Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με το ΣΕΠΕ, σήμερα Παρασκευή στις 18:30 στην Ανουντσιάτα απευθύνει στους εκπαιδευτικούς η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η οποία προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας κατά τη διενέργεια ειδικής συνεδρίασης Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, σε όλα τα σχολεία του χώρου δράσης της, σε περίπτωση που συγκληθεί σε κάποιο σχολείο.
Η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων έχει ταχτεί υπέρ της απεργίας – αποχής σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, με τους εκπαιδευτικούς να είναι έτοιμοι για «μετωπική» με Κεραμέως, η οποία προσέφυγε κατά των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, υπέρ της αποχής έχουν ταχθεί οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία:
• 1ο ΓΕΛ
• 2ο ΓΕΛ
• 3ο ΓΕΛ
• 5Ο ΓΕΛ
• 1ο ΕΠΑΛ
• 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ. ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΟΥ
• ΓΕΛ ΑΓΡΟΥ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΑΒΗΣ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΠΑΓΙΤΩΝ
• ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΑΠΑΔΩΝ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ
• Ε.Κ
Εντέλλεσθαι Κεραμέως
Η απεργία – αποχή που είχαν κηρύξει οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΟΙΕΛΕ, κρίθηκε παράνομη όπως έκανε γνωστό χθες το βράδυ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Αυτές κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο. Η καλύτερη απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας είναι οι εκατοντάδες σύλλογοι που πραγματοποιούνται σήμερα να αποφασίσουν μαζικά απεργία – αποχή. Μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή όλοι συνάδελφοι είναι πλήρως καλυμμένοι», υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της.
Την κινητοποίηση είχαν εξαγγείλει όλες οι Ομοσπονδίες της εκπαίδευσης εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την οποία προωθεί με τεράστια πίεση η κυβέρνηση.
ΟΛΜΕ: Δεν υπάρχει καμία συνέπεια
Το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει το σκεπτικό της αγωγής που κατέθεσε η Κεραμέως και έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή, αλλά όχι καταχρηστική.
Ωστόσο, όπως τονίζει η ΟΛΜΕ: «Με την 27/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία. Ως εκ τούτου, ακόμα και αν το δικαστήριο κηρύξει την απεργία παράνομη ή καταχρηστική καμία απολύτως συνέπεια δεν υπάρχει για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία»
Ένταση στη συνάντηση
Χθες, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της ΕΛΜΕ στον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους δεκάδες διαμαρτυρομενους εκπαιδευτικούς διαφώνησε με τα αιτήματά τους και τη διαμαρτυρία τους να επιβληθεί τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, λέγοντας «άλλος μπορεί να θέλει κινητό και άλλος αυτοκίνητο»!
Στο ερώτημα τι κάνει αυτός και η Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι καταλήψεις δεν πήρε συγκεκριμένη θέση: «Περιμένουν από τους εκπαιδευτικούς να “σπάσουν” τις καταλήψεις μέσω της τηλεκπαίδευσης. Η κυβέρνηση και οι πολιτικές της πυροδοτούν τις αντιδράσεις αλλά πρέπει οι εκπαιδευτικοί να “σπάνε” τις καταλήψεις! Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη..Οι ευθύνες είναι δικές τους και μόνο δικες τούς», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο εκπαιδευτικός Σπύρος Θύμης.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, Μαρινα Ράπτη, σε ανάρτησή της αναφέρει: «
Η Κεραμεως με τη ληξη των συνεδριασεων των σχολειων κι επεοδη η σχεδον καθολικη αρνγση της επεσε βαρια προσεφυγε εναντιον των ομοσπονδιων ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ζητωντας να κριθει παρανομη η απεργια. Για 10 μερες μας βομβαρδιζε τοσο το Υπουργειο, οσο και καποθα παπαγαλακια οτι υπαρχουν πειθαρχικες και διοικητικες κυρωσεις. Τοτε γιατι πηγε σημερα δικαστικα; Απλα γιατι ηθελε να εκφοβισει. Τι δειχνει η σταση της; Οτι ειναι σε πανικο».
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
Το Υπουργείο Παιδείας, την τελευταία μέρα των συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων για την αξιολόγηση –αποτίμηση των σχολικών μονάδων, επέλεξε να προσφύγει στα δικαστήρια, αξιοποιώντας τις κατάπτυστες προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη, για να ζητήσει να κηρυχτεί η απεργία – αποχή των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ παράνομη και καταχρηστική. Η μαζική και αποφασιστική στάση χιλιάδων συναδέλφων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλόγων διδασκόντων να βάλουν φρένο στην πολιτική της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των ταξικών φραγμών έχει στριμώξει για τα καλά την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ.
