Ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας.
Σε αυτή αναφέρονται τα εξής:
Σε ομηρία βρίσκονται οι σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας, όπως επίσης και άλλων σχολών, λόγω της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης που ακολουθεί το Υπουργείο Τουρισμού. Η Σχολή της Κέρκυρας παραμένει κλειστή ενώ οι επιτυχόντες του τρέχοντος σπουδαστικού έτους εξυπηρετήθηκαν από τη σχολή της Ρόδου!
Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι επίσης ότι τόσο η Διεύθυνση της Σχολής όσο και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν στους σπουδαστές για το πότε θα λειτουργήσει η Σχολή προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Κι αυτό τη στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι που πρέπει να εγκατασταθούν στην Κέρκυρα και αντίστοιχα να ρυθμίσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
Αντικειμενικά, η υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων και οι 60 μέρες εκδρομών και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθιστούν ιδιαίτερα απαιτητική τη φοίτηση, ιδιαίτερα των εργαζόμενων σπουδαστών και των γονέων, δεδομένου ότι η σχολή απευθύνεται σε ενήλικες. Σαν να μην έφτανε αυτό το Υπουργείο Τουρισμού με την ΚΥΑ 11413/29-06-2021 θεσμοθέτησε νέο ωράριο-λάστιχο επεκτείνοντας τα μαθήματα και τα απογεύματα και τα Σάββατα (!) «δένοντας τα χέρια» των σπουδαστών, εργαζόμενων και ανέργων. Ταυτόχρονα, δεν έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα για τη λειτουργία της Σχολής όπως το κτιριακό, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, η στελέχωση της με το απαιτούμενο προσωπικό.
Η διαλυτική αυτή κατάσταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε παράταση της διάρκειας σπουδών στα 3 ή και περισσότερα έτη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους σπουδαστές και τις οικογένειες τους. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν ήδη οι
σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Αθήνας οι οποίοι βρίσκονται στο τρίτο έτος φοίτησης καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου τουρισμού δεν μερίμνησαν για την έγκαιρη οργάνωση των υποχρεωτικών εκδρομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος που το ίδιο το Υπουργείο δημιούργησε επιλέχθηκε η περικοπή των εκδρομών οι οποίες αποτελούν θεμελιακό στοιχείο της εκπαίδευσης των ξεναγών, ενώ οι σπουδαστές θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα με δικούς τους πόρους. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η απαξιωτική στάση των αρμόδιων υπαλλήλων του Υπουργείου Τουρισμού οι οποίοι εμπαίζουν προκλητικά τους σπουδαστές.
Η εμπειρία μας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σχολής αποδεικνύει ότι οι σχολές ξεναγών – οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων παρέμειναν κλειστές σχεδόν 10 χρόνια–, στήθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι, γεγονός που λειτούργησε τόσο σε βάρος
των σπουδαστών όσο και του επιπέδου της σχολής. Τα προβλήματα αυτά έχουν τεθεί επανειλημμένως υπόψιν των αρμοδίων με παρεμβάσεις στη δημοσιότητα, στο υπουργείο και προσωπικά στην υφυπουργό κα Ζαχαράκη. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση διαθέτει τους πόρους, τα εργαλεία, το έμψυχο δυναμικό για να προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας. Η αντιμετώπιση αυτή των σπουδαστών συνδέεται άμεσα με το τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικές πολιτικές στον κλάδο του τουρισμού με το χτύπημα στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως φάνηκε και από την αντιμετώπιση των επαγγελματιών ξεναγών
κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• ΑΜΕΣΗ έναρξη των μαθημάτων ώστε το εκπαιδευτικό έτος να ολοκληρωθεί έγκαιρα και να μπορέσουν να εργαστούν οι σπουδαστές. Έγκαιρη οργάνωση των επισκέψεων και των εκδρομών.
• Άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος της σχολής ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της σχολής. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών και των μητέρων.
• Εξασφάλιση διαμονής των σπουδαστών από άλλες περιοχές δεδομένης της δυσκολίας ενοικίασης κατοικιών στην Κέρκυρα.
• Ενίσχυση της σχολής με το απαιτούμενο προσωπικό. Άμεση λειτουργία και ενίσχυση της βιβλιοθήκης με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
• Αλλαγή του αναχρονιστικού Κανονισμού των Σχολών Ξεναγών και κατ’ επέκτασιν της νέας Υπουργικής Απόφασης που κάθε άλλο παρά βελτιώνει την κατάσταση, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των σπουδαστών και να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι και οι γονείς, αντί να τους απαγορεύεται ουσιαστικά η φοίτηση.