμοί της Διοίκησης ότι αυτό γίνεται πανελλαδικά καθώς δεν υπάρχει αυτό κάπου γραμμένο σε οδηγία ή εγκύκλιο που να στηρίζει τέτοιους ισχυρισμούς: Άλλωστε, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας δεν συνηθίζεται να κάνουν εφημερίες στα Νοσοκομεία.
Κακαβίτσας: Παιδιά ενός κατώτερου θεού
Ανάρτηση για το θέμα έκανε στο λογαριασμό του στο Facebook και ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου, ο οποίος υπηρετεί ως γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας της πόλης της Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας. Ο κ. Κακαβίτσας κάνοντας λόγο για επιτελικό μπάχαλο με τους εμβολιασμούς στο νοσοκομείο, ανέφερε ότι οι οδηγίες που τους δόθηκαν την Παρασκευή είναι ότι τα 100 εμβόλια που παρελήφθησαν την Πέμπτη αφορούν όσους έχουν ήδη δηλωθεί στην πλατφόρμα και πως όσοι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θελήσουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου: «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ της Κέρκυρας και της ΤΟΜΥ, αλλά και κάποιοι νοσοκομειακοί, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού, έμειναν χωρίς εμβολιασμό για covid. Προφανώς οι προτεραιότητες που τέθηκαν είναι ότι, διοικητικοί και κάθε άλλος υπάλληλος του νοσοκομείου (με κάθε σεβασμό), κινδυνεύουν περισσότερο από το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής της πρωτοβάθμιας υγείας που εξετάζει καθημερινά και έρχεται σε άμεση επαφή με αρρώστους. Οι σημερινές οδηγίες που μας δόθηκαν μετά απο τόσες μέρες αναμονή, ήταν ότι τα 100 εμβόλια που σήμερα ήρθαν είναι για όσους δήλωσαν στην πλατφόρμα και αν θέλουνε να εμβολιαστούμε, να δηλώσουμε όπως και οι ιδιώτες γιατροί και ο γενικός πληθυσμός >85 ετών στην πλατφόρμα εμβολιασμων του υπουργείου».
Ρουμπάτης: «Δεν έγινε και τίποτα»…
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λ. Ρουμπάτης, σε μία άκρως κυνική δήλωση, υποστήριξε ότι δεν έγινε και τίποτα αν καθυστερήσει μερικές ημέρες ο εμβολιασμός των γενικών γιατρών, αφού άλλωστε τόσο καιρό δεν… κόλλησαν! Οι ακριβείς δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κέρκυρας έχουν ως εξής: «Οι γιατροί αυτοί ανήκουν στα Κέντρα Υγείας, είναι υποχρέωσή τους να κάνουν εφημερίες και στο Νοσοκομείο και αν καθυστερήσει ο εμβολιασμός τους δυο τρεις ημέρες, έ, δεν έγινε και κάτι. Εδώ δεν κόλλησαν τόσο καιρό που ήταν σε πολύ μεγάλη έξαρση ο κορονοϊός, τώρα πιστεύουμε ότι σιγά σιγά μειώνονται τα κρούσματα. Πάμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την ιστορία».
«Μας αποκλείουν από το σχεδιασμό»
«Άκουσα τον κ. Ρουμπάτη να λέει ότι οι γενικοί γιατροί είναι μεν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο και να καλύπτουν εφημερίες, αλλά δεν είναι υποχρέωση του Νοσοκομείου να καλύπτει τους γενικούς γιατρούς που κάνουν εφημερίες ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους γιατρούς, όσον αφορά τους εμβολιασμούς», απαντά η Ελ. Λιντοβόη ασκώντας σφοδρή κριτική για την απόφαση να αποκλειστούν από τις ομάδες που κάνουν τους σχεδιασμούς οι συνάδελφοί της, αν και αυτοί είναι που σε όλες τις άλλες ανάγκες εμβολιασμού σχεδιάζουν, εκτελούν και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, κάθε ηλικιωμένου.
«Επέβαλλε το Υπουργείο ότι θα πρέπει τα εμβόλια να τα κάνουν νοσοκομειακοί γιατροί αλλά οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να κάνουν τα τεστ; Επειδή ακριβώς αυτή είναι η ειδικότητά μας, μαζικούς εμβολιασμούς όπως γρίπη και πνευμονιόκοκκος, ξέρουμε το σχεδιασμό, ξέρουμε τι σημαίνει να οργανώνεις εμβολιασμούς με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, όλα τα προβλήματα που τώρα παρουσιάζονται με τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, είναι γνωστά στους γενικούς γιατρούς γιατί αυτή είναι η δουλειά τους και θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί σε επίπεδο σχεδιασμού. Σε κάθε Κέντρο Υγείας υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο, στο ΠΙΚΠΑ έχουμε τρεις εξαιρετικές επισκέπτριες υγείας για τους εμβολιασμούς με πολύ καλή συνεργασία με τους γενικούς γιατρούς. Ήταν εξαιρετική η αντιμετώπιση τα δύσκολα χρόνια της έξαρσης της ιλαράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη και είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα πολύ αποτελεσματικό τείχος προστασίας μέσω των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε ένα κρούσμα», τόνισε.