- Δεκάδες κενές θέσεις ακόμη και στα Τμήματα Ιστορίας και Μετάφρασης
- Το είχαμε προβλέψει, δηλώνει ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος
- Ποιο το μέλλον των Τμημάτων
Δυσάρεστη έκπληξη η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για 5 από τα 10 Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου ανάμεσα στα οποία και τα ιδρυτικά τμήματα του Πανεπιστημίου: το Μετάφρασης-Διερμηνείας και το Ιστορικό. Ο μέσος όρος των θέσεων που δεν καλύφθηκαν στο ιστορικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα είναι πάνω από 40%, ποσοστό που διπλασιάζεται στην περίπτωση του Τμήματος Ιστορίας!!!
Κενές θέσεις δεκάδων φοιτητών, περιπέτεια για τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα και κίνδυνος να χαθούν/κλείσουν ή να συγχωνευθούν Τμήματα που μέχρι πρότινος φιγουράριζαν σε περιζήτητη θέση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» από το Υπουργείο Παιδείας που θέτει πλέον ευθέως σε κίνδυνο ακόμη και ιδρυτικά Τμήματα στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου.
«Το 40% των θέσεων που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας στα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν καλύφθηκε. Αυτό το ποσοστό είναι εντός των εκτιμήσεων που είχαμε κάνει μέσω της προσομοίωσης του νέου συστήματος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής με βαθμολογικά δεδομένα την περασμένη χρονιά. Ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούταν ένα τέτοιο πρόβλημα, αντίστοιχα προβλήματα έχουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι το Υπουργείο θέλει να προχωρήσει σε αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας δεδομένα από την εισαγωγή και κάποιους άλλους δείκτες», δήλωσε στο corfupress ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.
Ποιο το μέλλον των Τμημάτων
Ο κίνδυνος να κλείσουν ή στην καλύτερη περίπτωση να συγχωνευτούν Τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ορατός, γεγονός που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Πρύτανη του Ιδρύματος, ο οποίος επιπλέον δηλώνει ότι ο σκεπτικισμός του το προηγούμενο διάστημα για το σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής επιβεβαιώνεται
«Ο όρος κίνδυνος δεν υπάρχει για την ανώτατη εκπαίδευση, υπάρχουν διαδικασίες βάσει των οποίων μπορεί να αναδιαταχθεί ο χάρτης του πανεπιστημίου εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και να μεταβληθούν γνωστικά αντικείμενα Τμημάτων ή ενδεχομένως να συγχωνευτούν Τμήματα έως και να καταργηθούν» δηλώνει και συνεχίζει «Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιωθήκαμε ότι με το σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής,. Ενώ έχει πτυχές προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις τα περιφερειακά πανεπιστήμια υπέστησαν πολύ μεγάλη απώλεια».
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής και ο ρόλος των Τμημάτων
Ο κ. Φλώρος δηλώνει ότι σε μερικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου θα μπορούσε να είχε επιλεγεί μικρότερη βάση εισαγωγής περιορίζοντα έτσι τις απώλειες αλλά καθώς το κάθε Τμήμα κρίνει με δικά του κριτήρια, θα υπάρξει μια εκ νέου αξιολόγηση μετά τα δεδομένα που προέκυψαν. Σε κάθε περίπτωση: «οι βάσεις εισαγωγής μπήκαν από τις συνελεύσεις των Τμημάτων με έγκριση της Συγκλήτου και ήταν καθορισμένο να οριστούν από 80-120% της μέσης βαθμολογίας που πέτυχαν οι υποψήφιοι στο εκάστοτε επιστημονικό πεδίο», λέει.
Είχαμε και τις επιτυχίες μας
Και παρότι το Ιόνιο μετρά απώλειες δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι υπάρχουν και πέντε Τμήματα που δέχθηκαν το σύνολο του αριθμού των υποψηφίων «και μάλιστα κάποια είναι και στο 5% των προτιμήσεων των εισακτέων» ενημερώνει ο Πρύτανης, κλείνοντας με την ευχή «να ξεκινήσουν τα μαθήματα δια ζώσης και να μην έχουμε το εξ’ αποστάσεως μοντέλο όπως συμβαίνει στα τρία τελευταία εξάμηνα».
Για την ιστορία τα 5 Τμήματα που κάλυψαν τις θέσεις εισακτέων είναι τα: Μουσικών Σπουδών, Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Τουρισμού και Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας (Αργοστόλι).
Ο πίνακας που ακολουθεί με τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείο Παιδείας:
Δυστυχως οι φημες που υπηρχαν προ δεκαετιας, περι καταργησης/συγχωνευσης Τμηματων του Ιονιου τωρα αποκτουν υποσταση. Δεν ειναι τυχαιο οτι πολλοι απο το διδακτικο προσωπικο του Τμηματος Ιστοριας αναχωρησαν εγκαιρως για πιο ασφαλεις προορισμους (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ…). Εβλεπαν να ερχεται η περιφημη αναδιαταξη του ακαδημαικου χαρτη. Σιγα μην εμενε το Ιονιο απ’ εξω. Κριμα…μεγαλο κριμα…