Ούτε… ευρώ δεν έχουν πάρει οι γιατροί που εντάχθηκαν με εξάμηνες συμβάσεις στο ΕΣΥ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να βοηθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κέρκυρα, οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν ήταν δύο και παραμένουν απλήρωτοι…
Πρόκειται για τον πνευμονολόγο Αλέξανδρο Καββαδία και τον παθολόγο Ευγένιο Δουμαράπη, οι οποίοι αν και προσλήφθηκαν από τις 3 Δεκεμβρίου του 2020, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ!
Η 6η ΥΠΕ διαμηνύει ότι θα πληρωθούν έως το τέλος του Απριλίου, ωστόσο, παραμένει απορίας άξιο το πως η κυβέρνηση περιμένει να ζήσουν οι γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν όταν μένουν χωρίς εισόδημα για 5 μήνες!
Οι περίπου 170 γιατροί σε όλη τη χώρα που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ με εξάμηνες συμβάσεις το τέλος του χρόνου, περιμένουν από τότε να δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς το Υπουργείο δεν έχει βρει ακόμα… τρόπο για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους!
Οι επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ δεν έχουν δοθεί ακόμα για το 2021 κι έτσι οι γιατροί, που φυσικά δουλεύουν κανονικά, ακόμα περιμένουν να πληρωθούν .
Η υπόθεση αφορά όλους τους γιατρούς που εντάχθηκαν μέσω ΕΣΠΑ σε νοσοκομεία (τουλάχιστον) της 6ης ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα. Σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Στέλιος Τσόχατζης υπογράμμισε: «Όχι μόνο οι επικουρικοί γιατροί που έχουν μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και οι υπόλοιποι, είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι τις εφημερίες. Πράγματι μας χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια και μας έχουν τρεις μήνες απλήρωτους. Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, δεν είναι κάτι δύσκολο, με μια υπογραφή από το υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ τα χρήματα μπορούν να αποδεσμευτεί. Κάποιοι συνάδελφοι που έχουν πρωτοδιοριστεί δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τον μισθό τους».
Μιλώντας στην ιστοσελίδα iatronet, ένας εκ των ιατρών που από τα τέλη Νοεμβρίου παρέχει καθημερινά τις υπηρεσίες του στη ΜΕΘ COVID-19 μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, διευκρινίζει πως το κίνητρό του για τη δημοσιοποίηση του θέματος δεν είναι οικονομικό, αλλά ηθικό: «Ανταποκρίθηκα εθελοντικά στο κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με μοναδικό κίνητρο τον ιπποκρατικό όρκο, βλέποντας τις πιεστικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία μας και θέλοντας να βοηθήσω. Το κίνητρό μου δεν ήταν οικονομικό, όπως δεν είναι και τώρα. Το θέμα είναι ηθικό και θέμα αξιοπιστίας του κράτους απέναντι στους πολίτες».