Ανακοίνωση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση
Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την ίδια προσφιλή του τακτική: Από τη μία μεριά, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προφύλαξης για την εκπαιδευτική κοινότητα (μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν τεστ για Covid για όλους κλπ.) σχεδιάζει να ανοίξει τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, και από την άλλη μεριά, ενώ έχουν περάσει ήδη δύο μήνες τηλεκπαίδευσης με εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα να αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω ελλιπούς τεχνολογικού εξοπλισμού και ελλιπούς πρόσβασης στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ξαναχτυπά με μια χιονοστιβάδα αντιεκπαιδευτικών μέτρων εν μέσω συνεχόμενης πανδημίας και κλειστών σχολείων.
Δεν πρόκειται βέβαια για καινούργια τακτική του υπουργείου Παιδείας καθώς και στην προηγούμενη καραντίνα ψήφισαν το κατάπτυστο νομοσχέδιο των 25 μαθητών ανά τάξη!
Αυτή τη φορά απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να βαθμολογήσουν και να αξιολογήσουν τους μαθητές. Να τους βαθμολογήσουν σε τι ακριβώς; Στο γεγονός ότι μαθητές ευάλωτων ομάδων έχουν μείνει -παντελώς -χωρίς εκπαίδευση το τελευταίο δίμηνο; Στο γεγονός ότι η σύνδεση διακόπτεται ακόμα και σε αστικά κέντρα της χώρας (ας μην αναφερθούμε στην ύπαιθρο) με αποτέλεσμα οι μισές ώρες μαθημάτων να μην πραγματοποιούνται;
Επίσης, προχωρούν στην ψήφιση ενός αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση (που την εναρμονίζει πλήρως με τις «ανάγκες» της αγοράς εργασίας)ωθώντας στην ουσία παιδιά 15 ετών σε εργασία προσφέροντάς τους λιγότερες γνώσεις και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και μετατρέποντάς τους σε φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση μειώνοντας τον αριθμό των επιλογών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και δίνοντας το δικαίωμα στα πανεπιστήμια να ορίζουν τη βάση εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση καθιστώντας τη διαδικασία των πανελλαδικών ακόμα πιο ανταγωνιστική, αφού δημιουργείται ένα ακόμα φίλτρο που θα αποκλείσει χιλιάδες μαθητές από τα Πανεπιστήμια.
Μάλιστα, η υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος μετατρέποντας τους μαθητές σε πειραματόζωα και ενώ βιώνουν μια πρωτόγνωρη, αρνητική εμπειρία στη ζωή τους λόγω πανδημίας. Οι φετινοί υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου καλούνται, λοιπόν, στη μέση μιας ιδιαίτερα φορτισμένης και δύσκολής χρονιάς να αντιμετωπίσουν αλλαγές στον τρόπο επιλογής της επιθυμητής σχολής, αφού στην πραγματικότητα δεν θα επιλέγουν οι ίδιοι τη σχολή που θέλουν, αλλά οι σχολές αυτούς!!! Κι ενώ η Υπουργός διατείνεται ότι με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζονται οι πανεπιστημιακές σπουδές, αφού δεν θα εισάγονται πια στα Πανεπιστήμια μαθητές που έγραψαν κάτω από τη βάση, την ίδια στιγμή νομοθετεί την εξίσωση των αποφοίτων (αμφιβόλου ποιότητας) Κολλεγίων και τη δυνατότητα να έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους του Πολυτεχνείου ή της Νομικής! Δηλαδή, μαθητές που δεν έγραψαν καλά δεν θεωρούνται κατάλληλοι να σπουδάσουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα ενός Κολλεγίου αυτομάτως καθίστανται ικανότατοι και ισότιμοι στην αγορά εργασίας! Έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια της «Αριστείας» η Κυβέρνηση! Με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα πληρωμής διδάκτρων…
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε (και ήδη άρχισε να σχεδιάζεται) η εφαρμογή από φέτος για τα παιδιά της Α’ Λυκείου της Τράπεζας Θεμάτων. Ένα μέτρο ούτως ή άλλως αντιδραστικό που κατηγοριοποιεί τους μαθητές και δυσκολεύει τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών, το οποίο όμως τώρα σε συνθήκες πανδημίας και με ανισότιμους όρους στη διεξαγωγή της τηλεκπαίδευσης καθίσταται πια απάνθρωπο, εξοντωτικό και εκδικητικό!
Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, στην πράξη, η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα κλειστά σχολεία για να υλοποιήσει τις αντιδραστικές επιλογές της και να περάσει όλα εκείνα τα μέτρα που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια Παιδεία και θέτουν ακόμη περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας.
Ως ‘Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων νομού Κέρκυρας είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αντιδραστική αλλαγή που θα φορτώσει με ακόμα περισσότερες δυσκολίες τις εργατικές οικογένειες και τα παιδιά τους και θα τα «πετάει» έξω από τα σχολεία ή τα Πανεπιστήμια.
Απαιτούμε:
• Κατάργηση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
• Πραγματική κάλυψη της ύλης δια ζώσης, καμία αξιολόγηση βάσει τηλεκπαίδευσης.
• Μείωση της εξεταστέας ύλης, καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών της Γ’ λυκείου στο Πανεπιστήμιο.
• Απόσυρση του κατάπτυστου νομοθετήματος εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Κολλεγίων με αποφοίτους Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών σχολών.
• Κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων.
• Προετοιμασία των σχολείων ώστε να υποδεχτούν με ασφαλείς υγειονομικούς όρους την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.