Από τα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο θα ξεκινήσει το πρώτο σημαντικό κύμα κακοκαιρίας για φέτος με πολύ έντονα φαινόμενα τα οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συνοδευτούν με έντονες και πολυήμερες βροχοπτώσεις που ενδέχεται να «δώσουν» ακόμα και 31 τόνους νερό ανά στρέμμα!
Από την Κέρκυρα και το Ιόνιο θα ξεκινήσουν από το απόγευμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα με την κακοκαιρία… διαρκείας και την πρώτη σημαντική βροχόπτωση στο νησί σε διάστημα σχεδόν 4 μηνών!
Από το βράδυ της Τετάρτης
Η ΕΜΥ αλλά και μετεωρολόγοι της χώρας μας, προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα που, για την Κέρκυρα, αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, όταν και ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται από την βορειοδυτική Ευρώπη θα φτάσει μέχρι και τη χώρα μας. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα εγκλωβιστεί προς την περιοχή της Αδριατικής, της Ιταλίας και του Ιονίου πελάγους όπου και θα μείνει για αρκετές ημέρες παίρνοντας τροφοδοσία από τον συνδυασμό του ψυχρού αέρα που θα κινείται καθώς θα συνδυάζεται με το ψυχρό βουνό βορειοανατολικότερα με τα θερμά θαλάσσια νερά των αυτών γεωγραφικών διαμερισμάτων.
Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής είτε με την μορφή έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή και μέτριας έντασης βροχοπτώσεων μεγάλης όμως διάρκειας.
Ν. Βλάχος: Βροχές διαρκείας
Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νίκος Βλάχος που διατηρεί μετεωρολογικό σταθμό στην Πετάλεια, σημειώνει σε δική του ανάρτηση ότι από το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν βαθμιαία, έτσι αργά το απόγευμα θα ξεκινήσουν τοπικές βροχές ή μπόρες, μικρής, αρχικά, έντασης. Αργά τη νύχτα προς την Πέμπτη αυτές θα γενικευθούν και θα ενταθούν και θα σημειωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 5 και αργότερα 6 μποφόρ.
Οι βροχές με τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν να συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα.
Για τις επόμενες ημέρες
Την Πέμπτη, κακοκαιρία αναμένεται από τις πρώτες ώρες με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που θα έχουν σε αρκετές περιοχές έντονο ως πολύ έντονο χαρακτήρα, αλλά και μεγάλη διάρκεια.
Η Παρασκευή θα ξημερώσει και θα κυλήσει με άστατο καιρό, έτσι αναμένονται πολλές εναλλαγές αυξημένης συννεφιάς με μικρά ανοίγματα με ήλιο. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές, μπόρες ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα είναι έντονα σε αρκετές περιοχές.
Μην καλύπτετε τα φρεάτια
Καθώς πρόκειται να είναι η πρώτη σημαντική κακοκαιρία της φετινής χειμερινής περιόδου, κρίσιμο είναι να φροντίσουν επιχειρηματίες και κάτοικοι που, λόγω μυρωδιάς, έχουν καλύψει φρεάτια στην πόλη της Κέρκυρας με χαλάκια, να τα απομακρύνουν για να μπορεί να γίνεται απρόσκοπτα η απορροή των υδάτων.