“Τηλεκπαίδευση λόγω «έκτακτων συνθηκών» – Αιφνιδιασμός και προχειρότητα – Αύξηση των κρουσμάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας” σημειώνει ο ΣΕΠΕ.
Αναλυτικά:
Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για μάθημα με ανοιχτά παράθυρα αποδεικνύεται αστείο.
Η καθυστερημένη απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας που δημοσιοποιήθηκε μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής (σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά υπήρξαν τουλάχιστον έγκαιρες ανακοινώσεις) αιφνιδιάζει και πάλι γονείς και μαθητές, ανακοινώνοντας την τελευταία στιγμή το κλείσιμο των σχολείων αφενός και τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης αφετέρου.
Εστιάζοντας σε μερικά μόνο από τα προβλήματα που δημιουργούνται, αναρωτιόμαστε:
• Από την απαγόρευση μετακίνησης λόγω έκτακτων συνθηκών εξαιρούνται οι υπερήρωες εκπαιδευτικοί; Πώς θα μεταβούν στα σχολεία τους από όπου παρείχαν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους, αφού στο μεσοδιάστημα καμία κρατική ενέργεια δεν έγινε για παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στους εκπαιδευτικούς;
• Πώς θα συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση οι μαθητές, οι οποίοι είχαν δανειστεί τεχνολογικό εξοπλισμό (tablets) από τα σχολεία τους και στο μεταξύ τον έχουν επιστρέψει;
• Πώς θα πάρουν άδεια γονείς που δικαιούνται «ειδική άδεια» λόγω πανδημίας, αλλά όχι λόγω καιρού;
Στο όνομα των όποιων «έκτακτων συνθηκών» η τηλεκπαίδευση, που ούτως ή άλλως κινείται σε «βαρομετρικά χαμηλά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της, επιλέγεται ως η λύση για κάθε πρόβλημα!
Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και χωρίς καμιά στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας αξιοποιήσαμε την τηλεκπαίδευση στον αγώνα για να μείνει ανοιχτή η παιδαγωγική σχέση μας με τους μαθητές. Είναι αδύνατο να δεχτούμε, όμως, να γίνεται λάστιχο η εκπαιδευτική διαδικασία στο όνομα των “έκτακτων συνθηκών”. Σήμερα είναι ο καιρός, αύριο θα είναι η αδυναμία του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές;
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας, στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Να αποσύρει τις οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών.
Όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί, όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές, διαπιστώσαμε το βαρύτατο κόστος της αναστολής λειτουργίας στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση, την κοινωνική ανάπτυξη και τη μορφωτική εξέλιξη των μαθητών μας. Αυτή η διήμερη αναστολή αλλά και μια ενδεχόμενη νέα αναστολή λειτουργίας θα ήταν κυριολεκτικά καταστροφική για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κέρκυρας πλήττονται από κρούσματα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής να έχουν κλείσει αρκετά τμήματα σε διαφορετικές σχολικές μονάδες της πόλης και του Βορρά! Τα κρούσματα αφορούν τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε μαθητές. Για εμάς, η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Εάν προσθέσουμε και τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί σε γονείς μαθητών, όπου ακολουθείται το γνωστό απαράδεκτο πρωτόκολλο του ΕΟΔΔΥ για απλή καραντίνα των μαθητών χωρίς σύσταση έστω για να πραγματοποιηθούν τεστ στα παιδιά των γονέων που είναι φορείς, συμπληρώνεται πλήρως η ζοφερή εικόνα που επικρατεί. Ωστόσο, απέναντι στο τρίτο κύμα πανδημίας, που δείχνει τα πρώτα του ανησυχητικά σημεία, τα σχολεία θα είναι εγκληματικό να παραμείνουν ανοχύρωτα:
Πρέπει ΤΩΡΑ να αραιώσουν τα τμήματα ακόμη κι αν χρειαστεί εκ περιτροπής λειτουργία (αφού δεν έκαναν τίποτα για επιπλέον αίθουσες). Αλήθεια γιατί τόσον καιρό δεν έσπαγαν τα τμήματα του Ολοήμερου σε όλα τα σχολεία, αφού για αυτό υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες;
Πρέπει ΤΩΡΑ να πηγαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο που παρουσιάζεται κρούσμα για να γίνονται τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Πρέπει ΤΩΡΑ να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία που δεν υπάρχουν κρούσματα για να προληφθεί η επιπλέον διασπορά.
Πρέπει ΤΩΡΑ να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας που θα καλύπτει τη συνολική διάρκεια λειτουργίας των σχολείων.
Μόνον έτσι μπορούν να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Η προαποφασισμένη πολιτική του ακορντεόν (άνοιξε – κλείσε), που συνοδεύεται από κάθε φορά ανάλογα επικοινωνιακά ψεύδη, είναι απαράδεκτη και εγκληματική για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εγκληματική παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και μορφωτικά.
Να υιοθετηθούν ΤΩΡΑ, πριν να είναι πολύ αργά, οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Αλλιώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.