Το Υπουργείο, το οποίο τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζει τα σχολεία με εγκυκλίους και αναφορές σε άρθρα περί πειθαρχικής τιμωρίας των εκπαιδευτικών για παράλειψη καθήκοντος και μαζί με διάφορους πρόθυμους επιδίωκε να τρομοκρατήσει τον εκπαιδευτικό κόσμο και κυρίως το πιο ευάλωτο του κομμάτι (νεοδιόριστους και αναπληρωτές), με τη σημερινή του προσφυγή αποδεικνύει ότι δεν ίσχυαν όλα τα παραπάνω και η μόνη λύση διαφυγής από τα ίδια της τα αδιέξοδα ήταν να καταφύγει στην προσπάθεια ακύρωσης της απεργιακής αυτής διαδικασίας. Τα ποσοστά των σχολείων ήταν συντριπτικά υπέρ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ –ΑΠΟΧΗΣ. Το Υπουργείο και η κυβέρνηση επέλεξε το τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Η Κυβέρνηση, σε ένα ακόμα επεισόδιο Νόμου και Τάξης, αποδεικνύει ότι στη μαζική, συλλογική και με δημοκρατικό τρόπο καταδίκη της πολιτικής της απαντά με την ποινικοποίηση των αγώνων, την τρομοκράτηση κάθε φωνής που της εναντιώνεται.
Η κίνηση αυτή γίνεται ακόμα πιο προκλητική όταν μέχρι αυτήν την ώρα το Υπουργείο δεν έχει καταδικάσει τις φασιστικές-ακροδεξιές δυνάμεις που επιτέθηκαν σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στη Σταυρούπολη.
Οι εκπαιδευτικοί μέσα στην πανδημία με ανύπαρκτα μέσα και χωρίς στήριξη από το Υπουργείο δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα για να κρατηθούν τα παιδιά κοντά στο σχολείο. Στα αιτήματα μας για μέτρα προστασίας της υγείας, προσλήψεις προσωπικού εκπαίδευσης, καθαριότητας, για ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλή και ανοιχτά σχολεία, οι πόρτες του Υπουργείου ήταν κλειστές, με ΜΑΤ.
Η πολιτική μετατροπής των μαθητών σε πελάτες των ιδιωτικών κολλεγίων και των εκπαιδευτικών σε υποτακτικούς των κερδών και της ανταγωνιστικότητας που προωθούν Κυβερνήσεις και ΕΕ έχει ήδη αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτή η βάρβαρη πολιτική θέλει τα σχολεία μας να λειτουργούν πλήρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους, με τους γονείς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Απέναντι στους σχεδιασμούς αυτούς αντιστεκόμαστε με την απεργία – αποχή.
Το Υπουργείο και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε επιχειρηματολογία στην προσφυγή ( από την παραβίαση υποχρέωσης δημόσιου διαλόγου, την οποία το ίδιο αρνήθηκε να συζητήσει, την έλλειψη προσωπικού ασφαλείας, κάτι που δεν ισχύει για τα σχολεία κλπ) . Παρ’ όλα αυτά το ΥΠΑΙΘ επιμένει. Έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν ψηφισμένους νόμους. Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «στο γύψο» το δικαίωμα στην απεργία και να καταστείλει τη μαζική συλλογική αντίδραση των εκπαιδευτικών.
Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία, από όλους τους εργαζόμενους.
Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Αθμιας, Βθμιας οι οποίοι κρατάμε όρθια τα σχολεία είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα του δημόσιου σχολείου, αντίθετα με την κυβέρνηση. Δώσαμε τη μάχη όλο αυτό το διάστημα για να στηρίξουμε τους μαθητές μας χωρίς την παραμικρή στήριξη από το Υπουργείο και την κυβέρνηση, διεκδικούμε ασφαλή και ανοιχτά σχολεία!
Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να βάλουμε φραγμό στον αυταρχισμό και τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.
Συνεχίζουμε αποφασιστικά!
Στον δρόμο του αγώνα θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της κυβέρνησης.
Αυτές κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο. Η καλύτερη απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας είναι οι εκατοντάδες σύλλογοι που πραγματοποιούνται σήμερα να αποφασίσουν μαζικά απεργία – αποχή. Μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή όλοι συνάδελφοι είναι πλήρως καλυμμένοι.
Στην Κέρκυρα ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων έχει ταχτεί υπέρ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ!
Όπως αναφέρει και η ΟΛΜΕ: «Με την 27/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία.
Ως εκ τούτου, ακόμα και αν το δικαστήριο κηρύξει την απεργία παράνομη ή καταχρηστική καμία απολύτως συνέπεια δεν υπάρχει για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία.»
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναβάλουν τις συνεδριάσεις τους μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε μαζί με την Ομοσπονδία μας να καθορίσουμε την απάντησή μας.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας, κατά τη διενέργεια ειδικής συνεδρίασης Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, σε όλα τα σχολεία του χώρου δράσης της, σε περίπτωση που συγκληθεί σε κάποιο σχολείο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με το ΣΕΠΕ, την Παρασκευή 1/10 18:30 στην Ανουντσιάτα.