“Αθωράκιστα σχολεία απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και πανδημία!” σημειώνει η ΕΛΜΕ και προσθέτει ότι “η τηλεκπαίδευση δεν είναι το φάρμακο δια πάσα νόσο!”
Αναλυτικά:
Τα σχολεία, σε όλο το νομό, κλείνουν για άλλη μια φορά, λόγω καιρικών συνθηκών αυτή τη φορά. Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για μάθημα με ανοιχτά παράθυρα, ως ένα από τα δύο μέτρα προστασίας για τον covid, αποδεικνύεται ανέκδοτο, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
Τα σχολεία αθωράκιστα, με απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές, με πολυπληθείς τάξεις, με ελλιπή καθαριότητα, χωρίς μαζικά τεστ, χωρίς εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αδυνατούν, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε.
Το Υπουργείο Παιδείας, γνωρίζοντας τη σαθρότητα των μέτρων προστασίας στα σχολεία, ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους και τις Περιφέρειες και στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Αυτοί, υπό το βάρος των 6 κρουσμάτων στην β/θμια, αιφνιδιαστικά και κυριολεκτικά στην εκπνοή του χρόνου, ανακοινώνουν την τελευταία στιγμή το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς να παίρνουν κανένα άλλο μέτρο για τη λειτουργία τους, με υγιεινή και ασφάλεια.
Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι… τι άλλο; Τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών».
Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση», που ούτως ή άλλως κινείται σε «βαρομετρικά χαμηλά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της. Δε θα δεχτούμε καμία προσπάθεια καθιέρωσης της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας στο όνομα των όποιον «έκτακτων συνθηκών». Σήμερα είναι ο καιρός, αύριο θα είναι η αδυναμία του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές.
Δε θα δεχτούμε, η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται λάστιχο στο όνομα των “έκτακτων συνθηκών” κατά το δοκούν!
Το Υπουργείο και η διοίκηση της Εκπαίδευσης γνωρίζουν πολύ καλά:
• Πως οι γονείς είναι και εργαζόμενοι και χρειάζονται άδεια, για να παραμείνουν σπίτι με τα παιδιά.
• Πως μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων για την τηλεκπαίδευση.
• Πως υπάρχουν γονείς που δικαιούνται «ειδική άδεια» λόγω πανδημίας, αλλά όχι λόγω καιρού.
• Πως οι μαθητές που είχαν δανειστεί εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, αλλά τώρα τον έχουν επιστρέψει στα σχολεία, δεν έχουν τρόπο να κάνουν μάθημα.
• Πως η παιδαγωγική διαδικασία δεν είναι έγγραφο, το οποίο διεκπεραιώνεται ανά πάσα στιγμή, πως τα παιδιά δεν είναι ούτε πλήκτρα ούτε έγγραφα.
Το Υπουργείο Παιδείας εδώ και τώρα να σταματήσει αυτές τις παλινωδίες. Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών. Οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τα κενά στη μόρφωση των μαθητών δεν κρύβονται πίσω από την τηλεκπαίδευση!
Η εκπαίδευση και οι μαθητές δεν είναι κόστος, όπως μας λογαριάζουν. Να παρθούν άμεσα μέτρα και για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία!
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας, στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Να αποσύρει τις οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού.
Απαιτούμε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να πάρει θέση και να παρέμβει στο Υπουργείο Παιδείας για το σοβαρό αυτό ζήτημα!
ΟΛΟΙ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ- ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΗ 1 μ.μ. ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